Hava Durumu

Büyükşehir, göz dolduruyor…

Türkiye’de de etkisini sürdüren Koronavirüs salgınına karşı başlatılan mücadele kapsamında çalışmalarını sürdüren Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, yaptığı çalışmalarla göz dolduruyor.

Haber Giriş Tarihi: 03.04.2020 15:49
Haber Güncellenme Tarihi: 03.04.2020 16:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Büyükşehir, göz dolduruyor…

Türkiye’de de etkisini sürdüren Koronavirüs salgınına karşı başlatılan mücadele kapsamında çalışmalarını sürdüren Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, yaptığı çalışmalarla göz dolduruyor.

Dünyada etkisini sürdüren Koronavirüse karşı Türkiye genelinde alınan tedbirler genişletiliyor. Türkiye’nin en güçlü Büyükşehir Belediyeleri arasında yer alan ve yaptığı çalışmalar ile örnek gösterilen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, koronavirüse karşı mücadelede ön saflarda yer alıyor. Gaziantep’te yaşayan 2 milyondan fazla vatandaşın sağlığının korunması ve salgının yayılımının engellenmesi konusunda yapılan çalışmalara ilişkin Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından açıklamalarda bulunuldu.

Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, “Tüm personele korona virüs salgını hakkında bilgilendirme eğitimi yapılmıştır. Sahada çalışan personellerin eldiven ve maske takması sağlanmıştır. Büyükşehir Belediyesi ana binası, GASKİ binası ve dış birimleri (GASMEK’ler, Müzeler, Kütüphaneler, Gençlik ve Spor Merkezleri, Kreşler, Engelsiz Yaşam Evi, Aktif Yaşam Merkezi, Moral Evi, Yaşam Evi, Engelli Koordinasyon Merkezi, Mutlu Kafe, Çölyak Bir Başka Kafe, Munir Onat Gençlik Merkezi, Kadın Sığınma Binası, Oya Bahadır Rehabilitasyon Merkezi, Taziye Evleri, Camiler vb.) dezenfeksiyon işlemleri yapılmış olup, periyodik olarak devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi İnayet Topçuoğlu Hastanesinin temizlik ve dezenfeksiyon işlemleri yapılmış olup, Sağlık Bakanlığının korona virüs salgını ile ilgili algoritmasına göre hareket edilmektedir. Tüm Kamu Kurum ve Kuruluşları dezenfekte edilmiştir ve talep doğrultusunda dezenfekte işlemleri devam ediliyor.”

KENT GİRİŞ VE ÇIKIŞLARINDA VATANDAŞLARA SAĞLIK MUAYENESİ YAPILIYOR

Kent girişlerinde çalışmalar başlatıldığının ifade edildiği açıklamada, “Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından temin edilen ateş ölçerlerle şehrin giriş ve çıkışlarında jandarma ve polis eşliğinde kurulan sağlık stantlarında görevli doktorlar aracılığıyla vatandaşların muayenesi yapılarak Corona Virüs (COVID-19) salgınının şehir dışından gelişi engelleniyor. Bu çalışmayı farklı kılan diğer nokta da gönüllü Suriyeli doktorlar bu işi üstlendi. Doktorlarımız gelen misafirlerimizin ateşlerini ölçüyorlar. Herhangi bir sıkıntı halinde de 112’yi arayarak haber veriyorlar.”

“TOPLU TAŞIMA ARAÇLARI DENETLENİYOR”

Toplu taşımadan faydalanan vatandaşların sağlığının korunması için yapılan çalışmaların yer verildiği açıklamada, “Kent genelindeki 927 tane toplu taşıma aracının ve ayrıca tramvayların tamamı için kapasitelerine göre ayrı ayrı oturma planı oluşturularak araçlara asılmış ve şoförler bilgilendirilmiştir. Bu kapsamda Zabıta ekiplerince gün boyu toplu taşıma araçlarının yolcu sayıları ve oturma düzenleri denetlenmektedir. Kent Merkezindeki tüm toplu taşıma durakları günlük periyodlarla düzenli olarak dezenfekte edilmektedir.”

