Hava Durumu

“Mühendislerin önü açılmalı”

Mühendislerden Yeşil Pasaport talebi…

Haber Giriş Tarihi: 01.06.2019 20:07
Haber Güncellenme Tarihi: 01.06.2019 21:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Mühendislerin önü açılmalı”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Yargıda Reform Paketi açıklandı. Açıklanan Reform Paketinde yer alan Avukatlara Yeşil Pasaport verilmesi ve Hukuk Fakültelerinde başarı sırasının 190 binden 100 bine çekilmesi gibi kimi uygulamalar üzerine mühendisler harekete geçti.  Makine Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Hüseyin Ovayolu, mühendislere yeşil pasaport vererek, katma değerli ürün üretimi konusunda önlerinin açılması gerektiğini söyledi.

Makine Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Hüseyin Ovayolu, Akademik Meslek Örgütleri arasında yeşil pasaport uygulamasına en çok ihtiyaç duyulan iş bölümünün mühendislik bölümü olduğunu kaydetti. Ovayolu,  “Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Yargı Reformu’na ilişkin yapılan açıklamada, avukatlara yeşil pasaport verilmesi, avukatlık eğitim süresinin 5 yıla çıkarılması ve Hukuk Fakültesi sıralamasının 190 binden 100 bin sıralamasına çekilmesi konuları gündeme geldi. Yargı Reformu konusunda yapılan düzenlemeler bizler için bir örnek teşkil ediyor. Bu noktada Makine Mühendisleri olarak bizlerde harekete geçmeliyiz.”

MÜHENDİSLERE YEŞİL PASAPORT HAKKI VERİLMESİ ÖNEMLİ

Yeşil Pasaport uygulamasının önemine değinen Ovayolu,  “Mühendislere Yeşil Pasaport verilmesinin esas bir hak olduğunu düşünüyorum. Çünkü üretim yapan, katma değer sağlayan mühendislerin bu ürünleri rahatlıkla satıp, pazarlayıp ve yurt dışında üretilen katma değerli ürünleri ülkemize getirerek, döviz girdisi sağlamasının önemli olduğunu düşünüyorum. Ülkemizin dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefini, katma değeri yüksek ürünlerle beslenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu anlamda ülkemizin Dünyanın 10.Büyük Ekonomisi olması yolunda Gaziantep önemli bir yere sahip olacaktır. Gaziantep’in katma değeri yüksek ürünler üretmesi gerekiyor.”

FAYDA SAĞLAYACAK

“Mühendis arkadaşlarımızın fikirleri, düşünceleri ve çalışmaları var. Bu çalışmaları yurt dışına çıkarmakta ciddi anlamda zorlanıyorlar. KOSGEB, TÜBİTAK desteklerinden bahsediyoruz ancak bunlar, yalnızca ekonomik destek sağlıyor. Üreticilerin, imalatçıların, mühendislerimizin önünü açmak için finans desteklerinin yanında yeşil pasaport uygulaması mühendisler için de yapılırsa, ülkenin teknolojik anlamda gelişmesinde çok büyük faydası olacağına inanıyorum. Üreticilerin, mühendislerin üretmiş olduğu ürünler, tüm dünyaya hitap eden ürünler. Bu mühendislik ürünlerinin yurtdışına pazarlanması konusunda finans desteğinin yanında yeşil pasaport desteği verirsek o zaman gereken desteği vermiş olacağımızı düşünüyorum.”

“MÜHENDİSLERE YEŞİL PASAPORT VERİLMELİ”

“Akademik meslekler arasında yeşil pasaport verilmesi gereken en uygun mesleğin mühendislerdir. Ülkemizde belirli bir ihracat rakamını geçe sanayicilere yeşil pasaport veriliyor. Ülkeye katkı sağlasın, teknoloji transferi gerçekleştirsin, üretmiş olduğu ürünleri satsın düşüncesi ile yeşil pasaport veriliyor. Avukatların yanı sıra mühendislere de Yeşil Pasaport hakkı tanınması gerektiğini düşünüyoruz.”

