Hava Durumu

"Bu ne perhiz?"

Valilik binasının yıkımı tartışılmaya devam ederken Gaziantep Valiliğinden, yıkım kararına ilişkin açıklama geldi. Söz konusu açıklamada, "Bina, mevcut haliyle Valilik birimlerine yetmemekte ve kurumlar dağınık bir şekilde kiralık binalarda hizmet vermektedir" ifadeleri tartışma konusu oldu. Yıkılacak olan binada hizmet veren onlarca birimin ve il müdürlüklerinin yeni yapılacak olan 'Butik Valilik' binasında hizmet vermeyeceği, geçici olarak Adliye Binası arkasında bulunan yeni okul binalarında hizmet verecek. Birimlerin, okul binalarında kalıcı olmayacağı ve bir süre sonra kiralık binalarda hizmet verecekleri tahmin ediliyor.

Haber Giriş Tarihi: 23.07.2021 15:52
Haber Güncellenme Tarihi: 23.07.2021 16:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
"Bu ne perhiz?"

Gaziantep'te yoğun tartışmalara neden olan Valilik Binasının yıkımı ve teknik rapor ile ilgili konuyu 19 Temmuz tarihli gazetemizde, "Hesap sorulmayacak mı?" başlıklı haberimizde gündeme taşımıştık. Söz konusu haberin ardından Gaziantep Valiliğinden yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, söz konusu yapının dönemin yönetmeliklerine uygun şekilde yapıldığı ifade edilirken, "Bina, mevcut haliyle Valilik birimlerine yetmemekte ve kurumlar dağınık bir şekilde kiralık binalarda hizmet vermektedir" ifadeleri yer aldı. Valilikten yapılan açıklama, geçici olarak okul binalarında hizmet vermesi planlanan ve kiralık binalarda hizmet vermesi beklenen il müdürlüklerinin durumunu gündeme taşıdı.
 

İŞTE O HABER:

Gaziantep Valiliğinin yıkılarak yerine Millet Bahçesi yapılmasına ilişkin karara tepkiler sürüyor. Valilik binasının depreme dayanıksız olduğuna dair yapılan açıklamalar sonrası teknik raporun bir türlü kamuoyu ile paylaşılmaması, valilik binasının yıkımına karşı çıkanların artmasına neden olurken, Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Beyhan Külekçi, CİMER’e başvuru yaparak Gaziantep Valiliğinin durumunu sordu.
 

CİMER'DEN YANIT GELDİ
 

CİMER’den Külekçi’ye verilen yanıtta şu ifadeler yer aldı: “Valiliğimiz Hükümet Konağının depreme dayanıklılık ve deprem güçlendirme testleri yapılmıştır. Akabinde Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından hazırlanan güçlendirme ve onarım maliyeti raporuna göre binanın onarım maliyeti yüzde 54’tür. Bu rapor doğrultusunda binanın onarım maliyetinin yüzde 40’ın üzerine çıkması nedeniyle güçlendirme yapılması ekonomik görülmemiş olup bina yıkılmak suretiyle yerine Millet Bahçesi yapılması kararı alınmıştır” denildi.
"HESAP SORULMAYACAK MI?"

CİMER’den verilen yanıtı sosyal medya hesabı üzerinden paylaşan Külekçi, “İşler şimdi karıştı! Valilik Binasına ilişkin, “Teknik Rapor Nerede?’ diye bir de CİMER’e soralım dedik. CİMER’den Onarım maliyeti yüzde 40’ı aşarsa yıkılır cevabı geldi. Sonuç olarak Valilik Binası yıkılıyor! Peki, 25 senede çürüğe çıkan bu çürük, çirkin binayı yapandan, sağlam diye teslim alandan hesap sorulmayacak mı?” diye sordu.

Kamuoyunda yoğun tartışmalara neden olan Valilik Binasının yıkımına ilişkin gazetemizde yayımlanan haberin ardından Gaziantep Valiliğinden yanıt geldi.
 

VALİLİKTEN AÇIKLAMA GELDİ!

Gaziantep Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, "Bazı basın mecralarında çıkan haberlerde, Valilik binasının onarım maliyetinin yüzde 40’ı aşması nedeni ile yıkım kararı alınmasına atıfta bulunarak binanın depreme dayanıksız yapıldığı ve bu açıdan binayı teslim alan görevlilere hesap sorulması gerektiği iddia edilmiş ve bu minvalde kamuoyunun aydınlatılması ihtiyacı doğmuştur.  

YÖNETMELİĞE GÖRE PROJELENDİRİLDİ

Gaziantep Valilik Binası yapım yılı itibari ile 1975 Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkındaki Yönetmeliğe göre projelendirilmiştir. 
1975 yılında yürürlüğe giren söz konusu yönetmeliğe göre en düşük beton sınıfının B160 (C14), donatının (beton içerisinde kullanılan metal malzeme) nervürsüz (düz),minimum kolon boyutunun 25 cm, minimum kiriş boyutunun 20/30 cm arasında olması kabul görmektedir. 

