Hava Durumu

“Gaziantep’e destek verilmeli”

MMO’dan Savunma ve Medikal Sanayi Önerisi

Haber Giriş Tarihi: 28.04.2019 19:15
Haber Güncellenme Tarihi: 28.04.2019 20:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Gaziantep’e destek verilmeli”

Makine Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Hüseyin Ovayolu, Gaziantep’in Savunma ve Medikal Sanayisine yönelmesi gerektiğini söyledi. Ovayolu, “Savunma Sanayisi ve Medikal Sektörü, Türkiye’nin geleceğini ilgilendiren iki önemli konu olarak karşımıza çıkıyor. Katma Değeri Yüksek olan bu üretimlerle ilgili Gaziantep’te çalışma yapmanın zamanı geldi de geçiyor” dedi. Her iki sektör için devlet destekli yatırımların önemli olduğunu kaydeden Ovayolu, Gaziantep’e destek verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Türkiye’de Savunma Sanayi ve Medikal Sanayi konusunda ‘Yerli’ ve ‘Milli’ söylemi sıklıkla gündeme gelirken, Gaziantepli sanayiciler her iki alanda da yatırım yapmak için hazır bekliyor. Gaziantep Sanayi Odası, Ticaret Odasının yanı sıra STK’lar tarafından da sıklıkla dile getirilen Savunma Sanayisi konusunda hazırlıklar sürerken, Makine Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Hüseyin Ovayolu, Gaziantep’te katma değer yüksek ürünlerin üretimi konusunda ciddi atılımların yapılması gerektiğini söyledi.

SAVUNMA SANAYİSİ GAZİANTEP’E TAŞINMALI

Savunma ve Medikal Sanayi konusunda gazetemize açıklamalarda bulunan Ovayolu, “Yaklaşık 1,5 yıl önce göreve başladığımız dönemde, yönetim kurulu üyelerimiz ile birlikte Savunma Sanayi ile ilgili Gaziantep’in bazı çalışmalar yapması gerektiğini ifade etmiştik. Makine Mühendisleri Odası olarak, Savunma Sanayisi ve Medikal Sektöründe Gaziantep’i hakkı olduğunu düşündüğümüz yere taşımak istiyoruz. Savunma Sanayisi, genelde Ankara odaklı kümelenmesi ile oluşmuş bir şekilde duruyor. Savunma Sanayi ile ilgili çalışan firmaların orada olması, Genelkurmay Başkanlığı, ASELSAN gibi kurumların Ankara ve çevresinde kümelenmiş olduğunu görüyoruz. Gaziantep’in Savunma Sanayisi ile ilgili ciddi çalışmalar yapması gerektiğini düşünüyorum. Savunma Sanayisinin Gaziantep’e taşınması gerekiyor. Gaziantepli sanayiciler, bu konuya girişimci ruhuyla can verebilir, yeni ufuklar oluşturabilir.”

 KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜN ÜRETMENİN ZAMANI GELDİ

Gaziantep’te savunma sanayi ile ilgili çalışan firmalar olduğunu söyleyen Ovayolu, “Mevcut firmalara yeni firmalar eklememiz gerekiyor. Sanayi ve Ticaret Odaları Başkanlarımızla yapmış olduğumuz görüşmelerde, ciddi bir şekilde dillendirdik ve bu konu karşılık bulmaya başladık. Savunma Sanayisi ve Medikal Sektörü, Türkiye’nin geleceğini ilgilendiren iki önemli konu olarak karşımıza çıkıyor. Katma Değeri Yüksek olan bu üretimlerle ilgili Gaziantep’te çalışma yapmanın zamanı geldi de geçiyor.”

