Hava Durumu

Aşı reddi ciddi sorun…

Toplum sağlığını tehdit ediyor

Haber Giriş Tarihi: 27.05.2019 19:03
Haber Güncellenme Tarihi: 27.05.2019 20:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Aşı reddi ciddi sorun…

Gaziantep Tabipler Odası Genel Sekreteri Doğan Eroğulları, aşı reddi konusunu gündeme taşıdı. 40 binlerin üzerine çıktığı ifade edilen aşı reddi konusunun ciddi sonuçlar doğurabileceğini söyleyen Eroğulları, aşı konusunda yasal düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.

Son yıllarda aşı reddi konusunda ciddi oranda artışlar yaşanıyor. Aşı reddi yapan kişilerin sayısı 40 binin üzerine çıkarken Gaziantep Tabipler Odası Genel Sekreteri Doğan Eroğulları, aşı konusunda yasal düzenlemeye gidilmesi gerektiğini söyledi. Eroğulları, “Aşı reddi son yıllarda ciddi şekilde artıyor ve bu durum toplum sağlığını tehdit ediyor. Yalnızca ülkemizde değil tüm dünyada yaşanan bir olay. Amerika’da uzun yılların ardından kızamık vakaları görüldü. Amerika bu konuda çok ciddi yasal tedbirler alıyor. Aşı reddi konusu, bireysel özgürlük kapsamında değerlendirilemez. Aşı reddi konusu toplum sağlığını yakından ilgilendiren bir konudur. Aşılanmaya çocuklar nedeniyle hastalıklar dolaşımda kalıyor, dolaşımda kalan bu hastalıklar; virüsün yayılması gibi risklere neden oluyor. Virüsün yayılması ile birlikte toplumda salgın hastalıklar ortaya çıkıyor.” 

SALGINLAR ORTAYA ÇIKABİLİR

Aşı reddi yapan kişilerin sayısının 50 binleri geçmesi durumunda salgınların başlayabileceğini söyleyen Eroğulları, “Son dönemlerde yapılan aşılar ile birlikte çocuk felci, kızamık gibi hastalıkların önlenmesinde ciddi başarılar yakalandı.  Aşı reddi nedeniyle bu başarılar risk altında. Aşı reddi 50 bin kişiyi geçerse, ciddi anlamda salgınlar bekliyoruz. Bazı illerde kızamık vakalarında artışlar var. Gaziantep’te de geçmiş yıllarda ortadan kalkmış olan kızamık vakaları görülmeye başlandı. Bu durum salgın seviyesinde değil.”

SAĞLIKLI YAŞAM İÇİ AŞI GEREKLİ

Dünya genelinde aşılama konusunda ciddi önlemler alındığını savunan Eroğulları, “Aşı reddi yapan bazı ailelerden çocukları alınabiliyor.  Bazı ülkelerde ise bu çocukların okullarının ayrılması,  toplumsal hayattan ayrılmaları gibi olaylar yaşanıyor. Türkiye’de aşı reddi konusunda alınmış bir karar var ancak bu karar yanlış yorumlanıyor. Kişinin istemesi halinde çocuğunu aşılatmayabileceği gibi bir yargı var. Mahkeme kararı esasında aşı yapılması zorunlu ise bu konuda yasal düzenleme yapılması gerektiğini ifade ediyor.  Ülkemizde yalnızca verem aşısı zorunlu kılınıyor, bunun dışında kalan aşılarla ilgili yasal düzenleme yapılması gerekiyor. Yanlış yönlendirmeler nedeniyle bu yasa çıkarılmıyor.  Çocuklarımızın sağlıklı yaşamaları için aşı yapılması gerekiyor.”

AŞI REDDİNİ KÖRÜKLEYEN KİŞİLER VAR

Hastalıklarla mücadelede aşının önemli olduğunu ifade eden Eroğulları, “İnsanlık tarihi boyunca dünya nüfusunun yarısını yok edecek seviyede salgınlar yaşandı. Bulaşıcı hastalıklarla insanlar yüzyıllar boyunca mücadele ettiler. Bulaşıcı hastalıklarla mücadele aşının bulunulması ile kazanıldı. Halen aşılar konusunda toplumu yanlış yönlendiren, aşı reddini körükleyen kişiler var. Bu da sosyal medya üzerinden hızlı bir şekilde yayılıyor. Bu konuda da vatandaşlarımızın yanlış bilgilendirilmesinin önüne geçmek için Aile Hekimliklerimizin kapısı vatandaşlarımıza sonuna kadar açık.  Vatandaşlarımız akıllara takılan soruları, Aile Hekimlerine ve Çocuk Hekimlerine sorabilirler.”

İNSANLAR YANLIŞ YÖNLENDİRİLİYOR

“Aşıların ciddi yan etkilerinin olmadığı dünya genelinde yapılan araştırmalarla ispatlandı. Aşıların hiçbir ciddi yan etkisi yok. Ne yazık ki medyada yalnızca kendi ticari kaygılarını önemseyerek konuşan meslektaşlarımız var. Bu konuda odalardan cezada aldılar ancak halen insanları yanlış yönlendirmeye devam ediyorlar. Bu yanlış yönlendirmenin cezasını çocuklarımız çekiyor. Dünya genelinde yaklaşık 2 milyon çocuğun hayatı aşılar sayesinde kurtarılıyor.” 

AŞI YAPTIRMAMAK BİREYSEL BİR KARAR DEĞİLDİR

“Aşılar yalnızca hastalıkları önlemekle kalmıyor, çocukların sağlıklı gelişimlerinde de önemli rol oynuyor. Öte yandan son yıllarda kanser hastalıkları konusunda da aşılar geliştirildi. Aşı demek toplumsal sağlık demektir. Aşı yaptırmamak bireysel bir karar değildir, bu anlamda aşı karşıtı haberlere karşı bir düzenleme yapılması gerekiyor. Aşı reddi konusunda yasal düzenleme yapılması gerekiyor” diye konuştu.

Y.ANKAY

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.