Hava Durumu

Bütçenin yüzde 9’u faize!

Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım ayı 3.Birleşim Toplantısı, gerçekleştirildi. Toplantıda Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyelerinin bütçesi konuşuldu. Toplantıda Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesi 3 milyar 150 milyon TL olarak belirlendi. Bütçeye ilişkin söz alan CHP’li Yılmaz Kireç, 2022 yılı bütçesinin yüzde 9’luk bölümünün faiz ödemelerine gittiğini ve 2012 yılından bu yana Büyükşehir Belediyesi bütçesinden 2 milyar TL civarında faiz ödemesi yapıldığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 26.11.2021 17:16
Haber Güncellenme Tarihi: 26.11.2021 19:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Bütçenin yüzde 9’u faize!

Bütçe görüşmelerinde söz alan CHP’li meclis üyesi Yılmaz Kireç, “Bütçenin disiplinleri arasında gelirler başta geliyor. Bunu dengeleyebildiğimiz noktada denk bütçeyi oluştururuz. Baktığımız zaman Büyükşehir Belediyesi için 2 milyar 750 milyon TL’lik bir gelir bütçesi var. Bunun 760 milyonu sermaye, 257 milyonu alınan bağış ve yardımlar.  Giderler kaleminde ise 3 milyar 150 milyon gibi bir gider kaynağı var. Bu rakamın yaklaşık 245 milyonluk kısmı faiz giderleri, 400 milyonluk kısmı ise iç borçlara ayrılmıştır. Cari gelir-gider dengelenmez ise iç borçlanmaya ya da dış borçlanmaya gideriz. Bu anlamda cari gelir-gider dengesi sağlanmalıdır.”

“BÜTÇENİN YÜZDE 9’U FAİZE...”

Bütçeye ilişkin açıklamalarını sürdüren Kireç, “3 milyon 150 milyon TL’lik bütçede 245 milyon yani yüzde 9’luk bölümün faize gittiğini görüyoruz. Hiç de az bir rakam değil. 2012 yılından bu yana 2 milyar TL’ye yakın faiz giderlerine ödendiğini görüyoruz. Bu rakam korkunç bir gider. 5 yıllık stratejik planlana baktığımız bunun tutmayacağını görüyoruz” diye konuştu.

AK Parti adına söz alan Grup Başkanvekili Halil Uğur ile Kireç arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.

“ORMANLK ARAZİ KORUNACAK”

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan GBB Başkanvekili Osman Toprak, bütçe eleştirilerine yanıt verdi. Tugay Arazisi, konusunda konuşan  Toprak, “Tugay Arazisi’nde üzülerek söylüyorum ki, bu arazide nerenin imara açılacağını çok iyi bilen kimseler, kamuoyunu yanlış bilgilendirmek adına sanki ormanlık alan imara açılıyormuş gibi bir algı yaratılıyor olması bizleri üzüyor. Biz bu alanın Tugay’ın taşınması ile ilgili konuda karar merciinin biz olmadığımızı tüm arkadaşlarımızın bilgisi var. Milli Savunma Bakanlığı, Genel Kurmay Başkanlığının onayı ve Tugayın şehir merkezinde kalması nedeniyle taşınma ile alakalı öncelikli bir mütabakat sağlandı. Yerleşim yerinden uzak ve ekonomik ömrünü tamamlamış olan binaların yenilerinin modern bir şekilde yapılması ile alakalı bir işbirliği protokolü imzalandı. Protokolün içeriği söyle. “İçerisinde bulunan ağaçlık alanlar, kent ormanı olarak kalmak kaydıyla, Tugay içerisinde bulunan ağaçlık olmayan ve binaların bulunduğu alanlar Büyükşehir Belediyesi’ne devredilecek. Buradan elde edilecek gelir ile GBB Tugayın tamamını yapma kaydıyla bizlere devrediliyor. Tugay arazisinin bir kısmı Büyükşehir Belediyesi, bir kısmı ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde TOKİ’ye devredilecek” ifadelerini kullandı.

(A.DUMAN)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.