MEDİKAL SEKTÖRÜNE GEÇİŞ DAHA KOLAY

Savunma Sanayisine geçişin uzun bir zaman alabileceğini söyleyen Ovayolu, “O nedenle adaptasyon süreci, ilk kurulum maliyetleri, firmalaşma maliyetleri düşünüldüğünde Medikal Sanayisi daha çabuk adapte olabileceğimiz bir sektör gibi gözüküyor. Kaldı ki sertifikasyon süreçlerini tamamladığınız zaman Medikal Sektöründe ürünleri Dünyanın her yerine ihraç edebilirsiniz. Medikal Sektöründe sertifikasyonları sağlanmış cihazlar ve kullanılan aletler, makineler, dünyanın her yerinde katma değeri yüksek ürünler olarak görülüp, ciddi kar marjlarıyla ihraç edilebilen bir sektör. Savunma Sanayisine geçişte yavaşlamalar olduğu süreçlerde biz zaman kaybetmeden Gaziantep’te bir kümelenme yapısı geliştirerek,  yeni firmaları Medikal Sektörüne sevk etmemiz gerek.”

“GAZİANTEP’E DESTEK VERİLMELİ”

Gaziantep’e yatırımlar konusunda destek verilmesi gerektiğini söyleyen Ovayolu, “Medikal Sektörü ile ilgili ciddi yatırımlar olup, bu yatırımların hepsinin devlet destekli yapılması gerekiyor. KOSGEB, TÜBİTAK gibi kamu kurumlarının Gaziantep’e bu konuda destek vermeleri gerekiyor. Gerekirse MMO olarak elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız. İlgili kurumlarla bu tür desteklerin Gaziantep’e sağlanması konusunda elimizden gelen çabayı sarf ederiz. Katma Değeri yüksek sektörlerde mühendis arkadaşlarımız ciddi rol alabilirler. Gaziantep Üniversitesi ve diğer üniversitelerimiz artık mühendislik alt yapıları olan üniversiteler. Gaziantep Üniversitesi ciddi alt yapısı ile gerek hocaları gerek geçmişten gelen deneyim ve bilgi birikimi ile ciddi bir alt yapıya sahip. Bu alt yapıyı kullanmak gerekiyor. Gaziantep Üniversitesini bu işin içine katarak, gereken yol hızlı bir şekilde alınabilir.”

SARF MALZEMELER GAZİANTEP’TE ÜRETİLEBİLİR

Sözlerini sürdüren Ovayolu, “Medikal Sektöründen kastımız yalnızca tek kullanımlık ürünler değildir. Demirbaş niteliğinde olan ve sürekli kullanılan ürünler var. Hastane yatakları, ekipmanları, cihazlar, Türkiye’de üretilmeyen sarf malzemeleri üretilebilir ve dünyanın her yerine ürün satabilirsiniz. Önü açık bir sektör, sanayicilerimize bu konuyu tavsiye ederim.”

ŞEHİR HASTANESİNİN İHTİYAÇLARI GAZİANTEP’TEN KARŞILANMALI

Gaziantep’e yönelik sağlık yatırımlarına değinen Ovayolu, “Gaziantep’e Şehir Hastanesinin yapılması, kenti sağlık anlamında bir cazibe merkezi yapabilir. Biz bu büyüklükte bir hastanenin işletilmesi ve yönetilmesi konusunda kuşkularımız olsa dahi artık bitmek üzere olan Şehir Hastanesi var. Biz bu ölçekte bir hastane yerine şehrin çevresine 400-500 yataklı hastanelerin kurulması gerektiğini düşünüyorduk. Genel anlamda bölgeye hitap edecek Şehir Hastanesinde kullanılacak olan malzemelerin üretilmesi ve tüketilmesi had safhaya ulaşacaktır. Bu hastanenin ihtiyaçlarının Gaziantep’ten karşılanmaması için bir neden yoktur. Bu iş için Şehir Hastanesi hazırlanırken, bir an önce sektöre yatırım yapılarak, hastanenin iyi bir tedarikçisi olunabilir. Şehir Hastanesinin tedarikinin kentten yapılması iç piyasayı da canlandıracaktır” diye konuştu.   

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.