Hava Durumu

Esnafı, faturalar çarptı!

Elektrikte kademeli tarife uygulaması, esnafı çarptı. Zammın 1 Ocak’ta yürürlüğe girmesine rağmen Aralık ayı kullanım bedellerinin zamlı tarife ile gecikmeli olarak okunması, vatandaşı da esnafı da sıkıntıya soktu. Gaziantep’te faaliyet gösteren esnaf, neredeyse dükkan kirasına eşit oranda gelen elektrik faturaları karşısında ne yapacağını bilemez duruma geldi…

Haber Giriş Tarihi: 14.01.2022 18:12
Haber Güncellenme Tarihi: 14.01.2022 20:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Esnafı, faturalar çarptı!

1 Ocak 2022 tarihi itibariyle uygulanmaya başlanan Kademeli Tarife, esnafı, vatandaşı ve iş dünyasını olumsuz etkiledi. Elektrik dağıtım şirketlerinin Aralık ayı kullanım bedelli faturalarını yeni tarife üzerinden okuması sonrası ortaya çıkan faturalar, isyan ettirdi. Vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine EPDK, faturalarda inceleme başlatırken, vatandaşlara gelen faturalar adeta şok etkisi yararttı.

SAYAÇLAR GEÇ OKUNDU!

Elektrikte “kademeli zammın” ilk faturaları yurttaşa ulaşmaya başladı. Tüketimin büyük bir bölümü aralık ayında olmasına karşın zamlı yeni tarifeden hesaplanan faturalarda “düşük, yüksek kademe” detayları da gösterildi. Zammın 1 Ocak’ta yürürlüğe girmesine, sayaçların ise 8 Ocak’ta okunmasına karşın aileler beklenildiği gibi yüzde 125 zam gelen ikinci tarifeye girdi.

KONUTLARDA, ELEKTRİK FATURALARI YÜKSELDİ…

Gelen faturalara göre bazı ailelerin faturalarında 50, bazı ailelerin faturalarında da 100 liraya yakın artış oldu. Çalıştıkları için gündüzleri evde olmayan, tek çocukları da okulda bulunan bir ailenin geçen ayki fatura tutarı 145.80 liraydı. Ailenin 7 Aralık ile 8 Ocak arasını kapsayan 33 günlük yeni faturası ise 195.92 TL olarak geldi. Bu ailenin 33 günlük elektrik tüketimi 190,429 kWh oldu.

Elektrik dağıtım şirketleri tarafından gönderilen faturalar sonrası, kademeli tarifenin ne vatandaşın ne de esnafın faydasına olduğu görüldü.

DÜKKAN KİRASI KADAR FATURA OLUR MU?

Kademeli Sistemden etkilenen bir başka grup ise esnaf ve küçük işletmeler oldu. Elektrik kullanımının yoğun olduğu küçük işletmelerde, elektrik faturaları neredeyse kira fiyatlarına kadar dayandı. Aralık ayında 332 TL elektrik faturası gelen bir işletmeye, Ocak 2022 tarihinde gelen elektrik faturası 2 bin 492 TL oldu. İki fatura arasındaki bu makas, kademeli elektrik faturası sisteminin esnafın da vatandaşın da yararına olmadığını gösterdi.

DÜZENLEME YAPILMALI

Duruma tepki gösteren esnaf, “Dükkanımızın aylık kira bedeli 3 bin, gelen elektrik faturası ise 2 bin 492 TL. Neredeyse dükkan kirası kadar olan bu faturayı nasıl ödeyeceğiz. Kademeli sistemin vatandaşın ve esnafın yararına olacağı söyleniyordu, bir işletmenin aylık 160 KWH elektrik kullanması beklenemez. Bu noktada kademeli sistemin revize edilerek, esnafa, küçük işletmelere yönelik yeni bir uygulama yapılması konusunda hemfikir.

Öte yandan EPDK’nın faturalara yönelik başlattığı incelemenin sonuçları da büyük bir merakla bekleniyor.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.