Hava Durumu

Bu normalleşmenin sonu iyi değil!

1 Temmuz’da başlayan Normalleşme Süreci’nin ardından salgına karşı alınan tedbirlerin gevşemesi ile birlikte Koronavirüs vakalarında hızla artıyor. Aşı oranının yetersiz olması, vatandaşların kurallara eskisi kadar riayet etmemesi, salgının yeni varyantlarının ortaya çıkması ile birlikte 5 bin seviyelerinde olan günlük vaka sayıları 14 bine yükseldi. Çok kısa bir dönem içerisinde meydana gelen bu yükseliş, sonbahar aylarında kısıtlamaların yeniden hayatımıza girmesine neden olacak gibi.

Haber Giriş Tarihi: 26.07.2021 15:32
Haber Güncellenme Tarihi: 26.07.2021 16:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Bu normalleşmenin sonu iyi değil!

 

Türkiye’nin en büyük kentlerinden olan Gaziantep’te de vaka oranları yükseliyor. 100 bin kişide görülen vaka oranlarının 17, 85’e kadar gerilediği kentte son açıklanan İllere Göre Haftalık Tabloda, 100 bin kişide 21,96’ya yükseldiği görüldü. Söz konusu yükseliş, kentte haftalardır devam eden vakalardaki gerilemelerin durduğunu, yeniden vakaların arttığının göstergesi olarak yorumlandı.

AŞI ORANI AZALDI

Yasakların uygulanmadığı 9 günlük bayram tatilinde ise kentte ve pek çok ilde kaydedilen görüntüler, pik endişesine neden oldu. Kent genelinde vatandaşların sokaklarda maske, mesafe kurallarına uymadan dolaştıkları görüldü. Aşı hakkı bulunmasına rağmen aşı olmamakta direnen vatandaşlar ise salgın riskinin artmasına neden olan önemli unsurlar olarak görülüyor. Aşılama yaşının 16’ya gerilemesine rağmen halen vatandaşların aşı olmaması tehlikenin artmasına neden oluyor.

VALİ GÜL, UYARDI

Vaka artışları sonrası açıklamalarda bulunan Gaziantep Valisi Davut Gül, vatandaşlara aşı ve maske çağrısında bulundu. Vali Gül, “Covid-19 Salgını devam ediyor. Aşı oranımız halen çok düşük. Vaka sayımız hızlı bir şekilde artıyor. Lütfen aşınızı olup maskenizi takınız. Zorunlu olmadıkça kalabalık ortamlarda bulunmayın. Görevlilerimiz maske ve mesafe denetimine devam etmekte” ifadelerini kullandı.

KENTTE PİK ENDİŞESİ HAKİM…

9 günlük Kurban Bayramı tatili öncesi açıklamalarda bulunan Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki, bayram sonrasında ortaya çıkabilecek olası bir pikten endişe duyduklarını açıklamıştı. Tiryaki açıklamalarında, “Önümüzde 9 günlük Bayram tatili var. Gerek bayram ziyaretleri gerekse tatile giden insanlar ne yazık ki ciddi bir risk oluşturacaklar. Yeniden bulaşın önü açılabilecek, daha önce yaşanan pikleri yaşama riskleri ortaya çıkabilecek. Bundan kurtulmak istiyorsak, esnafımızın açık kalabilmesi, bizlerin rahat hareket edebilmesi için aşı yaptırmak gerçekten zorunlu. Gönüllülük esasında yaptırıyoruz fakat herkes bunu kişisel zorunluluk olarak görmesi gerekir. İnsanlarımız buna kendilerini zorunlu hissederek en yakın aşı uygulama noktasına başvuruda bulunsunlar. Vatandaşlarımız istedikleri her yerde aşılarını yaptırabilirler. 9 günlük bayram tatilinde de tüm kamu-özel hastanelerimiz randevusuz olarak aşılama hizmeti verecek, lütfen gelin bayram bayram gibi olsun. Önümüzdeki yıl Eylül-Ekim aylarında bu işten kurtulduğumuzu rahatça söyleyebilelim” ifadelerini kullanmıştı.

“RAHATLAMA HAVASI VAR!”

Gaziantep- Kilis Tabipler Odası Başkanı Ayşegül Ateş Tarla, Normalleşme Süreci'ne ilişkin açıklamalarda bulundu. Tarla, "5 bin vakanın altına inmenin aksine artış gösteren vaka sayılarını görüyoruz. Ben temmuz ayının sonunda araya bayramın da girmesiyle vaka artışının olacağını düşünüyorum. Yanı sıra mitingler, kongreler ve kalabalık toplantılar da yapılıyor. Maske, mesafe noktasında ciddi bir rahatlama hissi var insanlarda. Ama aşılamanın bu kadar düşük olduğu bir şehirde, vaka sayısının böyle olduğu bir noktada ne yazık ki maske ve mesafeyi koruma önlemlerinin bırakılmaması gerektiğini tekrar hatırlatmakta fayda var.”

AŞILAMADA YENİ HEDEF; YÜZDE 80!

Açıklamalarını sürdüren Tarla, "Biz varyantlardan önce aşılanma oranını en düşük yüzde 60’larda tutuyorduk ama varyantlar ortaya çıkınca bizim aşılanma oranını en az yüzde 80’e çıkarmamız gerekiyor. Ancak şu an çok gerisindeyiz. Bunun için özel çalışmalar yapılması gerekiyor. İlk olarak aşı karşıtlıkları, tedirginlikleri üzerinde ciddi çalışmalar yapılmalı. Daha sonra hangi bölümde, meslek ve yaş grubunda aşılama düşükse tespit edilip buna yönelik çalışma yapılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Ülke genelinde ve kentte artan vaka oranlarının ilerleyen günlerde daha da artmasından ve kısıtlamaların geri dönmesinden endişe ediliyor.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.