Hava Durumu

Belediyeler, sanal dünyada etkin

Büyükşehir Belediyesi, paylaşımlarına aldığı toplam etkileşim ile sanal medyada her geçen gün daha fazla kişiye ulaşmaya başladı.  Şahinbey Belediyesi, etkileşim oranlarına bakıldığında, takipçilerinin paylaşımlara katılımıyla öne geçiyor. Şehitkamil Belediyesi ise Twitter’daki etkinliği ile fark yaratıyor.

Haber Giriş Tarihi: 26.05.2020 16:34
Haber Güncellenme Tarihi: 26.05.2020 17:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Belediyeler, sanal dünyada etkin

Trio Media Marketing Direktörü Semra Öztürk, Koronavirüs salgını döneminde eve kapanan vatandaşların, dijital ortamda daha fazla zaman geçirdiğini hatırlatarak, “ Pandemi döneminde e-ticaret sitelerine artan ilgiyi herkes gayet iyi biliyor. Artık insanlara ulaşmak için mutlaka sanal dünyada olunması gerekiyor.

Ürünlerinizi satmak için, mesajlarınızı iletmek için herkesin, her kurumun bu dünyada yerini alması gerekiyor. Gerçek dünyada pandemi nedeniyle dükkanlar kapanırken, sanal dünyada mağazası olanlar bu süreçte satışlarını yapmaya devam etti. Her işletmenin, her kurumun artık sanal dünyada var olmak için de mesai harcaması şart. Bunda geç kalan işletmelerin rekabet şansı gittikçe zayıflıyor.

Belediyelerimiz de bu süreçte, özellikle sosyal medya araçlarını kullanarak vatandaşa ulaşmaya çalıştılar. Kurumlara sosyal medya ve dijital reklamcılık konusunda destek veren bir firma olarak, belediyelerin son bir aydaki sosyal medya aktivitelerini inceledik. Görüyoruz ki; Gaziantep Belediyeleri dijital dünyada yer almak için ciddi bir mesai harcamakta. Bunun sonucunu da dijital dünyada aldıklarını görüyoruz.” dedi.

TAKİPÇİ SAYISINDA BÜYÜKŞEHİR LİDER

Belediyelerin sosyal medya takipçi sayılarını değerlendiren Öztürk; “Belediyelerin takipçi sayılarına bakıldığında, Büyükşehir Belediyesi, dört mecrada 380 bin gibi bir takipçi sayısına sahip. Büyükşehir’i 101 bin takipçi ile Şahinbey Belediyesi, 31 bin takipçi ile Şehitkamil Belediyesi izliyor.

Büyükşehir Belediyesi, paylaşım sayısında da önde. Son bir aylık süreçte Büyükşehir Belediyesi dört mecrada 700 paylaşım yaparken, Şehitkamil Belediyesi’nin 507, Şahinbey Belediyesi’nin 214 paylaşım yaptığını görüyoruz.” şeklinde konuştu.

POPÜLER MECRALAR TWİTTER VE FACEBOOK

Öztürk, “Belediyelerin günlük paylaşımlarına bakıldığında en fazla Facebook ve Twitter mecralarını kullandıklarını görüyoruz. Üç belediyemiz Twitter ve Facebook’ta günlük ortalama 10 paylaşım yaparken, Youtube’da 3, Instagram’da 3 paylaşımda bulunuyor.

Son bir aylık süreçte belediyelerin genel olarak video paylaşımlarını tercih ettiğini görüyoruz.” dedi.

FACEBOOK’TA BÜYÜKŞEHİR, TWİTTER’DA ŞEHİTKAMİL

Sosyal medya araçlarındaki performansı değerlendiren Öztürk, “Facebook’ta 146 bin takipçiye sahip Büyükşehir Belediyesi, paylaşımlarına aldığı 52 bin 100 etkileşim miktarı ile ilçe belediyelerinin önünde yer alıyor. Facebook’ta Şahinbey Belediyesi’nin 32 bin 500 takipçi ile 13 bin 300 etkileşim , Şehitkamil Belediyesi ‘nin 11 bin 700 takipçisi ile 3 bin etkileşim aldığını görüyoruz. Facebook’ta #RamazanBayramı ve #Arefe hastagleri en fazla etkileşim alan konu başlıkları olmuş.

Twitter’da ise Şehitkamil Belediyesi’nin etkinliği dikkat çekiyor.

Büyükşehir Belediyesinin 130 bin, Şahinbey Belediyesi’nin 39 bin, Şehitkamil Belediyesi’nin ise 12 bin takipçiye sahip olduğu twitter’da, Şehitkamil Belediyesi 1 ayda yaptığı 416 paylaşım ile öne çıkıyor. Büyükşehir Belediyesi aynı dönemde 280, Şahinbey  Belediyesi ise 44 paylaşımda bulunmuş.

