Hava Durumu

Kira fiyatları cep yakıyor…

Türkiye’nin en pahalı kentleri arasında yer alan Gaziantep’te kira oranları her geçen gün artıyor. Karataş, İbrahimli gibi bölgelerde kira fiyatları bin 500 TL ila 3 bin 500 TL arasında değişirken, dar gelirli ailelerin ikamet ettiği kırsal mahallelerde ise kira fiyatları 600 TL’den başlıyor. Son 8 yılda artış gösteren kira fiyatları vatandaşların bütçesini zorluyor.

Haber Giriş Tarihi: 16.06.2019 16:15
Haber Güncellenme Tarihi: 16.06.2019 17:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Kira fiyatları cep yakıyor…

Türkiye’nin en pahalı kentleri arasında yer alan Gaziantep’te kira oranları her geçen gün artıyor. Karataş, İbrahimli gibi bölgelerde kira fiyatları bin 500 TL ila 3 bin 500 TL arasında değişirken, dar gelirli ailelerin ikamet ettiği kırsal mahallelerde ise kira fiyatları 600 TL’den başlıyor. Son 8 yılda artış gösteren kira fiyatları vatandaşların bütçesini zorluyor.

Sanayi, ticaret ve turizm kenti olan Gaziantep’te hayat pahalılığı giderek artıyor. Kent genelinde geçmiş yıllara oranla tüm hayat şartları pahalılaşırken, konut kiralarında meydana gelen artışlar vatandaşın bütçesini zorluyor. Kent genelinde İbrahim ve Karataş Bölgeleri başta olmak üzere kira fiyatları bin 500 liranın üzerine çıkarken, 8 yıl öncesine oranla yüzde 100’ün üzerinde artış gösteren kira fiyatları vatandaşları kara kara düşündürüyor.

8 YILDA NE DEĞİŞTİ?

2011 yılında Suriye’de patlak veren iç savaşın ardından Gaziantep’te bulunan kiralık ev fiyatlarında büyük bir artış meydana gelmeye başladı. Kentte mülteci nüfusunun artması ile birlikte zor durumda olan insanlara kimi ev sahiplerinin evlerini yüksek fiyatlardan kiraya vermesi, kentte kira enflasyonuna yol açtı. Kırsal mahallelerde 250 ila 300 lira arasında değişen kira fiyatları yükselerek 600 liraya ulaşırken, Gaziantep’in en kalabalık bölgeleri olan Karataş ve İbrahimli gibi bölgelerde bu artış daha fazla oldu. Kira artışlarından yakınan vatandaşlar, “Ev kiralarında yaşanan değişim yıllar içerisinde olmadı, kısa süre içerisinde yüzde 10 oranında değişim göstermesi gereken kira miktarları yüzde 50’nin üzerinde yükseldi. 400 lira veren bir vatandaş bir anda ev sahibinin kira ücretini 600 liraya yükseltmesi durumu ile karşı karşıya kaldı. Bu noktada denetim mekanizmalarının devreye girmemesi, kentte kiraların yükselmesine neden oldu” ifadelerini kullandılar.

KİRALAR UÇTU

Gaziantep’in en kalabalık nüfuslu mahallesi olan Karataş’ta 2+1 evlerin fiyatları bin liradan başlıyor. Bin liradan başlayan ev fiyatları 2 bin liranın üzerine kadar çıkarken, 8 yıl önce bölgede 2+1 ev kiraları 600 liraydı. Yüzde 100’ü aşan kira enflasyonu nedeniyle vatandaşlar bütçelerine uyguna ev bulamıyorlar. Kentin en lüks bölgesi olan İbrahimli Bölgesinde ise kira fiyatlarına güç yetmiyor. 2 bin liradan başlayan kira fiyatları, kat durumuna, evin konumuna göre değişiyor. Kira ücretlerinin 3 bin liranın üzerine çıktığı gözlemleniyor.

KİRA BEDELLERİ YÜKSELİYOR

Dar gelirli ailelerin yaşadığı kırsa mahallelerde de durum değişmiyor. Geçmiş yıllarda 250-300 lira arasında değişen ev kiraları yükselerek, 600 liranın üzerine çıktı. Dar gelirli ailelerin ikamet ettiği mahallerde artış gösteren kira fiyatları nedeniyle dar gelirli aileler zor günler geçiriyorlar. Asgari ücretle geçimini sağlayan bir ailenin en büyük giderini kira bedeli oluşturuyor.

KEYFİ UYGULAMALAR PES DEDİRTİYOR

Kira fiyatları konusunda ev sahiplerinin keyfi uygulamaları da pes dedirtiyor. Kira sözleşmelerinde yüzde 10 ila 15 arasında oranda yapılması gerektiğini belirtilen kira artış oranları, kimi ev sahipleri tarafından suiistimal ediliyor. Kimi ev sahipleri, ev kiralarına yüzde 20’ye varan oranlarda zam yapılıyor.  Kira sözleşmelerinde ise ev kira bedelleri düşük gösterilerek, daha az vergi ödenmesi oluna gidiliyor.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.