Hava Durumu

Bakırcılar istikrar bekliyor…

Gaziantep kültürünün önemli öğelerinden olan Bakırcılık, döviz kurundaki yükselişten payını aldı. Bakırcılar Çarşısında bulunan esnaflar, fiyat artışları nedeniyle ne yapacaklarını düşünürken; Gaziantep Bakırcılar Odası Başkanı Celal Açık, fiyatların istikrarlı hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2019 19:43
Haber Güncellenme Tarihi: 25.04.2019 20:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Bakırcılar istikrar bekliyor…

Gaziantep Bakırcılar Odası Başkanı Celal Açık, Bakırcı esnaflarının yaşadıkları sıkıntılara ilişkin açıklamalarda bulundu. Açık, “Döviz kurunda son haftalarda büyük bir yükseliş meydana geldi. Meydana gelen artış yalnızca bizleri değil, tüm piyasaları etkiliyor. Döviz konusunda bir istikrara yok, döviz fiyatları daha önce 7 lirayı görmüştü. Döviz kurunda 7 liraya yükselen fiyatlar nedeniyle herkes, hammadde ve ürünlere bu oranlarda zam verdi. Geçen süreçte döviz kuru düşmesine rağmen fiyatlar düşmedi. Geçtiğimiz günlerde döviz kurunun yeniden yükselmesi ile birlikte fiyat artışları yeniden başladı.”

FİYATLAR BELİRLİ BİR SEVİYEYE ÇEKİLMELİ

İstikrar olması gerektiğini söyleyen Açık, “İstikrarın olabilmesi için fiyatların belirli bir seviyeye çekilmesi gerekiyor. Zam geldiği zaman ürünlere zam gelmesine karşı değiliz. Ancak her iki günde bir ürün fiyatlarına zam gelmesi doğru değil. Ürünü gönderiyorsunuz, bir hafta sonra fiyatlar yükseldiği için sorunla karşılaşıyoruz.”

ESNAF ÜRETİM YAPAMIYOR

Yaz sezonunun yaklaştığını söyleyen Açık, “Geçtiğimiz yıl meydana gelen artışlar nedeniyle iş yapamadık. Biz istikrardan yanayız. Bakırcılık Sektörü, Gaziantep kültürü açısından önemli. Bizler kültürel bir faaliyet içerisinde bulunuyor. Gaziantep’in tarihi ve kültürel sanatını üreterek, gelen turistlere sunuyoruz. Bizlerin ayakta durmamız gerekiyor, bu konuda ilgililerle görüşüyoruz. Sıkıntının esas kaynağını bulmamız gerekiyor. Bunları bir araya gelerek çözebilmemiz gerekiyor. Esnaflarımızın ürünlerini üretmeleri ve satışa sunmaları gerekiyor. Her iki günde bir zam gelmesi halinde üretici, üretim yapamaz.”

BAKIR FİYATLARI 45 LİRAYA YÜKSELDİ

Fiyatlara değinen Açık, “Bakır fiyatları şu anda 45 lira ila 48 lira arasında değişiyor. Döviz kurunun yükseldiği ilk günler 27 lira olan bakırın kilosu bugün 45 liraya yükseldi. Esnaflar, kazanç sağlayamıyorlar. Esnaflar daha önce 5 liraya sattıkları bardağı bugün 10 liraya satmak durumunda kalıyorlar. Esnaflar 5 liraya satış yaparken, daha çok kazanç elde ediyorlardı. Fiyatların artışı kar oranlarımızı etkiliyor. Satış yapamayan esnaflar, kazancından yiyorlar” diye konuştu.

Y.ANKAY

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.