Hava Durumu

Aktif Doğumun 7 Sırrı Olan Kelimeler

Anne adayları doktorlarına ihtiyaçlarını anlatabilmeli

Haber Giriş Tarihi: 30.05.2019 14:14
Haber Güncellenme Tarihi: 30.05.2019 15:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Aktif Doğumun 7 Sırrı Olan Kelimeler

Anne adayları doktorlarına ihtiyaçlarını anlatabilmeli

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Hakan Çoker, eğitimin konularından birinin de anne adaylarının doktorlarına ihtiyaç ve isteklerini anlatabilmeleri olduğunu söyledi ve sözlerine şöyle devam etti: “Eğitimin konularından biri buydu, evet ve hayır demek. Kadınların ihtiyaçlarını doktora söylemeleri için ilk önce ihtiyaçlarını bilmeleri lazım. Sınırlarını, evetlerini, hayırlarını, onlara nelerin iyi gelip gelmediğini bilmeleri lazım. Ondan sonra bunu doktorlarına iletebilirler. Eğer anne adayı kendisini az tanıyorsa ve korkularıyla hiç çalışmamışsa, risk kelimesini duyduğunda bu 1000’de bir oranında bir risk dahi olsa hemen sezaryan veya epidural isteyebiliyor. Kadınlar korkularının tetiklenmesi ve bebeklerini koruma içgüdüsüyle sezaryene yöneliyorlar.”

DSÖ doğumda pozitif deneyimi destekliyor

Acıbadem Taksim Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Hakan Çoker “Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre sezaryen ortalaması yüzde 15; Türkiye’de bu oran çok yüksek. Bu durumu değiştirmek için el ele vermeliyiz. Bizim Türkiye’de yapmaya çalıştığımız kadına doğumun gücünü hatırlatmak, kadının içsel çalışmaları için alan açmak, ona birebir desteği alabileceği hastaneler kurmak.” diyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2018 yılında yayınladığı daha pozitif bir doğum deneyimi için yayınladığı rehberde de anne adayının desteklenmesi ve doğumun başlanmasının beklenmesinin sezaryen oranını azaltacağı anlatılıyor.

Çalışanlar “Anne Dostu Hastane” eğitimi aldılar

Acıbadem Taksim Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Hakan Çoker, hastane bünyesinde 450 çalışanının tümünün temizlik görevlilerinden tesisatçıya kadar eğitim aldığını söyledi. Bu çerçevede doğum odasından mahremiyete tüm unsurların çok büyük bir titizlikle gözden geçirildiğini de sözlerine ekledi.

Dr. Hakan Çoker Anne Dostu Hastane kapsamında gerek servis gerek doğum odalarına kapıdan sonra ek bir perde takıldığını söyledi. Perdenin gebe mahremiyetine ek bir saygının sembolü olduğunu belirten Dr. Çoker, böylece odaya giren kişilerin, annenin mahremiyetini koruyan ikinci ve sembolik bir perde ile karşılaştığını, dolayısıyla annenin kendini daha güvende hissettiğini söyledi. Mahremiyete saygı ve uygun ortamın doğum hormonlarının daha iyi çalışmasını sağladığına da dikkat çekti. Dr. Çoker, Acıbadem Taksim Hastanesi’nin bu uygulamalara verdiği önemle “anne dostu” bir hastane olma yolunda hızlı adımlarla ilerlediğini vurguladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.