Hava Durumu

Alleben’de kirlilik bitmiyor

Gaziantep’in ortasından geçen ve kentin can damarlarından biri olan Alleben Deresi’nde kirlilik sorunu bitmiyor. GASKİ Genel Müdürlüğü’ne bağlı işçiler tarafından dönem dönem temizlenen derede, kirlik sorununa karşı kesin çözüm beklenirken, GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, Alleben Deresi’nin Gaziantep’in önemli bir değeri olduğunu ve korunması gerektiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 18.06.2019 20:04
Haber Güncellenme Tarihi: 18.06.2019 21:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Alleben’de kirlilik bitmiyor

Gaziantep’in ortasından geçen ve kentin can damarlarından biri olan Alleben Deresi’nde kirlilik sorunu bitmiyor.  GASKİ Genel Müdürlüğü’ne bağlı işçiler tarafından dönem dönem temizlenen derede, kirlik sorununa karşı kesin çözüm beklenirken,  GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, Alleben Deresi’nin Gaziantep’in önemli bir değeri olduğunu ve korunması gerektiğini söyledi.

Alleben Deresi’nde yıllardır yaşanan kirlilik sorunu bitmiyor. Alleben Deresi’nin korumak ve yaşatmak için Büyükşehir Belediyesi tarafından proje başlatılırken, vatandaşların duyarsız davranışları dikkate çekiyor. Alleben Deresi’nin hemen her noktasında atıklara rastlamak mümkün oluyor. Kentin korunması gereken değeri olan Alleben Deresi’ne karşı kimi vatandaşların duyarsız davranışları tepkilere neden oluyor.

ÇÖPLÜK GİBİ KULLANILIYOR

Yüzüncü Yıl Kültür Parkı boyunca uzanan Alleben Deresi, duyarsız vatandaşların çöp sahası  haline geldi. Yüzüncü Yıl Kültür Parkı’na gelen vatandaşların çöpleri ve atıkları Alleben Deresi’ne atması, derenin çöp atık noktası haline gelmesine neden oluyor. Dereye atılan çöpler nedeniyle çevreye kötü bir koku yayılırken, parka gelen vatandaşlar Alleben Deresi’nden yayılan kötü kokudan rahatsız olduklarını ifade ettiler.

GASKİ EKİPLERİ TEMİZLİYOR AMA…

Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) Genel Müdürlüğüne bağlı ekipler tarafından temizlenen Alleben Deresi, duyarsız vatandaşların atmış oldukları çöpler nedeniyle kötü bir görüntüye kavuşuyor. Ekiplerin yaptığı temizliklere rağmen, Alleben Deresi’ne atılan çöpler nedeniyle kirlilik sorunu yaşanıyor.

PROJE AVRUPA BİRLİĞİ TARAFINDAN FİNANSE EDİLECEK

Yaşanan durum karşısında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Alleben Deresi’nin korunması ve yaşatılması için proje başlatıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin tarafından duyurulan Alleben’i İnsanlarla Buluşturma Projesi, Avrupa Birliği tarafından Yüzde 100 Hibe Kapsamına alındı. Projenin başlatılması için hibenin onaylanması bekleniyor.

“ALLEBEN HEPİMİZİN, KİRLETMEYELİM”

GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, Alleben Deresi’nde yaşanan kirlilik sorununa ilişkin açıklamalarda bulundu. Alleben Deresi’nin Gaziantep için önemli olduğunu vurgulayan Sönmezler, Allaben Deresi’nin toplumun tüm bireyleri tarafından korunması gerektiğini söyledi. Sönmezler, “Alleben Deresi’ni biz temizliyoruz, kimi vatandaşlar kirletiyor. Bilinçli olarak dereyi kirleten kimselerle karşılaşabiliyoruz. Alleben Deresi’nde yaşanan kirlilik sorununa ilişkin olarak ekiplerimizi sahaya indirmeyi düşünüyoruz. Alleben’de yaşanan kirlilik sorununa karşı pankartlarla sahaya ineceğiz. Hazırlanacak pankartlarda, “Alleben hepimizin, kirletmeyelim” mesajı vereceğiz.”

“ALLEBEN DERESİ’NİN KİRLETİLMEMESİ GEREKTİĞİNİ ANLATACAĞIZ”

Alleben Deresi’nin 15 kilometrelik bir alanda uzandığını kaydeden Sönmezler, “Alleben Deresi’ni biz temizliyoruz, başkaları kirletiyor. Alleben Deresi’nin temizliği bizim asli görevimiz olmamasına rağmen biz bu konuya önem veriyoruz. Ekiplerimizi Alleben Deresi’nin temiz tutulması için görevlendiriyoruz. Alleben’in bu kentin zenginliği olduğunu ve kimsenin kirletmemesi gerektiğini anlatacağız.”

“YÜZDE 100 HİBE DESTEĞİ KAPSAMINA ALINDI”

Alleben Deresi ile ilgili hazırlanan Alleben’i İnsanlarla Buluşturma Projesi’ne ilişkin bilgiler veren Sönmezler, “Alleben ile alakalı projemiz Avrupa Birliği Hibe kapsamına alındı. Yaklaşık 10 milyon avro değerinde hibe desteği verilecek. Alleben Projesi ile ilgili hibe kredisinin onaylanmasını bekliyoruz. Yüzde 100 hibe desteği varken, kendi bütçemizi kullanmak istemiyoruz.”

“PROJE İLE ALLEBEN DERESİ KORUNACAK”

Projenin tamamlanması ile birlikte Alleben Deresi’nde yaşanan kirlilik sorununun da sona ereceğini kaydeden Sönmezler, “Projenin tamamlanması ile Alleben Deresi’ni izole bir bölge haline getireceğiz. Dünya genelinde olduğu gibi orayı koruma altına alacağız. Allaben Deresi Projesi ile Alleben Deresi’ni çöp atılacak bir yer olmadığını ve korunması gereken bir alan olduğu bilincini de kazandırmış olacağız” diye konuştu.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.