Hava Durumu

Emekçiler, açlığa mahkum…

Türk-İş (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu) tarafından Mayıs ayı açlık ve yoksulluk sınırı rakamları açıklandı. Mayıs ayı rakamlarına göre, 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 124 lira olurken, yoksulluk sınırı ise 6 bin 918 liraya yükseldi. Yaşanan artışlar karşısında asgari ücretli çalışanlar ve kamu emekçileri açlık ve yoksulluk sınırının altında geçimlerini sürdürmeye devam ederken, Türkiye genelinde hayat pahalılığı her geçen gün artıyor.

Haber Giriş Tarihi: 28.05.2019 18:01
Haber Güncellenme Tarihi: 28.05.2019 19:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Emekçiler, açlığa mahkum…

Geçtiğimiz yıldan bu yana ülkemizde etkili olan ekonomik krizin yansımaları sürüyor. Hayat pahalılığının her geçen gün arttığı ülkemizde, temel gıda malzemelerinden, elektrik, doğalgaz faturalarına, tüketim malzemelerine kadar her şeyin fiyatında  artış yaşandı. Türk İş Konfederasyonu tarafından aylık olarak açıklanan Açlık ve Yoksulluk Rakamları, ülkemizde yaşayan emekli, işçi ve kamu çalışanlarının durumunu bir kez daha gözler önüne serdi.

AÇLIK SINIRI 2 BİN 124 LİRA

Türk-İş tarafından  Mayıs Ayı Açlık ve Yoksulluk Sınırı Rakamları açıklandı. Açıklanan rakamlara göre, 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 124 lira olurken, yoksulluk sınırı ise 6 bin 918 liraya yükseldi. Yaşanan artışlar karşısında emekçiler he geçen gün daha yoksullaşırken, açlık ve yoksulluk sınırındaki artış, ekonomi politikalarının geçerliliğini bir kez daha gözler önüne serdi.

AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA MAAŞ ALIYORLAR

Türk-İş tarafından açıklanan Mayıs Ayı Açlık ve Yoksulluk Sınırı Rakamlarına ilişkin Türk-İş Gaziantep İl Temsilcisi Mehmet Akif Sarıca açıklamalarda bulundu. Sarıca, “Türk-İş tarafından açıklanan Açlık ve Yoksulluk Sınırı Rakamları araştırmasının bir benzeri bulunmuyor. Mayıs ayı sonu itibariyle yapılmış olan saha çalışmalarında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 2 bin 124 lira olduğu, yoksulluk sınırının ise 6 bin 918 lira olduğunu görüyoruz. Asgari ücretin 2 bin 20 lira olduğu bir ülkede açlık sınırın 2 bin 124 lira olması insanların durumlarını ortaya koyuyor. Açlık sınırı ile asgari ücret arasında bulunan bu boşluğun doldurulması gerekiyor.”

ASGARİ ÜCRET İLE AÇLIK SINIRI ARASINDA 100 TL FARK VAR

Enflasyonun arttığını ifade eden Sarıca, “Mutfak enflasyonunun aylık bazda 0,81 olduğunu görüyoruz, 12 aylık yüzdesi ise yüzde 25,97’ye tekabül etmekte. Bunun yanında bir çalışanın aylık yaşam maliyeti tutarı da 2 bin 625 lira olduğunu görüyoruz. 2 bin 124 lira dört kişilik bir ailenin açlık sınırının minimum kısmını ifade etmektedir. Bu rakamla dört kişilik bir ailenin standartlara uygun, bilim dünyasının kabul ettiği, gıda ve temel ihtiyaçlarını alıp, bedenen ve ruhen sağlıklı olması mümkün değil. Açlık sınırı ile şu anki asgari ücret arasında 100 lira fark olduğunu görüyoruz.”

ARAŞTIRMALARI ÖNEMSİYORUZ

Konuşmasını sürdüren Sarıca, “Ekonomik göstergelerin sihirli bir değnek ile bir çırpıda düzelmesi mümkün değil. Zaman içerisinde emekçilerin, memurların, emeklilerin yaşam standartlarının artırılması noktasında ekonomilere yön verilmesi, bununla ilgili dinamiklerin geliştirilmesi gerekiyor. Bunun için Türk-İş Konfederasyonun yapmış olduğu araştırmaları önemsiyoruz” diye konuştu.

Y.ANKAY

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.