Hava Durumu

“Çalıntı mal satın almayın!”

İçişleri Bakanlığı tarafından tüm illere gönderilen “İkinci El Malzeme Alım/Satımları” konulu genelge kapsamında hurda, geri dönüşüm ve ikinci el ürün satan dükkan sahipleri ile Vali Davut Gül Başkanlığında bir toplantı gerçekleştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 15.09.2021 14:56
Haber Güncellenme Tarihi: 23.08.2022 22:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Çalıntı mal satın almayın!”

Hırsızlık yoluyla elde edilen eşyanın ikinci el piyasasında satışının önlenmesi, kolluk kuvvetleri tarafından eşyanın tespiti üzerine olayın aydınlatılması ve şüphelilerin yakalanması amacıyla ilgili sektörlerde çeşitli düzenlemelerin yapılması noktasında talimatların yer aldığı Bakanlık genelgesi çerçevesinde yapılan toplantıya Vali Davut Gül ile birlikte Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Şahinbey Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Ekinci, Çevre Şehircilik İl Müdür Vekili Harın Topçu ve ilgili daire amirleri katıldı.

Toplantıda Bakanlık genelge hükümlerinin ve talimatların Çevre Şehircilik İl Müdür Vekili Harın Topçu tarafından hatırlatıldığı kısa bir sunumun ardından hurda ve ikinci el sektöründe hizmet veren dükkan sahipleri ile yapılacak düzenlemeler ve mevcut sorunların çözümü ile ilgili bir söyleşi gerçekleştirildi.

Söyleşi başlangıcında hırsızlık olaylarının önüne geçilmesi ve malın kimden alındığının ve kimden satıldığının öğrenilmesi amacıyla İçişleri Bakanlığı tarafından bazı düzenlemelerin olduğu bir genelge yayınlandığının altını çizen Vali Davut Gül, hurda ve ikinci el alım satımının bir ticari değerinin olduğunu ifade ederek bu işi yapanların öncelikle dükkanlarında bir aylık kayıt yapan kamera olması gerektiğini, ayrıca polis sorduğunda dükkan sahibinin aldığı hurda ya da ikinci el ürünü kimden aldığını söyleyebileceği bir matbu evrak doldurarak bir sene bu evrakı saklaması gerektiğini söyledi. 18 yaşından küçük birinden mal alınıp satılmaması gerekliliğini de hatırlatan Vali Davut Gül, bütün bu ticareti yaparken sabit bir mekanın olmasının zorunlu olduğunu da sözlerine ekledi. Hırsızlık yapılan malların değerinden düşük bir meblağa satılırken zararlarının daha fazla olduğuna dikkati çeken Vali Davut Gül, az bir paraya satılan elektrik kablosu gibi ürünlerin çalındığı yerlerde değerinden çok daha fazla zarara yol açtığını dolayısı ile çalıntı ürünlerin dükkan sahipleri tarafından satın alınması konusunda tavizlerinin olmadığını vurgulayarak çözüm noktasında yapılan toplantıyla bir uygulama birliği oluşturmak istediklerini söyledi.

Bir taraftan çalışanlara destek olurken bir taraftan da şehrin emniyet ve güvenliğini sağlamak zorunda olduklarına dikkati çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, hurda ve ikinci el piyasasına yönelik düzenlemeleri kast ederek istişare ile doğru modeli ortaya koyduklarında hem kimsenin aşından ekmeğinden olmayacağını hem de şehrin emniyet ve güvenliğinin tesis edilebileceğini ifade etti. Hurdacılar için bir site kurma çalışmalarının olduğunu da aktaran Başkan Şahin, ruhsatlandırma ve düzenli çalışma ortamının oluşmasıyla çözümü hep birlikte üretilebileceğini ifade etti.

Hurda toplanması ve satılması ile çalıntı malların dolaşıma sokulması noktasında bir karmaşa olduğuna dikkati çeken Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu da ruhsatsız çalışan işyerlerinin kontrollerinin daha sık yapılmasının ve bu duruma izin verilmemesinin önemine değindi. Sektörde hırsızlığı destekleyen çalıntı mal almanın önüne nasıl geçileceği ile ilgili herkese sorumluluk düştüğünü vurgulayan Fadıloğlu, çözümün hep birlikte ortaya konulması gerektiğini söyledi.

Şahinbey Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Ekinci, hurda ve ikinci el piyasasında ruhsatsız çalışan işyerleri ile ilgili yaptıkları çalışmaları anlattı ve Belediye olarak gayri resmi bu işi yapan işyerlerinin karşısında olduklarını ifade etti.

Konuşmaların ardından hurda ve ikinci saatlik escort beyoğlu el dükkan sahiplerinin sorunları ve çözüm önerileri dinlendi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.