Hava Durumu

“Meslek daha kaliteli hale gelecek”

Yargı Reformu Paketi’ne ilişkin açıklamalarda bulunan Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı, Hukuk Fakültelerinin kontenjanının düşürülmesi ve 100 bin taban uygulamasına geçilmesinin Avukatlık Mesleğini olumlu yönde etkileyeceğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 10.06.2019 20:02
Haber Güncellenme Tarihi: 10.06.2019 21:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Meslek daha kaliteli hale gelecek”

Yargı Reformu Paketi’ne ilişkin açıklamalarda bulunan Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı, Hukuk Fakültelerinin kontenjanının düşürülmesi ve 100 bin taban uygulamasına geçilmesinin Avukatlık Mesleğini olumlu yönde etkileyeceğini söyledi.

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan Yargı Reformu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz haftalarda açıklanmıştı. Avukatlık Mesleğini yakından ilgilendiren başlıkların bulunduğu Yargı Reformu Paketi’ne ilişkin Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı, açıklamalarda bulundu.

“OLUMLU BULUYORUM”

Şarklı “Yargı Reformu konusunda yapılan açıklamalar ilk takvimi ilgilendiren bir konu idi. İkinci bir takvim daha açıklanacak, burada hangi reformların ne zaman gerçekleştirileceği belirtilecek. Genel olarak hazırlanan Yargı Reformu paketini olumlu buluyorum. Ancak uygulama noktasında insanların kafasında bazı soru işaretleri olacaktır. Tutukluluğun gözden geçirilmesi, mahkeme kararlarının tutuklamalarda gerekçeli olması, düşünce ve ifade özgürlüğüne ilişkin düzenlemeler yer alıyor.”

AVUKATLAR İÇİN OLUMLU ADIMLAR ATILDI

Yargı Reformu konusuna olumlu yaklaştıklarını söyleyen Şarklı, “Mesleğimize yönelik olarak Hukuk Fakültelerine kontenjan sınırlaması getirilmesi, 100 bin başarı sırası taban uygulamasına geçilmesi, yeşil pasaport verilmesi ve KDV’de indirim gibi konuları olumlu karşılıyoruz. 17 yıllık dönemde ilk defa avukatlar için olumlu adımlar atıldı, bunda Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün önemli rol oynadığını düşünüyorum.”

132 BİN AVUKAT VAR

Hukuk Fakültelerine getirilen kontenjan sınırlaması ve başarı taban sınırlamasının önemli olduğunu belirten Şarklı, “Getirilen bu sınırlamalar avukatlık mesleğini olumlu etkileyecektir. Şu an itibariyle ülkemizde 132 bin avukat bulunuyor, bununla ilgili Hukuk Fakültelerinin kontenjanının düşürülmesi ve 100 bin taban uygulamasına geçilmesi ister istemez tercih yapan öğrencilere de bir kalite getirecek. 2019-2020 döneminde bu değişiklik uygulanmayacak ancak bundan sonraki sınavlarda bu uygulamanın hayat geçirileceğini düşünüyorum. Bununla ilgili olarak meclis toplanarak karar alması gerekecek. Mesleğimize biraz daha kalite gelecektir.”

AB STANDARDINDA DÜZENLEMELER VAR

Dava sürelerine ilişkin açıklamalarını sürdüren Şarklı, “Dava süreleri ile ilgili olarak, 180 gün, 240 gün gibi sınırlamaların gelmesi ile ilgili düzenlemeler yapılmış. Yargı Reformu, Avukatlar için ekonomik anlamda, AB standardında düzenlemeler var. Temel sıkıntı ise bunların ne zaman uygulanacağı ya da uygulanıp uygulanmayacağı konusu oluyor. Adalet Bakanımız bu konuda iyi bir çalışma yapmış, sunumlar güzeldi. Adalet Bakanımızın yapmış olduğu çalışmada samimi ve ısrarcı olduğunu görüyoruz” şeklinde konuştu.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.