2018 YILINDA YENİ YÖNETMELİK UYGULANMAYA BAŞLADI

1975 yılından günümüze kadar geçen sürede yapı teknolojisinde yaşanan ilerleme ve 1999 tarihinde yaşanan Gölcük ve Düzce depremlerinin etkisiyle yapı kalitesinin artırılması konusunda oluşan hassasiyet, yönetmelik maddelerinde değişikliğe gidilmesini zorunlu hale getirmiş, 2007 ve 2018 yıllarında yeni yönetmelikler uygulanmaya başlanmıştır.   2018 yılında yürürlüğe giren Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’nde en düşük beton sınıfının C25, donatının nervürlü (demir, çelik ve benzeri metallerde direnci artıran dış çıkıntı) olması,  minimum kolon boyutunun 30 cm ve minimum kiriş boyutunun 25/30 cm olması kabul görmektedir.  1975 Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik, çığ, sel, yangın, deprem gibi bütün afetleri kapsayan özet bir yönetmelik iken; 2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği sadece bina türü yapılar için geçerli olan kapsamlı bir yönetmeliktir.
Ayrıca 2018 Deprem Yönetmeliğinden önceki yıllardaki projelendirmelerde 1996 Deprem Bölgeleri Haritası kullanılırken; 2018 deprem yönetmeliğinde deprem tehlike haritası güncellenerek daha kapsamlı ve detaylı hale getirilmiştir. Bu bağlamda hesaplarda 1.,2.,3. ve 4. Deprem bölge verileri yerine parsel bazlı en büyük yer ivmesi değerleri dikkate alınarak hesaplamalar yapılmaktadır. (bu durum depreme karşı bina hesaplamalarının daha hassas yapılmasını sağlamaktadır.


VALİLİK BİNASININ ONARIM MALİYETİ YÜZDE 54! 


Bütün bu bilgiler ışığında 1975 yılında yürürlükte olan yapı yönetmeliği ile günümüz yapı kalite gerekliliklerinin farklılık göstermesi nedeni ile o dönem şartlarında projeye uygun yapılan Valilik Binası, günümüz deprem yönetmeliğine göre gereksinimleri karşılamamaktadır. Aynı şekilde bütün kamu binaları belirli kriterler göz önünde bulundurulmak sureti ile incelemeye tabi tutulmakta ve bir çok kriter değerlendirilerek İdare tarafından alınan kararla güçlendirme maliyeti yapım maliyetinin % 40’ını geçen kamu binaları için yeniden yapım kararı alınmaktadır. Valilik Binasının onarım maliyeti % 54 olarak belirlenmiştir. 


MEVCUT HALİYLE YETMİYOR!


Valilik Binası’nın yapım ihalesi 1988 yılında yapılmış olup, kullanım yılı itibarı ile genel onarıma da ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca Bina, mevcut haliyle Valilik birimlerine yetmemekte ve kurumlar dağınık bir şekilde kiralık binalarda hizmet vermektedir. Yapan, kontrol eden, teslim alanın kusurundan dolayı Binanın yıkılması söz konusu olmamakla birlikte bahse konu teknik ve ekonomik sebeplerle yıkımına karar verilmiştir. 

MİLLET BAHÇESİ İLE BİRLEŞECEK

Yıkılacak olan Valilik Binası yerine şehir meydanı yapılmak sureti ile yapımı devam eden Millet Bahçesi ile birleştirilmesi sağlanacaktır. Böylece bütün kadim şehirlerde olan ve şehrimizde olmayan kent meydanı da TOKİ finansmanıyla tarihi alana yakın bir yerde yapılarak (valilik alanına) bu eksiklik ortadan kalkacaktır. Aynı bölgeye ayrıca bir hayırsever tarafından Şehrin mimari kimliğine uygun 7/24 açık olacak bir kütüphane inşa edilecek, iddia edildiği gibi ticari üniteler bulunmayacaktır" ifadeleri yer aldı.

"GAZİANTEP'İN YARISINDAN FAZLASINI YIKMAYA NE ZAMAN BAŞLIYORSUNUZ?"


Valilikten yapılan açıklamayı değerlendiren DEVA Partisi Gaziantep İl Başkanı Av. Ertuğrul Kaya, "Bu durumda Gaziantep’in yarısından fazlasını ne zaman yıkmaya başlıyorsunuz?" diye sordu.
VALİLİK BİRİMLERİNİN DURUMU NE OLACAK?


Gaziantep Valiliğinden yapılan açıklama beraberinde, 'Valilik Binasında hizmet veren İl Müdürlükleri ve birimlerin geleceği ne olacak?' sorusunu beraberinde getirdi. Mevcut haliyle kurumlara yetmediği ifade edilen binanın yıkımı sonrasında birimlerin geçici olarak Adliye Binası arkasında kalan okul binalarında faaliyetlerine devam edeceği öğrenildi. Ancak okulların devreye alınması durumunda bu birimlerin nerelerde hizmet vereceği konusunda net bir bilgi yok. Karayolları arazisine yapılacak olan Butik Valilik Binasında ise yalnızca Valilik Birimleri yer alacak. Kalan birimlerin buraya sığmayacağı, ilerleyen zamanlarda ise bu birimler için kiralık alanlar aranacağı ve bu durumun kamu maliyesine büyük yük oluşturulacağı öngörülüyor. 
A.DUMAN
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.