Hava Durumu

Tarımsal üretimde Gaziantep farkı…

Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne projeleriyle başvurarak, hazırladıkları Bireysel Sulama Projeleri ile hibe almaya hak kazanan çiftçiler, Gaziantep Valisi Davut Gül’ün de katıldığı programda sözleşmelerini imzaladı.

Haber Giriş Tarihi: 17.06.2019 18:13
Haber Güncellenme Tarihi: 17.06.2019 19:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Tarımsal üretimde Gaziantep farkı…

Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne projeleriyle başvurarak, hazırladıkları Bireysel Sulama Projeleri ile hibe almaya hak kazanan çiftçiler, Gaziantep Valisi Davut Gül’ün de katıldığı programda sözleşmelerini imzaladı.

Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürlüğü “Yarısı Sizden, Yarısı Bizden, Tamamı Sizin” sloganıyla kırsal kalkınma yatırımları ve tarımsal üretimi desteklemeye devam ediyor. Bireysel Sulama Projeleri desteğinde Türkiye’de ilk sıralarda yer alan müdürlük, bireysel sulama projelerinde bu yıl 947 çiftçinin 52 milyon 600 bin TL tutarındaki sulama sistemi yatırımlarına yüzde 50 oranında hibe desteği veriyor. Buna göre, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yatırım bütçesinin yüzde 50’si olan 26 milyon TL’yi çiftçiye hibe edecek.

Yatırım yapan çiftçilerin hibe sözleşmeleri Gaziantep Valisi Davut Gül’ün de katılımıyla Büyükşehir Belediyesi Onat Kutlar Toplantı Salonu’nda gerçekleşti. Etkinliğe; Gaziantep Valisi Davut Gül’ün yanı sıra, MHP Gaziantep Milletvekili Muhittin Taşdoğan, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Osman Toprak, İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, Ziraat Odası Başkanları ve çok sayıda çiftçi katıldı. Gaziantep Valisi Davut Gül, burada yaptığı konuşmada, “Hibeleri vermek önemli ama bu hibelerden hakkıyla yararlanmak daha da önemli. Şu an Gaziantep, Türkiye’de hibelerde en fazla pay alan ikinci şehir. Müracaat edenlerin yüzde 95’i hibe almaya hak kazandı. Bu, şu anlama geliyor: elle tutulur bir proje yaptıysanız mutlaka desteklenir” dedi.

“52 MİLYON LİRALIK YATIRIM YAPILACAK”

Hibe desteğinin Türkiye’de son yıldır verildiğini kaydeden Vali Gül, “Daha önce 110 milyon lira değerinde hibe verildi. Bugün de bin 20 projemiz yaklaşık olarak 26 milyon liralık hibe alacak. Ama 26 milyon liralık hibe alırken, 52 milyon liralık da bir tarımsal yatırım yapılmış olacak. Bu projenin 3 tane önemi var: Birincisi 26 milyon liralık bir hibenin çiftçilerimize verilmesi. İkincisi modern tarım alanında sulama ve güneş enerjisi sisteminin bize gelmesi. Üçüncüsü de kamunun desteği kadar bir desteğin de sizler tarafından bu modern tarım tekniklerine harcanmış olması.”

“SULAMA PROJELERİNE ÖNEM VERDİK”

İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, 2014-2018 yılları arasında 4 yıl üst üste Gaziantep olarak Türkiye ikincisi olduklarını söyledi. Karayılan, “2014 yılından bu yana kırsal kalkınma yatırımları programları kapsamında ekonomik yatırımlarda arkadaşlarımızın çok büyük bir gayretiyle 2 yıl üst üste Türkiye ikincisi olduk. Aynı zamanda kurak bir şehir olmamız nedeniyle sulama projelerine önem verdik. Ekibimiz ve çiftçimizle birlikte 4 yıl üst üste Türkiye ikincisi olduk. Bu yılda inşallah sizlerin huzurunda bin 20 olan rekor sayımızı 52 milyon TL proje bütçesi ile yüzde 50’si sizden yüzde 50’si bizden tamamı sizin diyerek inşallah bugün sözleşmelerimizi imzalayacağız.”

TARIMSAL İHRACATIN YÜZDE 11’İ GAZİANTEP’TEN

Karayılan tarıma dayalı sanayinin başkenti Gaziantep’i tarım konusunda daha iyi geliştirmek için tüm ekibi ile çalışmaya devam ettiklerini söyledi. Karayılan,  Gaziantep’in tarımsal üretimi hakkında şu bilgileri paylaştı: “Ülkemizdeki nane üretiminin yüzde 67’sini antepfıstığı üretiminin yüzde 37’sini kırmızıbiber üretiminin yüzde 26’sını, sarımsak üretiminin yüzde 18’ini ve zeytin üretiminin yüzde 5’ini gazi şehrimiz karşılamaktadır. İlimiz tarımsal ihracata lokomotif konumdadır. Ülkemiz tarımsal ihracatının yüzde 11’ini gerçekleştirmektedir. Aynı zamanda makarna ihracatının yüzde 70’ini antepfıstığı ihracatının yüzde 60’ını ve irmik ihracatının yüzde 52’si de ilimizden gerçekleştirilmektedir” diye konuştu.

Konuşmaların ardından sözleşmeler imzalandı.

M.TÜRKMEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.