“DEZENFEKTE ÇALIŞMALARI SÜRDÜRÜLÜYOR”

Kent genelinde dezenfekte çalışmalarının sürdürüldüğü belirtilerek, “Şehirdeki toplam bin 900 tane ticari taksi ve durakları günlük periyodlarla düzenli olarak dezenfekte edilmektedir. 112 Acil Ambulanslar düzenli periyotlarla dezenfekte edilmektedir. İlimizde Türkiye’de bir ilk olarak 521 adet eczanemizin dezenfekte işlemlerini gerçekleştirilmiştir. Banka ATM’lerin dezenfekte işlemi gerçekleştirilmiştir.  Otogar işletmeciliği zabıta daire başkanlığımızın girişimi ile otogarda dezenfeksiyon işlemi yapılmıştır ve periyodik olarak devam etmektedir. Sokak hayvanları için beslenme noktalarının dezenfekte çalışmaları ve bu noktalara yem dağıtımı yapılmaktadır.”

“PARK ALANLARI, CADDELER VE MEYDANLAR TEMİZLENDİ”

Vatandaşlar tarafından sıklıkla kullanılan park alanları, cadde ve meydanlarında bu süreçte dezenfekte edildiğinin altı çizilerek, “15 araç 240 personel ile park, oyun alanları, cadde ve meydanlar yıkanarak dezenfekte edilmiştir. Toplam 85 park, 4.100.000 m2 yeşil alan dezenfekte edilmiştir. Parklardaki ve kaldırmalardaki banklara şerit çekilerek ve üzerlerine yazı yazılarak toplu oturumların önüne geçilmesi sağlanmıştır. Kent genelindeki banklar, piknik masaları, kamelyalar, çocuk oyun grupları ve spor aletlerine şerit çekilerek halkın kullanımına kapatılmıştır. Alleben Göleti, Burç ve Erikçe Kent Ormanı ve mesire alanları kullanıma kapatılmıştır.”

Gaziantep’te yaşanan ihtiyaç sahibi ailelere yönelik çalışmalar da açıklamada yer aldı. Buna göre, “İhtiyaç sahibi vatandaşlarımıza temizlik ve hijyenlerine destek amaçlı 50.000 adet sabun ve çamaşır suyu dağıtımı yapılmış ve hizmetimiz devam etmektedir. İhtiyaç sahibi olan 11.000 ailemize düzenli olarak gıda yardımı yapılmakta olup 65 yaş ve üstü vatandaşlarımıza kuru gıda, kahvaltılık ve sıcak yemek dağıtımlarımız devam etmektedir. 65 yaş ve üstü vatandaşlarımıza kuru gıda, kahvaltılık ve sıcak yemek dağıtımlarımız. Tüm sağlık mensubu çalışanların ve eczane kalfalarının belediyemize ait toplu taşıma  araçları ve otoparklardan ücretsiz faydalanmaları sağlanmaktadır.”

“EĞİTİM FAALİYETLERİ SÜRDÜRÜLÜYOR”

Eğitim ve sosyal faaliyetlerin uzaktan eğitim yoluyla devam ettiği ifade edilerek, “GASMEK’ lerde uzaktan eğitime başlanılmıştır. Üniversiteye hazırlanan 6500 etüt öğrencimize Uzaktan Eğitim verilmeye devam edilmekte ve yeni talepler de karşılanmaktadır. Sanat Merkezi, Çocuk Kütüphanesi (masal saati, kitap okuma saati bv.) ve Bilim Merkezimizde çeşitli atölyeler yapılıp sosyal medya üzerinden yayınlanmaktadır. Görme engelli vatandaşlarımız için “Sesli Kitap” uygulamasının linki sosyal medya ve Web sayfamızda paylaşılmıştır. Vatandaşlarımızın evde spor yapabilmesi, yemek vb. kursları takip edebilmesi için örnek videolar hazırlanmakta ve sosyal medya üzerinden hizmete sunulmaktadır. Gaziantep Sanat ve Meslek Kursları (GASMEK) tarafından siper ve medikal maske yapımına başlanılmıştır.”

