Hava Durumu

Büyükşehir’de borç silme tartışması

Büyükşehir Belediye Meclisi Ocak ayı 2.Birleşim Toplantısı Belediye Başkanvekili Osman Toprak başkanlığında yapıldı. Toplantıda Büyükşehir Belediyesi’nin zaman aşımına uğrayan ve tahsili mümkün olmayan amme alacaklarının silinmesi konusu tartışıldı. Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu ve CHP’li meclis üyeleri, meclisin borç silme yetkisi bulunmadığını ifade ederek maddenin gündemden çekilmesi istediğinde bulundular. Söz konusu madde oy birliği ile gündemden çekildi.

Haber Giriş Tarihi: 17.01.2020 19:12
Haber Güncellenme Tarihi: 17.01.2020 21:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Büyükşehir’de borç silme tartışması

Meclis toplantısında gündemde yer alan 49 madde ve gündem dışında gündeme alınan 2 madde olmak üzere 51 madde görüşüldü. Gündem dışından gündeme alınan 1.madde toplantıda tartışma konusu oldu. Büyükşehir Belediyesi’ne ödenmesi gereken amme alacaklar ile ilgili gündeme gelen maddede zaman aşımına uğrayan ve tahsil edilmesi imkansız olan borçların silinmesi ve kayıtların düşürülmesi konusu mecliste tartışıldı. Oy birliği ile gündeme alınan maddeye Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu ve CHP’li meclis üyeleri maddeye itiraz etti.

MECLİSİN BORCU ORTADAN KALDIRMA YETKİSİ YOK

Maddeye ilişkin söz alan Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, “Düşük bir miktar ise kanunen bunun meclise gelmesine gerek yok, kanunen bunların silinmesi gerekiyor. Kanunen bunları meclisin silme yetkisi yoktur. Eğer zaman aşımına uğramış ise meclise gelmesine gerek yok. Diğer yandan bununla ilgili belirli rakamlar söz konusu, meclisin borçları silme yetkisi yoktur. Bu maddenin gündemden çekilerek yeniden değerlendirilmesi gerekiyor. Meclisin borcu ortadan kaldırma gibi bir yetkisi yoktur” dedi.

MADDE GÜNDEMDEN ÇEKİLMELİ

İlgili maddeye itiraz eden CHP’li Meclis üyeleri, “Kanunen silinmesi durumu söz konusu değil. Zaman aşımına uğrayana alacakların silinmesi doğru bir uygulama değil. Yasalar gereği ufak bir ücret ödemesi yapılacak yasal süreç uzatılabiliyor. İlgili madde gündemden çekilmelidir” diye konuştu.

SAYIŞTAY DENETÇİSİNİN İSTEĞİ ÜZERİNE KONUYU GÜNDEME TAŞIDIK

Konuya ilişkin açıklamalarda bulundan Büyükşehir Belediye Başkanvekili Osman Toprak, “Zaman aşımına uğramış olan alacakları tespit ediyoruz. Mali İşler Daire Başkanlığının da böyle bir yetkisi yoktur. Sistem değişikliği sonucu tarihleri uyuşmayan, sistemsel olarak düzenleme gerekiyor. Zaman aşımına uğrayanların silinmesi gerekiyor. Sayıştay Denetçisi, tahsil edilmemiş olan alacak bulunduğunu belirtti. Bizde durumu açıkladı o halde zaman aşımına uğramış olan borçların silinmesi noktasında bir meclis kararı alınması yönünde bir tavsiyede bulundu. Bu noktada gerekli düzenlemeleri kendi aramızda konuşalım. İlgili maddeyi gündemden çekelim” açıklamasında bulundu.

İlgili madde meclis üyelerinin oylarıyla gündemden çekildi.

Gündemin 14.maddesinde Toplu Taşıma Araçları Seyahat Kartları Yönetmeliğinde değişikliğe gidildi. Buna göre, Liseden mezun olan ve üniversiteye hazırlık amacıyla kursa yazılan öğrenciler bir yıl süre ile indirimli öğrenci kartlarını kullanmaya devam edebilecekler.

İlgili madde oy birliği ile kabul edildi.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.