Hava Durumu

“Büyük zamların habercisi”

Akaryakıt, doğalgaz ve elektrik fiyatlarına gelen zamlar hem vatandaşı, hem iş çevrelerini kara kara düşündürüyor. Üretim giderlerine gelen zamlar, yeni büyük zamların habercisi olarak yorumlanırken, vatandaş da, iş çevreleri de enerji fiyatları konusunda bir düzenleme bekliyor…

Haber Giriş Tarihi: 05.06.2022 17:00
Haber Güncellenme Tarihi: 09.06.2022 10:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Büyük zamların habercisi”

Haziran ayının ilk günü elektrik zammı ile başladı. Mesken abonelerine uygulanan elektrik tarifesi yüzde 15 artırılırken sanayi ve ticarethane abonelerine vergi ve fonlar dâhil yüzde 25 zam yapıldı.

2022 yılına girer girmez elektriğe yüzde 50 ila yüzde 125 zam yapılmış, Ocak ayı faturaları ile zam vatandaşın belini bükmüştü. 2 katına çıkan faturalara vatandaşın verdiği üzerine yapılan konuttaki elektrik faturalarında ki yeni düzenlemenin ömrü Haziran ayında yapılan yeni zamlarla birlikte son buldu.

‘REKABET GÜCÜMÜZÜ OLUMSUZ ETKİLİYOR’

Sanayi kesimi ve ticarethanelerde kullanılan elektriğe yapılan yüzde 25’lik zammı eleştiren sanayiciler, “Doğalgaz ve elektrik tarifelerine yapılan zamlar uluslararası piyasadaki rekabet gücümüzü olumsuz etkiliyor. Ekonomi yönetiminin, yaşanan duruma pandemi sürecinde olduğu gibi hassasiyetle yaklaşacağına ve reel sektörün önünü açacak aksiyonları alacağına inancımız tam” açıklamalarında bulundular.

ESNAF VE SANAYİCİ İNDİRİM BEKLİYOR

Konutlar için elektrik faturalarına yapılan zamlar ile birlikte mağduriyeti giderek artan vatandaşlar elektrik faturalarına yapılacak yeni bir düzenlemenin olması gerektiğini vurguladılar. Esnaf ve sanayiciler ise, dükkân kiralarını ve fabrika giderlerini vurgulayarak indirim çağrısında bulundu.

Gelen zamlardan haliyle endişe duyan vatandaşlar, elektrik ve doğalgaz zammının bunlarla sınırlı kalmayacağı, kış aylarına girerken daha yüklü miktarlarda zam yapılacağı korkusu içerisinde…

ELEKTRİK FATURALARINDAKİ DEĞİŞİM

Mesken abonelerine uygulanan elektrik tarifesi yüzde 15 artırılarak kilovatsaat başına 112,4377 kuruştan 129,0639 kuruşa çıkarıldı. Günde 8kW'nin üzerinde tüketim yapan meskenler için ise tarife 167,8584 kuruştan 192,7977 kuruşa çıkarıldı.

Sanayi kesimi ve ticarethanelerde kullanılan elektriğe ise yüzde 25 zam yapıldı. Buna göre, sanayi kesimine uygulanan tarife; kilovatsaat başına 230,1092 kuruştan 287,5729 kuruşa çıkarılarak yeniden düzenlendi.

Tarifede ticarethanelerini de içine alan kamu ve özel hizmetler sektörü için belirlenen tarife ise kilovatsaat başına 167,4587 kuruştan 208,9154 kuruşa çıkarıldı. Günlük 30 kilovatsaat kullanım kotasının aşılması halinde ödenecek tutar da kilovatsaat başına 222,7343 kuruştan 278,0099 kuruşa çıkarıldı.

KARAR RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANMIŞTI

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) 1 Haziran 2022 tarihinden itibaren geçerli olacak elektrik tarife tablolarını yayımlamıştı. Resmî Gazete’nin 1 Haziran sayısında yayımlanan Kurul Kararı’na elektrik tarifelerine abone gruplarına göre yüzde 15 ila yüzde 25 arasında değişen oranlarda zam yapıldı. Kararda lisanssız elektrik üreticilerine uygulanan dağıtım bedelleri ise değiştirilmedi.

E.YILDIRIM

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.