Hava Durumu

“Çiftçiler bilinçlendirilmeli”

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Abdülkadir Deniz, hasat dönemi ile birlikte anız yangınlarının arttığını belirtti. Anız yangınlarına karşı önlemler alınması gerektiğini söyleyen Deniz, çiftçilerin bilgilendirilmesi gerektiğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 19.06.2019 19:26
Haber Güncellenme Tarihi: 19.06.2019 20:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Çiftçiler bilinçlendirilmeli”

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Abdülkadir Deniz, hasat dönemi ile birlikte anız yangınlarının arttığını belirtti. Anız yangınlarına karşı önlemler alınması gerektiğini söyleyen Deniz, çiftçilerin bilgilendirilmesi gerektiğini belirtti.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Abdülkadir Deniz, anız yangınları ve çiftçilerin durumlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.  Deniz, “Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan topraklarda organik madde yetersiz olduğundan anız yakılarak heba edilmemesi büyük önem arz ediyor. Dolayısıyla çiftçinin organik maddeyi arttırıcı hamleler yapması gerekiyor. Anız yakılması toprağın erozyona karşı dayanıklılığını azaltıyor. Gerek rüzgar gerek sulama sularıyla toprakların kayması son derece kolaylaşıyor. Yapılan araştırmalarda toprak kaybının en fazla olduğu yerin anızı yakılan topraklar olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca anızı yakılan toprağın su tutma kapasitesi azalıyor. Ne kadar su verirseniz verin su, yanmış toprak üzerinden akıp gidiyor. Toprak suyu tutamıyor. Yanmayla birlikte toprağın doğal yapısı bozuluyor ve verimlilik büyük ölçüde düşüyor.”

“DEVLETİN ATMASI GEREKEN ADIMLAR VAR”

Sözlerini sürdüren Deniz, “Biçerdöverin hububat hasadını toprak yüzeyine yakın yapar ve artıklar ne kadar kısa bırakılırsa bir sonraki dikimde anız yakılmadan topraklar daha kolay işlenecek, su tutma kapasitesi ile birlikte verimlilikte artacak çiftçiler anız yakmayacaklar. Ancak devletin de atması gereken adımlar var. Anız parçalama makinelerinin tarımla ilişkide olan devlet kurumları tarafından çiftçiye kullandırılması ya da hibe şartlarının oluşturulması gerekiyor. Çiftçiye hibe ile anız parçalama makineleri verilebilir. Bu makinelerin anız parçalama esnasında harcadığı mazotta çiftçiye ucuz fiyattan verilirse çiftçilerimizin anız yakacağı kanaatinde değilim. Bu adımlar atılırsa anız yakan çiftçi sayısı gittikçe azalacaktır.”

“ZARARLARI ANLATILMALI”

Anız yakan çiftçiye dekar başına 60-70 lira ceza yazıldığını ifade eden Deniz, “Bu ceza şahsa veriliyor. Çiftçilere destekten men edileceği söylendiğinde parsellerin kullanım haklarını başkalarına kiralayarak tekrardan destekleme alıyorlar. Dolayısıyla cezalar parsel bazında verilmeli. Anızı yakılan parsele birkaç yılda olsa hiçbir destekleme verilmemesi gerekiyor. Anız yakmanın zararları konusunda çiftçiye yeterli eğitimi veremiyoruz. Bu konuda çiftçiler eğitilerek zararının kesin olarak anlatılması ve çiftçinin bunu anlaması en büyük önlem olacaktır” ifadelerine yer verdi.

Y.ANKAY

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.