Hava Durumu

Bir ayda 6 can yitirdik…

Kış aylar ile birlikte soba zehirlenme vakalarında artış yaşanıyor. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği Gaziantep’te son bir ay içerisinde 6 kişi sobadan sızan karbonmonoksit gazı zehirlenmesi nedeniyle hayatını kaybetti. Geçtiğimiz yıllarda da onlarca insanın hayatına mal olan karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uzmanlar uyarılarını sürdürüyor.

Haber Giriş Tarihi: 13.01.2021 15:35
Haber Güncellenme Tarihi: 13.01.2021 17:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Bir ayda 6 can yitirdik…

Kış ayları ile birlikte sessiz ölüm olaylarında artış meydana geliyor. Geçtiğimiz yıllarda onlarca insanın hayatına mal olan sessiz ölüme karşı yerel yönetimler, vatandaşlara yönelik eğitimlerini sürdürüyor. Yıllardır verilen mücadeleye rağmen sessiz ölüm Gaziantep’te can almaya devam ediyor. 2020 Aralık-2021 Ocak dönemini kapsayan bir aylık dönemde, 6 kişi sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenerek hayatını kaybetti. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde olduğu dönemde yaşanan kayıplar, hava sıcaklıklarının düşmesi ile yaşanacak kayıpların adeta habercisi oluyor.

UZMANLARDAN HAYAT KURTARAN UYARILAR

Uzmanlar, yerel yönetimler tarafından bu tür zehirlenmelere karşı toplumu bilinçlendirme çalışmalarının olmasına rağmen vatandaşların duyarlı davranmadığına dikkat çekildi. Zehirlenme tehlikesine karşı, vatandaşlarımızın belli bir bilinçle hareket etmesi ve gerekli tedbirleri alması, çok büyük önem taşımaktadır. Vatandaşlarımızın alacağı tedbirlerin yanı sıra, konuyla ilgili denetimlerin aksatılmaması ve düzenli aralıklarla tekrarlanmasının, zehirlenmelerin önüne geçebilecek en önemli unsur olduğu unutulmamalıdır” diye vatandaşları uyaran yetkililer, soba alımında, TSE standartlarına uygunluğuna, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmaması gerektiğini ifade ettiler.

“UYUMADAN ÖNCE SOBAYA YAKIT KOYMAYIN”

Uzmanların açıklamasında, “Soba aşırı doldurulmamalıdır. Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralır. Soba içinde düzensiz ısı dağılımı olacağından baca çekişi zayıflar. İyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbon monoksit zehirlenmesi riski artmaktadır. Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır. Böylece soba içinde ortaya çıkan zehirli gazlar yanarak sobayı terk ederler. Sönmekte olan sobaya tutuşması güç yakıtların asla koyulmaması gerekir. Soba yakıtla beslenirken, yeni atılan yakıtın üzerine kor halindeki yakıttan bir miktar konulması, sobadaki yakıtın sürekli olarak üstten yanmasını sağlar. Yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt koyulmamalıdır” denildi.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.