Hava Durumu

250 Akademisyen GAÜN’de buluşacak

Gaziantep Üniversitesi’nde 14-17 Ekim tarihileri arasında Dünya Göç ve Mülteci Kongresi düzenlenecek. İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da katılması beklenen Kongreye 100 ülkeden 250 akademisyen katılım gösterecek. Kongreye ilişkin Gaziantep Üniversitesi’nde GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür ve paydaşların katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi. Rektör Gür, göç sorununun tek bir kentin sorunu olmadığını, çözümün birlikte üretilmesi gerektiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 10.10.2019 19:13
Haber Güncellenme Tarihi: 10.10.2019 20:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
250 Akademisyen GAÜN’de buluşacak

Gaziantep Üniversitesi’nde 14-17 Ekim tarihileri arasında Dünya Göç ve Mülteci Kongresi düzenlenecek. İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da katılması beklenen Kongreye 100 ülkeden 250 akademisyen katılım gösterecek. Kongreye ilişkin Gaziantep Üniversitesi’nde GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür ve paydaşların katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi. Rektör Gür, göç sorununun tek bir kentin sorunu olmadığını, çözümün birlikte üretilmesi gerektiğini söyledi.

Kongrenin düzenlenmesinde son düzlüğe girilmesi nedeniyle GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şehmus Demir ve Metin Bedir, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Süleyman Ganidağlı, Göç Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Nuri Gültekin, Genel Sekreter Doç. Dr. Ayhan Doğan ve Genel Sekreter Yardımcısı Nuh Okumuş’un katılımıyla basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, “Üniversite olarak Türkiye’nin önde gelen gündemi olan Suriye konusunda Suriye’de savaşın başladığı 2011 yılından buyana önemli bir misyon üstlendiklerini ve öğrenim çağındaki gençlere kapılarını açtılar. Daha sonra Suriyeli gençlere kendi dillerinde eğitim imkanı sağlayan programlar açtıklarını, geçtiğimiz yıl eğitime başlayan Cerablus Meslek Yüksek Okulu’ndan sonra, önceki gün de El-Bab, Azez ve Afrin’de üç fakültede derslerin başladı. Ordumuz bir yandan güvenliğin sağlanması için sınır ötesi operasyon düzenlerken, biz de aynı gün eğitim ordumuzla Suriye’ye girdik ve gençlerimizin eğitimi için start verdik.”

GÖÇ SORUNU ELE ALINACAK

Sözlerini sürdüren Rektör Gür, “Kongremiz, panel, çalıştay ve atölyeleri kapsıyor. Yaklaşık 60 oturumun gerçekleşeceği kongreye Nebraska Üniversitesi, Trent Üniversitesi, Waterloo Üniversitesi, Saint Marry’s Üniversitesi Warwick Üniversitesi, Innsbruck Üniversitesi, Köln Üniversitesi ve Beyrut Amerikan Üniversitesi bilimsel ve akademik destek sunuyor. Kongrede Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avrupa, Uzak Doğu, Orta Doğu ile Kuzey Afrika olmak üzere 21 ülkeden önde gelen akademisyen, araştırmacı, uluslararası organizasyon, dernek ve sivil toplum temsilcisi; mülteci sağlığı ve yönetimi, eğitim, istihdam ve toplumsal uyum konularında önemli tartışmalar yürütecek. Yaklaşık 100 üniversiteden 250’ye yakın akademisyenin katılım göstereceği kongrede 13,1 milyon yerinden edilmiş Suriyelinin acil ihtiyaçlarına nasıl cevap verilebileceği, yaşam koşullarının nasıl iyileştirilebileceği, uluslararası haklardan ve ülkelerin vatandaşlık haklarından etkin bir şekilde nasıl yararlanabilecekleri gibi konuların da ele alınması hedefleniyor. Göç tek bir kentin sorunu değildir, çözümü tüm dünyanın birlikte üretmesi gerekiyor.”

“İNSİYATİF ALAN ÜNİVERSİTE GAÜN”

Rektör Gür, kongrenin açılışına İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun katılmasının beklendiğini belirtti. Rektör Gür, “Göç meselesi olduğu zaman hiçbir ön yargısı olmadan, tamamen insani etik kurallar içerisinde davranıp, kapılarını açan tek ülke Türkiye’dir. Bunu hiç tartışmıyoruz bile. Yine göç meselesi olduğunda ve dramatik olayların yaşandığı noktada inisiyatif alarak her türlü dinamik süreci yürüten üniversite Türkiye’de yine Gaziantep Üniversitesi. Bunu bir taraftan eğitim, lisans programları açarak diğer taraftan sınır ötesinde Türkiye’nin ilk defa yaptığı üniversiteye bağlı fakülteler açarak diğer taraftan dünyanın en büyük göçle ilgili kongresine ev sahipliği yaparak öbür taraftan umuyoruz ki yeni başlayan Barış Pınarı Harekatında en kısa sürede ordumuz muzaffer olsun. O bölgeler terörden temizlensin ve hiçbir askerimizin, hiçbir masumun hiçbir sivilin de ayağına taş değmesin diyoruz. Ancak olur ya askerlerimizden veya sivillerden yararlanan olursa da bu konuda yetkilendirilmiş ilk hastane tedavi için yine Gaziantep Üniversitesi Araştırma Hastanesi olmuştur” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’DE 3 MİLYON MÜLTECİ KONAKLIYOR”

Global Sağlık Araştırma Yönetim Ve Çözümleri Derneği’nin Başkanı Prof. Dr. Adnan Hammad, “Dünyada yaklaşık 65 milyon mülteci vardır. Ne yazık ki o mültecilerin yüzde 51’i Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da yaşıyor. Kadınlar ve çocuklar o oranın yüzde 31’ini oluşturuyor. Türkiye’de yaklaşık 3 milyon Suriyeli konaklıyor ve yükü sorumluluğu oldukça fazla. Kongremize, 23 ülkeden 258 bilim adamı gelecek. Bu bilim adamları mülteciler ve zorunlu göçmenlik hakkında konuşacaklar. Benim umudum Gaziantep Üniversitesi bu konuda yatırım yapacak ve ilişkileri kurmak adına hem bilim adamları, hem sivil toplum kuruluşları hem de hükümet kuruluşlarla buluşarak bir ilişki kuracak. Hayalim şudur; ne zaman karanlık varsa o ışığı biz yakmalıyız. Şu andaki bu ışığı Gaziantep Üniversitesi yakıyor” diye konuştu.

S.ÖZTÜRK

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.