Hava Durumu

Aile Hekimleri risk altında…

Türkiye’de Koronavirüs Salgını ile mücadele devam ediyor. Vaka sayılarının yeniden artması Normalleşme Süreci için henüz erken olduğunu gösterirken, sahada mücadele veren sağlık çalışanlarının Coviad-19’a yakalanma riski artıyor. Gazetemize açıklamalarda bulunan Gaziantep-Kilis Tabipler Odası Gene Sekreteri ve Gaziantep Aile Hekimliği Derneği Başkanı Dr. Doğan Eroğulları, kentte görev yapan 10 kadar Aile Hekiminin Covid-19 tedavisi gördüğünü söyledi. Eroğulları, “Aile Hekimliklerine başvuran vatandaşlardan maske, mesafe ve temizlik kurallarına uymalarını istiyoruz. Markete giderken maske kullanan vatandaşların, Aile Hekimliklerine maskesiz gelmelerini anlayamıyoruz” ifadelerini kullandı.

Haber Giriş Tarihi: 16.06.2020 17:31
Haber Güncellenme Tarihi: 16.06.2020 18:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Aile Hekimleri risk altında…

Türkiye’de Koronavirüs Salgını ile mücadele devam ediyor. Vaka sayılarının yeniden artması Normalleşme Süreci için henüz erken olduğunu gösterirken, sahada mücadele veren sağlık çalışanlarının Coviad-19’a yakalanma riski artıyor. Gaziantep-Kilis Tabipler Odası Gene Sekreteri ve Gaziantep Aile Hekimliği Derneği Başkanı Dr. Doğan Eroğulları, “Aile Hekimlerine son dönemlerde Koronavirüs vakası ile teması olan kişiler geliyor. Özellikle Gaziantep OSB’de çalışan işçiler arasında vakaların yüksek olduğunu görüyoruz. Vakalara baktığımızda ilimiz için ürkütücü boyutlarda görünüyor. Vatandaşlarımızda bu konuda bir gevşeme ve rehavet var.  Herkes sanki salgın bitmiş gibi davranıyor. Bunu yalnızca vatandaşlarımıza yüklemekte doğru değil.”

“NORMALLEŞME SÜRECİ ERKEN BAŞLADI”

Normalleşme Süreci’ne değinen Eroğulları, “Normalleşme Süreci, belki de olması gerekenden daha önce bir sürede başladı. Bundan özellikle ekonomik ve siyasi kaygıların etkili olması nedeniyle erken başladı. AVM’ler başta olmak üzere, kafeler, restoranlar, sosyal alanların açılması ile önümüzdeki süreçte sıkıntılar yaşanacağını öngörüyorduk. Normalleşme ile birlikte çok sayıda işletmenin açılması bir rehavet ortamına neden oldu. İnsanlar, virüs tehdidi geçmiş gibi bir algıyla yaklaşmaya başladılar.”

“İŞLETMELERDE YETERLİ TEDBİR ALINMADI”

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde vaka sayılarının yükselişe geçtiğini kaydeden Eroğulları, “Her defasında özellikle sanayi bölgesine çok fazla dikkat çekiyoruz. Burada insanlar çalışmak zorundaydı. Her ne kadar cezai işlemler yapılsa da, servislerde insan kalabalık şekilde seyahat etti, işletmelerde bir arada çalıştı, giysilerini bir arada giydi, aynı ortamlarda yemek yediler. Bu noktada işletmelerde yeterli tedbir alınamadı. İnsanların yaşamını sürdürebilmesi için çalışması gerekiyordu, bu nedenle OSB’de ciddi oranda vaka çıktı.”

“İNSANLAR BİR ARAYA GELMEYE DEVAM EDİYOR”

Ramazan ayı boyunca kent genelinde yaşanan manzaraları aktaran Eroğulları, “Gaziantep’in yemek kültürü gereği, Ramazan ayı boyunca fırınların önünde ekmek almak ve yemek yaptırmak için beklediklerini gördük. Sonrasında alınan karar ile birlikte fırınlarda yemek yaptırılması yasaklandı. Öte yandan iftar davetleri ve insanların bir araya gelmeleri önlenemedi.”

KAZANIMLARI KAYBETME TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYAYIZ

Salgınla mücadelenin topyekun bir mücadele olduğunu kaydeden Eroğulları, “Bu mücadelenin ekonomik, sosyal ve sağlık yönleri vardır. Bu süreçte Sağlık emekçilerinin fedakarca mücadele ettiklerini gördük. Bu süreçte elde edilen kazanımları kaybetme tehlikesi ile karşı karşıyayız. Bizim açımızdan üzüntü vericidir.”

“SAĞLIKTA ŞİDDETİN BAŞKENTİYİZ”

Sağlıkta Şiddet olaylarına dikkat çeken Eroğulları, “Normalleşmeyi de normalleştirdik. Bunu en iyi son haftalarda yaşanan Sağlıkta Şiddet olaylarından anlıyoruz. Ne yazık ki Gaziantep, Sağlıkta Şiddetin başkenti oldu. Üniversite Hastanesi’nde ve Düztepe Yaşam Hastanesi’nde sağlık çalışanlarının darp edilmesi akıl almaz bir vahşettir. Şifa veren ellere nasıl böyle bir saldırı yapılıyor anlayamıyoruz. Hakka ve Hukuku riayet eden Hakim ve Savcılarda çağrıda bulunuyoruz. Bu kişilerin bir ifade ile serbest bırakılması kamuoyu vicdanını ve sağlık çalışanlarının moral-motivasyonunu ciddi şekilde yaralıyor. Yaşanan şiddet olayı sağlık hizmeti almak isteyen vatandaşların da hayatını olumsuz etkiliyor.”

“AİLE HEKİMLERİ RİSK ALTINDA”

Aile Hekimlerinin durumuna değinen Eroğulları, “Maalesef Aile Hekimlerimiz arasında da Covid-19 tedavisi gören, karantinada olan birçok meslektaşımız var. 10 kadar Aile Hekimi arkadaşımızda, Covid-19 tespit edildi. Şu anda durumu kritik olan meslektaşımız bulunmuyor. Bu anlamda Aile Hekimleri çok büyük risk altında bulunuyor. Aile Hekimliklerine başvuran vatandaşlardan maske, mesafe ve temizlik kurallarına uymalarını istiyoruz. Markete giderken maske kullanan vatandaşların, Aile Hekimliklerine maskesiz gelmelerini anlayamıyoruz. Hem kendi sağlıklarını hem de Aile Hekimliği çalışanlarının sağlığını tehlikeye atmamak için bunlara dikkat etmek gerekiyor. Ciddi bir rahatsızlıkları bulunmadığı durumlarda Aile Hekimliklerine başvurmamaları kendi sağlıkları açısından da önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

Y.ANKAY

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.