Hava Durumu

“Adalete erişim hızlandı”

Gaziantep Ticaret Odası Tahkim ve Arabuluculuk Merkezinin (GTO TAM) açılış töreni Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Arabuluculuk Sistemi ile Adaletin güçlendiğini söyleyerek, “Dosya sayısı, mağduriyet azaldı. Adalet duygusu güçlendi. Dolayısıyla arabuluculuk toplumsal barışa da katkı sağlamaya başladı. Adalete erişim hızlandı” diye konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 11.12.2019 19:37
Haber Güncellenme Tarihi: 11.12.2019 21:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Adalete erişim hızlandı”

Gaziantep Ticaret Odası Tahkim ve Arabuluculuk Merkezinin (GTO TAM) açılış töreni Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Arabuluculuk Sistemi ile Adaletin güçlendiğini söyleyerek, “Dosya sayısı, mağduriyet azaldı. Adalet duygusu güçlendi. Dolayısıyla arabuluculuk toplumsal barışa da katkı sağlamaya başladı. Adalete erişim hızlandı” diye konuştu.

GTO Toplantı Salonunda gerçekleştirilen açılış törenine Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Gaziantep Valisi Davut Gül, GTO Başkanı Tuncay Yıldırım, GTO Meclis Başkanı Hilmi Teymur, GSO Başkanı Adnan Ünverdi, GSO Meclis Başkanı Adil Konukoğlu ve davetliler katıldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Güneydoğu’nun yıldızı Gaziantep’te sizlerle bir arada bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Gaziantep’e hayırlı işler için geldik. Gaziantep’in Türkiye Ekonomisine katkılar takdire şayandır. Türk İş Dünyasının Başkanı olarak Gaziantep’in başarılarıyla, Gaziantep’in yıldızı olan girişimcilerle gurur duyuyoruz. Girişimcilerimize en iyi şekilde hizmet veren tüm odalarımızla iftihar ediyorum. GTO, başarılı çalışmaları, örnek projeleri, aldığı ödüllerden dolayı kutluyorum. Suriyeli üyelerimiz için kurulmuş olan Suriye Masası Projesi için tüm dünyadaki iş dünyasının çatı kuruluşu olan Dünya Odalar Yarışması'nda ödül almış, ismini tüm dünyaya duyurmuş Gaziantep Ticaret Odamız var.”

“ARABULUCUK SİSTEMİ AHİLER TARAFINDAN KULLANILDI”

Arabuluculuk sisteminin geçmişten bu yana uygulandığını belirten Hisarcıklıoğlu, "Asırlar önce ecdadımız bunu uyguluyordu. Oda ve borsa camiamızın temelini oluşturan ahilik, ticari ihtilafları çözerdi. Fakat biz bunu unuttuk. Batı bizden kopyaladı, geliştirdi. Biz daha yeni keşfediyoruz. Kökümüzü unutmuşuz. Kökümüzde var olan şeyi başkası aldı, bize tekrar pazarladı.

“BAŞVURU SAYISI 800 BİNİ GEÇTİ”

Ticari Uyuşmazlık Davalarında Arabulucuya gidilmesinin zorunlu hale getirildiğini belirten Hisarcıklıoğlu, “6 yılda dosya sayısı bir milyona ulaştı. İş dünyamız için önem taşıyan çalışma hayatına ilişkin konularda başvuru sayısı 800 bini geçti. Yüzde 70 anlaşmayla sonuçlandı işçi-işveren rızayla, herkes birbirine hakkını helal ederek, el sıkışarak işi bitirdi. Eskiden aylarca süren davalar şimdi haftalar içerisinde biter hale geldi. Arabuluculuk yüzde 70 ile sonuçlanıyor. Arabuluculuk mahkeme yolunu kapatıyor mu? Hayır. Anlaşmak istemeyen için mahkeme yolu serbest. Adalete erişim hızlandı. Aynı zamanda kazan kazan yönetimi. Zira insanlar zaman kaybından, maddi anlamda kendilerini yıpratan uzun süreçten kurtuldu. Yargı sistemimiz iş yükünden kurtulmuş oldu. Dosya sayısı, mağduriyet azaldı. Adalet duygusu güçlendi. Dolayısıyla arabuluculuk toplumsal barışa da katkı sağlamaya başladı. Hukuk sistemi sadece devletin değil ekonominin de temel direğidir. Hukuk güçlü olursa insanların birbirine, kurumlara siteme olan güveni de artar. Adalet, güven duygusu bir ülkede güçlüyse o ülkenin ekonomisi de de güçlü olur. Esasında bizim kültürümüzde, inancımızda hukukun yeri zaten çok önemli” diye konuştu.