Twitter’da Şehitkamil Belediyesi’nin 19 Mayıs paylaşımı 1.66 K etkileşim ve yüzde 1.65 etkileşim oranı ile birinci sırada yer alıyor.” dedi.

 

ETKİLEŞİM ORANINDA LİDER ŞAHİNBEY

Genel olarak takipçi sayıları eşit olmadığı için değerlendirmelerde takipçi etkileşim oranlarının dikkate alındığını belirten Trio Media Marketing Direktörü Öztürk, “ Şahinbey Belediyesi üç belediye arasında takipçilerin etkileşiminde, yani paylaşımlara yorum, beğeni yapma oranında ilk sırada yer alıyor.

Büyükşehir Belediyesi bir aylık süreçte toplam 167 bin, Şahinbey Belediyesi 35 bin, Şehitkamil Belediyesi  ise 10 bin 300 etkileşim almış.

Şahinbey Belediyesi’nin takipçilerinin etkileşim oranı binde 5.7,  Büyükşehir Belediyesi’nin binde 2, Şehitkamil Belediyesi’nin binde 1.7 olduğunu görüyoruz. Yani Şahinbey Belediyesi’nin her bin takipçisinden 6’sı paylaşımla ilgili bir tavır sergiliyor. Bu genel anlamda da oldukça iyi bir rakam.

Şahinbey Belediyesi’nin  İnstagram’daki “Onlar bizim can dostlarımız” paylaşımı Bin 340 etkileşim ile en etkin paylaşımlardan birisi oldu.

Büyükşehir Belediyesi’nin “Arefe günü bayram şekeri dağıtımı” paylaşımı da İnstagram’da 4 bin 130 etkileşim aldı.” dedi.

INSTAGRAM KULLANIMLARI ÇOK ETKİN DEĞİL

Youtube ve Instagram mecraları ile ilgili de değerlendirmeleri paylaşan Öztürk, “ Büyükşehir’in 101 bin takipçiye sahip olduğu İnstagram’da, Şahinbey Belediyesi 27 bin 700, Şehitkamil Belediyesi ise 2 bin 618 takipçiye sahip.

Youtube ise en az kullanılan alan olarak görülüyor. Youtube’da Büyükşehir Belediyesi kanalı 3 bin 610 aboneye sahip. Bu mecrada Şahinbey 2 bin 520 abone ile ikinci sırada. Şehitkamil Belediye kanalının abone sayısı ise 486” şeklinde konuştu.

BAŞKANLARIN TAKİPÇİSİ DAHA YÜKSEK

Belediyelerin kurumsal kimlikleri ile ilgili paylaşımlar yapılırken, belediye başkanlarının hesaplarının da aynı ekip tarafından yönetilmesinin etkinliği azalttığını öne süren Öztürk, “ Hem belediye, hem başkan hesaplarını yöneten ekipler, zaman zaman etkinlik konusunda sıkıntı yaşıyor. Kurumsal sitelerde, belediye hesapları yerine başkanların hesaplarına yöneltilme gibi yanlışlar etkinliği düşürebiliyor. Büyükşehir Belediyesi, Twitter’da 130 Bin takipçiye sahipken, Başkan Fatma Şahin’in 1,4 milyon takipçisi var. 39 bin takipçisi olan Şahinbey Belediyesi’nin başkanı Mehmet Tahmazoğlu’nun ise 212 bin takipçisi bulunuyor. 12 bin 300 takipçili Şehitkamil Belediyesi’nin başkanı Rıdvan Fadıloğlu ise 100 bin takipçiye sahip. 

Kurumların sosyal medya konusunda titiz bir çalışma programı yapması, sanal dünyada başarı için son derece büyük önem arz ediyor.” dedi.

HER KURUM MUTLAKA DESTEK ALMALI

Artık her kişinin, kurumun, sanal dünyada kendisini ifade edebileceği mecraları kullanması gerektiğini belirten Öztürk, “ Eskiden bir-iki kişi ile idare edilebilen halkla ilişkiler birimleri artık çok daha geniş bir kadroya ihtiyaç duyuyor. Ve sürekli gelişen teknoloji nedeniyle dışarıdan destek almak şart haline geliyor. Biz Trio Media olarak, kurumlara sosyal medya içerik yönetimi, SEO çalışmaları, dijital marketing çalışmaları konusunda destek veriyoruz. Bunun için İstanbul merkezli bir teknoloji şirketinin Gaziantep ofisini açarak, bu konudaki en önemli unsur; Teknik altyapı konusunda ciddi bir oluşuma gittik. Yaklaşık bir yıldır Gaziantep’te firmalarımızla ciddi çalışmalara imza attık.” şeklinde konuştu.

(Y.ANKAY)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.