Hava Durumu

Arama çalışmaları kent gündeminde

Akkent Camii’nde meydana gelen iskele çökmesi sonucu hayatını kaybeden İnşaat Korkut Küçükcan’ı arama çalışmaları sırasında arama kurtarma faaliyetlerinde ortaya çıkan görüntüler kamuoyunda tartışmalar neden oldu. Arama-kurtarma faaliyetleri sırasında ortaya çıkan koordinasyonsuzluk, teknik arama çalışmalarında meydana gelen aksaklıklar ve kentte bulunan AFAD, İtfaiye ve belediye ekiplerin yetersizliği tartışma konusu oldu.

Haber Giriş Tarihi: 19.11.2019 19:16
Haber Güncellenme Tarihi: 19.11.2019 21:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Arama çalışmaları kent gündeminde

Akkent Camii’nde meydana gelen iskele çökmesi sonucu hayatını kaybeden İnşaat Korkut Küçükcan’ı arama çalışmaları sırasında arama kurtarma faaliyetlerinde ortaya çıkan görüntüler kamuoyunda tartışmalar neden oldu. Arama-kurtarma faaliyetleri sırasında ortaya çıkan koordinasyonsuzluk, teknik arama çalışmalarında meydana gelen aksaklıklar ve kentte bulunan AFAD, İtfaiye ve belediye ekiplerin yetersizliği tartışma konusu oldu.

Gaziantep, İnşaat Mühendisi Korkut Küçükcan’ın hatalar silsilesi sonucunda Akkent Camii inşaatında ahşap iskelenin altında kalarak hayatını kaybetmesi ile sarsıldı. 33 saatlik arama-kurtarma faaliyetleri sonunda Küçükcan’ın cansız bedenine ulaşıldı. Küçükcan’ı arama-kurtarma faaliyetleri sırasında ortaya çıkan koordinasyonsuzluk, teknik eksikliler ve kentte bulunan AFAD, itfaiye ve belediye ekiplerinin yetersizliği tartışma konusu oldu. Konuya ilişkin geçtiğimiz gün TMMOB tarafından hazırlanan Akkent Camii Raporu ve İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi’nde düzenlenen toplantıda arama-kurtarma faaliyetlerinin yetersizliğine dikkat çekildi.

TMMOB RAPOR HAZIRLADI

TMMOB, Gaziantep'te iskelesi çöken ve inşaat mühendisi Korkut Küçükcan'ın yaşamını yitirmesine sebep olan Akkent Camii inşaatı ile ilgili teknik rapor yayımladı. Hazırlanan raporda arama-kurtarma faaliyetlerine değinilerek, “"34 saat süren arama-kurtarma çalışmaları, İstanbul Kartal’da çöken Yeşilyurt Apartmanı'nın çalışmalarında da görüldüğü gibi kriz ve acil durum yönetiminde hazırlıksız olunduğunu, kurtarılabilecek insanların ekip, ekipman, bilgi ve koordinasyon yetersizliği ile yitirildiğini bir kez daha göstermiştir. Yapıların projelendirilmesinden bitirilmesine kadar olan her aşamasının mühendislik bilimine uygun olarak sürdürülmesi, mühendislik hizmetlerinin de meslek odalarınca denetlenmesi gerektiği halde, gerekli olan bu denetim mekanizmaları ortadan kaldırılmaktadır” ifadeleri yer aldı.

“SAMANLIKTA İĞNE ARADIK”

Akkent Camii’nde meydana gelen İskele kazası ve İnşaat Mühendisi Korkut Küçükcan’ın kaybına ilişkin basın toplantısı düzenleyen İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Çeliktürk, arama-kurtarma faaliyetlerine ilişkin eleştirilerde bulundu. Çeliktürk, “Bu olay bize gösterdi ki Gaziantep’te olası bir depremde, kazazedelere aylar sonra ulaşacağız gibi görünüyor. Gaziantep olası bir depreme hazırlıklı değil. AFAD hazırlıklı değil, alt yapı hazır değil. Küçükcan’ın cep telefonu saatlerce açık olmasına rağmen ulaşılamadı. Avrupa ya da Amerika’da olsa 1 saat içerisinde telefon sinyaline ulaşılabilirdi. Biz o gece samanlıkta iğne aradık. Eğer teknolojik alt yapımız olsaydı bulunabilirdi.

KOORDİNASYON SAĞLANAMADI

“Öte yandan Korkut Küçükcan’ın durumu kamuoyunda duyulunca herkes onu aradı. Gece 10-11 sularında cep telefonunun şarjı bitti. İnsanlar bu konuda daha bilinçli olsaydı, sadece yetkililer onu arasaydı belki Korkut’a çok daha erken saatlerde ulaşılabilirdi. Depreme karşı STK’lar, meslek odaları ve kurumlar bir araya gelmeli. Gaziantep’te koordinasyonun nasıl sağlanacağı gibi konularda planlama yapılmalı. Bu konuda maalesef büyük sıkıntı var. İkinci olarak o göçüğün altında başka vatandaşlarımız da olabilir, Arama kurtarma faaliyetleri durduruldu, her tarafa briketler örülüyor. Enkaz altında başka bir vatandaşımız daha olabilir. Bizim derhal içerideki ormanı, kalas yığınını tahliye etmemiz gerekiyor.”

“KİMSE NE YAPACAĞINI BİLMİYORDU”

Arama kurtarma faaliyetlerine değinen Çeliktürk, “Herkes iyi niyetli olarak çalıştık ancak orada bir lider gerekiyordu. Olayın hemen ardından bir Koordinasyon Merkezi kurulması gerekiyor. Çalışmaların sürdüğü süreçte ikinci gün öğleden sonra kurulan Koordinasyon Merkezi kuruldu. Eğer olayın olduğu gün bu merkez kurulsa idi Korkut Küçükcan’a gece saatlerinde ulaşabilirdik. Burada bir koordinasyonsuzluk vardı, kim ne yapacağını bilmiyordu. Aramaların ikinci gününde koordinasyon kurulunun kurulması, görev bölümünün yapılması ve iskele ustalarına yaptığımız çağrıdan sonra Küçükcan’a ulaşıldı” ifadelerini kullandı.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.