ÖĞRENCİLERE 1 MİLYON KİTAP

Örnek bir kampanyaya imza atan Büyükşehir Belediyesi, Evde Kitap Okuma Kampanyası kapsamında 1 milyon kitap dağıtacak. Konuya ilişkin yapılan değerlendirmelerde, “Evde Kitap Okuma kampanyası kapsamında 1 milyon adet kitap dağıtılacak olup, kitaplar basım aşamasındadır. Öte yandan okul öncesi çocuklara boyama kitabı ve puzzle dağıtılacaktır. Ailece oturup satranç oynanabilmesi için her aileye satranç takımı dağıtılacaktır. Gaziantep Valiliğinin 14 kitabı okuyup, 14 sayfa özetini çıkarıp bunu 14 dakika öğretmenine anlatacak çocuklara Gaziantep Baklavası ödülü verilmesi kampanyasına destek verilerek, kazananlara ayrıca Gazikültür AŞ tarafından Gaziantep Savunmasının 100’ncü yılına özel “Direniş Antep Savunması” oyununu ve Mithat Enç kitabı hediye edilecektir.”

BİLİNÇLENDİRME ÇALIŞMALARI ÖNEM TAŞIYOR

Koronavirüse karşı sürdürülen etkin mücadelede bilinçlendirme çalışmaları büyük önem taşıyor. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi tarafından #EvdeHayatVar ile Kent Genelindeki VMS’lerde ve trafik Işıklarında “Evde Kal” uyarıları ve duyuruları yapılmaktadır. Büyükşehir Belediyesi başta Gaziantep Valiliği ile İl Sağlık Müdürlüğü olmak üzere ve diğer Kamu Kurum ve kuruluşları ile iş birliği içerisinde çalışmalarına devam etmektedir. Bu kapsamda yürütülen # gönülseferberliği hastagi ile sosyal medyadan başlatılan projeler bulunuyor.

Öte yandan temizlik, hijyen ve korona virüsü salgını konusunda Sağlık Bakanlığının öngördüğü görseller 50 bin adet bastırılarak ve vatandaşlara dağıtıldı. Ayrıca, GASKİ’nin su faturalarıyla birlikte el broşürü şeklinde 600 bin adet bilgilendirme broşürü dağıtımı yapılacak. Konuya ilişin yapılan değerlendirmede, “Yine aynı görsellere ait afişlerin billboard ve dijiboardlardaki yerlerini almaları sağlanmıştır. Sosyal medya üzerinden “Başkan Sorularınızı Cevaplıyor” saati oluşturulmaktadır. Büyükşehir Belediyemizin sosyal medya hesabından; alınan tedbirler, temizlik, hijyen ve dezenfeksiyon temalarında paylaşımlar yapılmaktadır. Mezarlıklarda defin sonrası taziye dileklerinin tokalaşmadan yapılması hususunda, cenaze namazı sırasında imamlarımız tarafından uyarılarda bulunulmaktadır.”

VATANDAŞ, BELEDİYEYE GELMEDEN İŞLEMLERİNİ YAPABİLİYOR

Büyükşehir Belediyesi tarafından vatandaşların belediyeye gelmeden her türlü işlemi yapabileceği alt yapı hazırlandı. Çalışmalara ilişkin verilen bilgilerde, “Bakanlığın aldığı kararlar gereği belediyenin kiracısı olan işyerlerinden kira alınması durdurulmuştur. Yine belediyemizin kiracısı olan işyerlerinin ekonomik olarak etkilendiği için kiraların sadece yüzde 50 alınmasına karar verilmiştir. Zabıta Daire Başkanlığımız temizlik malzemeleri, dezenfektan malzemeleri vb. satan ticari yerlere denetimler yapmaktadır. Vatandaş şikâyet ve talepleri için Alo 153’de görev yapan personeller konu hakkında bilgilendirilmiştir. Sorulara nasıl cevap verilmesi konusunda eğitimleri yapılmıştır. Yol kenarlarında adak kurbanlık satışı yapan kişilerin satışı engellenmiştir.”

ETKİNLİKLER İPTAL EDİLDİ

Söz konusu açıklamada ayrıca, “65 Yaş üzere vatandaşlar uyarılarak toplu taşıma araçlarına binmeleri engellenmiştir. Engelsiz Yaşam Merkezi, Yaşam Evi, Moral Evi, Kütüphaneler, Gençlik Spor Merkezi, GASMEK, Kitap Kafeler, Millet Kıraathaneleri, Kreşler, Kültür Sanat Merkezi, Çocuk Sanat Merkezi geçici süre hizmete kapatılmıştır.  Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilecek olan toplantılar, çalıştaylar, kongre, tören, toplu etkinlikler iptal edilmiştir. Belediye personelimizin evinden uzaktan işlerini yapabileceği teknolojik alt yapı hazırlanmıştır” ifadelerine yer verildi.

HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.