“TEKNOLOJİYE YATIRIM YAPIYORUZ”

Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, “Gaziantep Ticaret Odası olarak düsturumuz çözümün parçası olabilmektir. Yaptığımız her işte, geliştirdiğimiz her projede, attığımız her adımda bu noktaya dikkat etme gayretindeyiz. Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi’nde bu bakış açısından, bu vizyondan yola çıkarak aldığımız bir karar neticesinde kurduk. Türkiye’de çözümün parçası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin ta kendisidir, Türkiye’de ekonominin kalbi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde atmaktadır. Ticari faaliyetlerimizi yürütürken yaşadığımız bir anlaşmazlık hem maddi hem manevi zararın yanı sıra zaman kaybı da yaşatıyor. Yeri geliyor zaman paradan çok daha kıymetli oluyor. O nedenle teknolojiye yatırım yapıyoruz, yapay zeka, konuşan makineler diyoruz. Teknolojiye yatırım yapalım ki kar yükselsin, rekabet gücümüz artsın.”

“ZAMAN KAYBI ÖNEMLİ BİR MALİYET”

“Ticari ilişkilerimizde zaman kaybı önemli bir maliyet oluyor. Uzun süreli davalarda gereksiz zaman ve itibar kaybı yaşanabiliyor. Çözüme kavuşmayan, yıllarca mahkemede çözüm için sıra bekleyen uyuşmazlıklar, ekonomimizin de damarlarını tıkıyor. Tahkim’in esnek yapısı sayesinde usulden kaynaklanan gecikmeler de yaşanmıyor. Adalet gecikmez, tez verilmeli düsturundan hareketle mahkemelerimizin, adli yargımızın üzerindeki yükü bir nebze de olsun paylaşabilmek, çalışmalarını kolaylaştırabilmek amacıyla bu merkezi kurduk. Teknofest 2020’nin Gaziantep’te yapılacak olmasından gurur duyuyorum. Katkı sağlayan tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Bu festival Gaziantep’imize emin olun ki çok yakışacak.”

“64 KİŞİLİK HAKEM HEYETİ OLUŞTURDUK”

“Gaziantep gibi ticaretin kalbinin attığı bir şehirde Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi aracılığıyla 20 binme yaklaşan üyemizin ticari ilişkilerinde zaman ve itibar kayıplarını önlemeye çalışacağız. Aynı zamanda merkezimizin tüzüğünde, üyemiz olmayanlara da hizmet verebilecek şekilde ayarladık. Sistemin layıkıyla çalışması için görüşmelerin gizliliğini de sağlayacak şekilde fiziki ortamlar hazırladık. Bu özel hizmetin verilmesinde büyük görev üstlenecek olan Meslek Komitelerimizin ve üniversitelerimizin desteği ile 64 kişilik hakem heyeti oluşturduk. Meslek komitelerimizin temsilcilerinden, değerli hukukçularımızdan oluşan, her biri alanında uzman, seçkin hakem heyetimize bu görevi kabul ettikleri için teşekkür ediyorum.”

“GEÇİŞ SÜRESİ UZATILMALI”

“TOBB Başkanımız Ankara’daki gür sesimiz. Başkanımıza Gaziantep iş dünyası olarak birkaç talebimizi iletmek istiyoruz. E-vergiye geçiş zorunluluğunun süresinin uzatılması gerekiyor. E-fatura ve e-defter zorunluluğundan derlenen brüt satış hasılat limitinin yükseltilmesi ve geçiş süresinin de uzatılması gerekecektir. Aksi takdirde yeni bir külfet doğacaktır. Bizim üyelerimizin yüzde 95’i Kobilerdir. Bu bizim diğer paydaşlarımızın da sorunudur. Küçük işletmeler belirtilen limitin çok az olması dolayısıyla sıkıntı yaşayacaklardır. Bu sürenin uzatılması ve limitin yükseltilmesi noktasında destek istiyoruz.”

“MÜTEAHHİTLER ZOR DURUMDA”

“Bir diğer talebimiz KVK dediğimiz Kişisel Verilerin Korunması Kanunu. Hayatımıza giren Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, yönetim, insan kaynakları, hukuk, bilişim gibi alanlarda dönüşüm ve yükümlülükler demektir. Bu dönüşüme uyum çerçevesinde şirketler olarak danışmanlık hizmetleri alıyoruz. Ancak bu hizmeti verenlerin aldığı hizmet bedelinde bir standart, skala yok. Aynı zamanda verilerin sisteme kayıt tarihinin de uzatılmasını talep ediyoruz. Aksi takdirde insan ilişkileri olan bütün kurumlar zarar görecektir. Türkiye’nin ve şehrimizin en önemli sorunlarından birisi de müteahhitlerimizin yaşadığı sıkıntılardır. Özellikle kamuya iş yapan müteahhitlerin öngöremedikleri döviz kuru artışları, enflasyon artışı sebebiyle zor durumda kalındı. Oluşan fiyat farkının telafisi için gerekli düzenleme yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Gaziantep Ticaret Odası Tahkim ve Arabuluculuk Merkezinin açılışı gerçekleştirildi.

Y.ANKAY

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.