AKADEMİSYEN AZ, İMKANLAR SINIRLI

Yargı Reformu paketi ile Hukuk Fakültelerinde başarı sıralamasının 100 bin sınırına çekildiğini ifade eden Ovayolu, “Hukuk Fakültelerine giriş 190 bin sınırından 100 bin sınırına çekiliyor. Mühendislik Fakülteleri ile ilgili olarak bu konuyu her zaman dile getiriyoruz. Türkiye’nin hemen her yerinde Mühendislik Fakülteleri açıldı ve bu fakültelerde Makine Mühendisliği Bölümü yer alıyor. Makine Mühendisliği yalnızca teorik değil aynı zamanda pratik uygulamalı olarak gerçekleştirilmesi gereken bir bölümdür. Laboratuar imkanlarının, Akademisyenlerin iyi olması gerekiyor. Bazı üniversitelerde ne yazık ki bu imkanlar sınırlı bulunuyor. “

MÜHENDİSLİK EĞİTİMİNE 100 BİN SINIRLAMASI GETİRİLMELİ

“Yetişen mühendislerimize baktığımız zaman eğitim formasyonlarında sıkıntılar var, tam olarak yetişmeden geliyorlar.  Onun için Mühendislikte 240 bin olan sınırının daha aşağılara çekilmesi gerekiyor. 100 bin sınırının mühendisler için de getirilmesi gerekiyor. Bu sınır 100 bin sınırına getirilirse daha kaliteli eğitim almış kişiler, mühendis olarak diploma alacaklardır. Diğer kişiler ise tekniker olarak eğitimlerini tamamlayacaklardır. Bizim ülkemizde teknikere de ihtiyaç var. Yukarıda saymış olduğum koşullar göz önüne alındığında nitelikli mühendislerin yetişmesi imkansız hale geliyor. Bu anlamda mühendislik fakültelerine girişte 100 bin sınırının getirilmesi önemli.”

MÜHENDİSLER, EĞİTİM TAMAMLANMADAN MEZUN OLUYOR

“Dünyanın her yerinde mühendislik eğitimi 4 yıl olarak veriliyor. Ülkemizde de İngilizce hazırlık olan bölümleri saymazsak öğrenciler 4 yıl eğitim alıyorlar. Son yıllarda doğru bulduğum ancak uygulamada eksik olduğunu düşündüğüm bir konu var.  İntörn Mühendislik ile öğrenciler, eğitimlerinin son 6 ayını işletmede tamamlıyor. Mühendislik eğitimi 4 yıldır, almış olduğunuz derslere ve kredilere göre bu eğitimi tamamlamanız gerekiyor. Bu eğitimin 4 yıl olarak yapılması ve bunun yanında 6 ay ya da 1 yıl süre ile stajyer mühendislik, İntörn Mühendislik gibi bir kavram getirilmesi gerekiyor. Tıp Fakültelerinde ve Hukuk Fakültelerinde olduğu gibi mühendislerinde İntrön Mühendis olarak çalışmaları gerekiyor. Aksi halde 6 ay intörn mühendislik yaparak, eğitimlerini tam olarak tamamlamadan mühendislik diplomasına sahip oluyorlar.”

EKONOMİK KRİZ İŞSİZLİĞİ ETKİLEDİ

İntörn Mühendislik ve mühendislik fakültelerine girişte sırlamanın 100 binlere çekilmesinin işsizliğin önlenmesinde etkili olacağını belirten Ovayolu, “Son dönemlerde işsiz mühendis arkadaşların sayısının çoğalmasında laboratuar imkanları, akademik personeli eksik üniversiteler etkili oluyor. Mühendislik eğitimini tam olarak tamamlayamayan mühendisler, bu fakültelerden mezun oluyor. İşverenler haklı olarak bazı özellikler istiyor, istenen özellikler yeni mezun arkadaşımızda bulunmayınca işsiz kalıyorlar. Ekonomik krizin üzerine tuz biber oldu.”

KALİTELİ EĞİTİM İLE İŞSİZ MÜHENDİS SAYISI AZALACAK

“Kaliteli mühendisler yetişirse işsiz mühendis sayısı azalacaktır. İşverenlerle yaptığımız görüşmelerde de bunu görüyoruz. Mühendislere yeşil pasaport verilmesi ile mühendislerin istihdam imkanları da artacak. Katma değeri yüksek ürünleri üretip, ihracatını mühendisler yapacak. Mühendislere Yeşil Pasaport verilmesi, eğitim sıralamasının 100 bin sıralarına çekilmesi ve eğitimde intörnlük uygulamasının daha etkili hale getirilmesi gerekiyor” diyerek sözlerini noktaladı. 

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.