Hava Durumu

“Biz, dün sanayi kenti olmadık!”

Gaziantep Ticaret Odası (GTO), temmuz ayı olağan meclis toplantısında gündem “Geçici Koruma” altında bulunan yabancıların bölgenin sosyo ekonomik geleceğine etkileri oldu. GTO Meclisinin ortak sesi ise geleceği olası tehditlerden koruyacak bir politika oluşturulması gerektiği oldu.  toplantıda konuşan GTO Başkanı Tuncay Yıldırım, “Sayın Özhaseki de çok iyi bilir ki biz dün sanayi kenti olmadık” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 29.07.2021 16:11
Haber Güncellenme Tarihi: 29.07.2021 17:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Biz, dün sanayi kenti olmadık!”

Gaziantep Ticaret Odası (GTO), temmuz ayı olağan meclis toplantısında gündem “Geçici Koruma” altında bulunan yabancıların bölgenin sosyo ekonomik geleceğine etkileri oldu.

GTO Başkanı Tuncay Yıldırım Gaziantep’in sanayi kültürünün Tüfekçi Yusuf’a ve daha eskiye dayandığını söyleyerek kentin sanayileşme başarısının sığınmacıların sırtından olmadığını belirtti.

Teymur: Bu döngüden çıkmanın tek yolu herkesin aşılanması

Meclis Başkanı M. Hilmi Teymur başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda aşının salgından kurtulmak için tek çare olduğuna vurgu yapan Teymur, aşı toplumsal sorumluluk diyerek bu sorumluluğu yerine getirmek için aşı olmayanları GTO’da kurulan Aşı Uygulaması Noktası’na davet etti.

YILDIRIM: Gaziantep Tüfekçi Yusuf’tan bu yana sanayi kentidir

GTO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım ise konuşmasında AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki’nin geçtiğimiz günlerde Geçici Koruma Altındaki yabancılar hakkında yaptığı açıklama için yanlış bilgilendirildiğine inandığını belirtti ve şunları ifade etti:

“Gaziantep gibi bir sanayi kenti olan Kayseri’nin evladı Sayın Özhaseki de çok iyi bilir ki biz dün sanayi kenti olmadık. Başarımız geçici korumamız altında olan sığınmacıların sırtından değildir. Suriyeli kardeşlerimizin hiçbir katkısı yok diyemeyiz ancak “sanayiyi onlar ayakta tutuyor” ifadesi inanıyorum ki yanlış bilgilendirme neticesinde söylenmiştir. Başarımız, tarihi İpek Yolu üzerindeki şehrimizin köklü ticaret kültürüne, Antep Savunması’nda İmalat-ı Harbiye Fabrikası’nda kendi cephanesini üreten Tüfekçi Yusuf’a dayanmaktadır. Gaziantep 100 yıldır sanayi kentidir, kendi girişimcisi, kendi sermayesi, kendi emekçileri ile beraber 100 yıllar boyunca da sanayi kenti olmaya ve küresel ekonomide başarılara imza atmaya devam edecektir. Geçen yıl Gaziantep'te 300 fabrikanın açılış töreninin ardından tesislerin yeni olmadığına ilişkin iddialar karşısında nasıl  ki Gaziantep OSB'nin kapıları açık buyurun dediysek bugün de OSB’deki 240 bin çalışanın kaçı Suriyeli gelin bakın diyoruz. Bizim değerli siyasetçilerimizden duymak istediklerimiz merkezi bütçeden belediyelere ayrılan paya şehrimizde yaşayan Suriyeliler için de bütçe eklendiği, Hatay, Kilis, Şanlıurfa gibi bu yükü taşıyan şehirlere özel teşvikler uygulandığı yönünde açıklamalardır.”

Rekabette şartlar eşitlenmeli

“Gaziantep sanayisini onlar ayakta tutmuyor ama önlem alınmazsa Gaziantep sanayisi için tehlike oluşturabilirler” diyen Başkan Yıldırım, Suriyeli firmalarla şartların eşitlenmesi gerektiğini söyledi.

Yıldırım, “GTO üyelerinin yaklaşık %10’unu Suriye uyruklu firmalar. Ancak bu firmalar bizim üyelerimiz gibi devlete karşı yasal sorumluklar noktasında sıkı denetlenmiyor. Ve bu durum maalesef haksız rekabete neden oluyor. Rekabet şartlarının eşitlenmesini istiyoruz. Herkes vergisini ödemeli, istihdamları kayıt altına alınmalı.” Şeklinde konuştu.

Çocuklarıma bu sorunu miras bırakmak istemiyorum

“Suriyeli sığınmacılara yönelik bir çözüm planımız yokken şimdi de Afgan sığınmacılar gündeme gelmeye başladı. Geleceğin belirsizliği ne yazık ki toplumu artık fazlasıyla yormuş durumda” diyen GTO Başkanı Yıldırım, çocuklarımıza miras olarak böyle bir sorun bırakmak istemediğini ifade etti.

Yıldırım, “Nüfusumuzun dörtte birini oluşturan, ekonomik ve sosyal her anlamda hayatımızın içinde olan bir grup var. Yüksek bir doğum oranları var. Şehrimizdeki Suriyelilerin yaşlarına baktığımızda %30’u 14 yaş altında. Önümüzdeki 10 yılda, devam eden yıllarda ne olacak, bu süreci nasıl yöneteceğiz bilmiyoruz. Bilmediğimiz için ne yazık ki mülteciler konusu içinden çıkılmaz devasa bir sorun olarak çocuklarımıza miras kalacak. Ama ben çocuklarıma böyle bir miras bırakmak istemiyorum. Kültürel dokumuzun, demografik yapımımızın, güvenliğimizin tehlikede olmadığını bilmeye ihtiyacımız var.” Şeklinde konuştu.

Geri dönüşleri için altyapı oluşturulmalı

Uluslararası fonlar ile güvenli bölgelerde geri dönüşleri için gerekli altyapı çalışmaları yapılmalı diyen Yıldırım, “Geçici koruma demek ülkelerindeki tehlike devam ettiği sürece can güvenliklerini sağlamaktır. Artık geri dönüş sürecinin de başlatılması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun için Dünya Bankası ve uluslararası fonların yapacağı katkı ile terörden arındırılan bölgelerde barınma ve üretim merkezleri oluşturmalıyız.” Dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.