Hava Durumu

“Bu önlemlerle salgın kontrol edilemez”

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca tarafından Koronavirüs Salgınına ilişkin yapılan açıklamalar, tepkilere neden oldu. Vaka sayısının 28 bin olduğunu kaydeden Bakan Koca, Gaziantep’te yoğun bakım doluluk oranlarının yüzde 73 olduğunu açıkladı. Bakan Koca’nın açıklamalarına Gaziantep STK Başkanlarından tepki gecikmedi.

Haber Giriş Tarihi: 26.11.2020 15:48
Haber Güncellenme Tarihi: 26.11.2020 17:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Bu önlemlerle salgın kontrol edilemez”

Vaka sayılarının her geçen gün arttığı Gaziantep’te yoğun bakım servislerinin tamamen dolu olduğu ve insanların yoğun bakım servislerinde tedavi görmek için sıra bekledikleri ileri sürülmüştü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından Koronavirüs vakalarına ilişkin yapılan açıklamaların ardından gözler Gaziantep’e çevrildi.

Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı, Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Bülent Yılmaz ve Mimarlar Odası Gaziantep 15 ve 16. Dönem Şube Başkanı Özgür Girişken, salgına karşı alınan önlemlerin yetersiz olduğunu ifade ettiler.

“ADLİYELER TIKLIM TIKLIM!”

Bakan Koca’nın açıklamalarına tepki gösteren Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı, “Biz de Sağlık Bakanı Koca’yı bir kez daha uyarıyoruz! Adliyeler tıklım tıklım, toplu taşıma araçları ağzına kadar dolu, organize sanayii tam kapasite çalışırken ve yurttaşlar evine ekmek götüremezse aç kalacaksa, kira, doğal gaz, elektrik ve su faturaları sorun ise yurttaş olarak ne yapmalıyız?” diye sordu.

“HER GÜN YÜZLERCE İNSANIMIZI KAYBEDİYORUZ”

Hastanelerin dolu olduğunu kaydeden Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, “Hastaneler tıka basa dolu, vaka sayısında dünyada üçüncü, Avrupa’da ise birinciyiz. Her gün yüzlerce insanımızı kaybediyoruz, yüz binlerce temaslımız var. Bu önlemlerle salgın kontrol edilemez. Her yeni gün on binlerce insanımız pozitif vaka olmadan, yüzlerce canımız ölmeden asıl önlemler alınmalıdır” dedi.

“SAHRA HASTANESİ TARTIŞILMALI”

Sahra Hastanesi konusunun yeniden gündeme gelmesi gerektiğini söyleyen Mimarlar Odası Gaziantep 15 ve 16. Dönem Şube Başkanı Özgür Girişken, “Etkin muhalefetin etkisiyle gerçek vaka sayıları açıklanmaya başlandı. Bugün itibariyle dünyada en çok günlük vaka bildiren 3. ülke durumunda olduğumuzu öğrendik. Gerçekle yüzleştiğimize göre, kurtuluş için bir şansımız olabilir artık. Sağlık Bakanı Gaziantep’teki duruma dikkat çekmişken ve yoğunlukla baş edilemez noktaya yaklaşmışken sahra hastanesi konusunu yeniden konuşma zamanı. Mimarlar Odası tam 7 ay önce planlama ve hazırlıkların yapılması, ihtiyaç halinde hızla kurulmasını önermişti. Ciddiye alınmadığı gibi, dalga geçenler olmuştu. Zaman tükenmek üzere görünüyor. Gerçekten bilmek isterdim: Gaziantep’in sahra hastanesi için bir eylem planı, hazırlığı var mı?” diye sordu.

“SAĞLIK SİSTEMİ İŞLEVSİZ HALE GELECEK”

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca tarafından açıklanan vaka sayıları tartışma konusu oldu. 28 bin olarak açıklanan vaka sayılarının ardından açıklamalarda bulunan Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Bülent Yılmaz, Gaziantep’te vaka sayılarının artmaya devam etmesi halinde sağlık sisteminin işlevsiz haline geleceğini söyledi.

Yılmaz, “Aylardır, korona ile mücadelede yanlış bir yol izlendiğini, vaka sayısı yerine hasta sayısı açıklamasının toplumu rehavete sevk ettiğini ve bunun da salgının yayılmasına neden olduğunu söylüyoruz. Küresel bir salgınla karşı karşıya olduğumuz bir gerçektir. Kimseyi suçlamak gibi bir derdimiz de yok. Bakanlığımız ve sağlık çalışanlarımız ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar, buna hepimiz şahidiz. Hal böyle iken, rakamlarla oynanmasını anlamakta, izah etmekte güçlük çekiyoruz. Gerçeklerin sonsuza kadar gizlenemeyeceği bu olayla bir kez daha ispatlanmış oldu. Oysa devlet halkından hiçbir şeyi gizlememelidir.”

“28 BİN VAKA SAYISI ŞÜPHELİ”

Vaka sayılarının daha da yüksek olduğunu düşündüklerini kaydeden Yılmaz, “Almanya 19 bin, Fransa ve İspanya 16 bin, İtalya 26 bin, İngiltere 18 bin vaka sayısına ulaşmış durumdayken, nüfus olarak ülkemize benzer bu ülkelerden fazla vaka sayısına ulaşarak, dünya üçüncüsü ve Avrupa birincisi olmamızı, üzülerek ama daha önemlisi kaygıyla izliyoruz. Kaldı ki açıklanan 28 bin sayısına bile şüphe ile yaklaştığımızı ve çok daha fazla vaka sayısına sahip olduğumuzu düşünüyoruz.”

“YOĞUN BAKIM HASTA SAYISI YÜKSELDİ”

Sağlık sisteminin içinde bulunduğu zorlu durumu anlatan Yılmaz, “Aslı önemli konu ise, sağlık sistemimizin ve sağlık çalışanlarımızın, tükenmenin de ötesinde çökmek üzere olduğu gerçeğidir. Gaziantep’te 1 hafta önce % 70 olan yoğun bakım doluluk oranı 1 hafta içerinde % 73’e yükselmiştir. Hal böyle iken, eğer bu hızla devam ederse, birkaç hafta sonra hastanelerde sağlık hizmeti verilemez noktaya gelecektir. Bunu görmemiz ve acilen buna göre önlem almamız gerekmektedir. Bunun tek yolu da, 14 gün süreyle, ülke olarak eve kapanmamız, yani katı bir sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmasıdır. Bu şekilde hem salgının hızlı yayılımının önüne geçmiş olacağız, hem de sağlık kuruluşlarımıza ve sağlık çalışanlarımıza  bir nefes aldırmış olacağız.”

“KURALLARA UYULMALI”

Kararların önemini anlatan Yılmaz, “Kuşkusuz bu kararı almadan önce, esnafımızı da düşünerek, onlara yönelik desteklemeleri de eş zamanlı olarak belirlemek zorundayız. Son olarak, en büyük görev de biz vatandaşlara düşmektedir. Lütfen salgını ciddiye alalım, ev gezmelerine lütfen son verelim. Lütfen sokağa mecbur kalmadıkça çıkmayalım. Lütfen, maske, mesafe ve hijyen kuralına özen gösterelim. Bunu yapmazsak çok sayıda insanımızı ne yazık ki bu illete kurban vermemiz kaçınılmaz olacaktır” ifadelerini kullandı.

F.ÇENGEL

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.