Hava Durumu

Cezaevleri risk altında…

TBMM İdare Amiri ve Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Toğrul, “Salgın tehdidi karşısında en ciddi risk oluşturan alanların başında ise kapasitelerinin üstünde tutuklu ve hükümlülerin kaldığı cezaevleri geliyor” açıklamasında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 27.03.2020 15:07
Haber Güncellenme Tarihi: 27.03.2020 17:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Cezaevleri risk altında…

TBMM İdare Amiri ve Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Toğrul, “Salgın tehdidi karşısında en ciddi risk oluşturan alanların başında ise kapasitelerinin üstünde tutuklu ve hükümlülerin kaldığı cezaevleri geliyor” açıklamasında bulundu.                        

TBMM İdare Amiri ve Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, cezaevlerinin durumunu gündeme taşıdı. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Toğrul, Koronavirüs nedeniyle cezaevlerinin risk altında olduğunu kaydetti. Toğrul, “Dünyada giderek yayılan Corona virüsten (Covid-19) salgınından kaynaklı yaşamını yitirenlerin sayısı her giden gün artmaktadır. Şimdiye kadar 75 kişinin yaşamını yitirdiği Türkiye’de de vaka sayısı 3629’a ulaştı. Virüsün yayılma hızı göz önünde bulundurulduğunda ülkemizde vaka sayısının binleri bulacağı aşikârdır. Salgın tehdidi karşısında en ciddi risk oluşturan alanların başında ise kapasitelerinin üstünde tutuklu ve hükümlülerin kaldığı cezaevleri geliyor.”

“HÜKÜMLÜLERİN HASTALANMASI KAÇINILMAZ OLACAKTIR”

“Cezaevleri,  güneş ışığından yeterince faydalanılamayan ve uygun havalandırma ve kişisel alan koşullarının sağlanmadığı kapalı kurumlardır. Sahip oldukları kıt imkânlar nedeniyle, tutuklu ve hükümlüler, kişisel hijyenlerini yeterince sağlayamamakta, yeterli ve dengeli bir şekilde beslenememekte ve bağışıklık sistemleri zayıf düşmektedir. Dolayısıyla, cezaevleri bu tür salgınların yayılması için oldukça elverişli ortamlardır. Cezaevlerinde kapasitenin çok üstünde tutuklu bulunuyor. Bu nedenle ‘sosyal mesafeyi’ korumaları mümkün değildir. Olası bir bulaşma sonrasında bütün tutuklu ve hükümlülerin Covid-19 hastalığına yakalanması ve bir trajedi ile sonuçlanacak seviyede ölümlerin olması kaçınılmaz olacaktır. Covid-19 salgını ile birlikte cezaevlerinde hak ihlallerin giderek arttığı söylenmektedir. Salgınla birlikte tutukluların avukat ve aile görüşlerinin kısıtlandığı, "önlem" adı altında başvurulan uygulamaların tutukluların içinde bulundukları tecridi daha da boyutlandırdığı ifade edilmektedir.”

“KAMUOYUNUN ŞÜPHELERİ VAR”

“Gaziantep’te açık ve kapalı olmak üzere gerek merkezde gerekse de dış ilçelerde farklı tip cezaevleri bulunmaktadır. Gaziantep’teki bu cezaevlerinde çok fazla tutuklu kalmaktadır. Gaziantep’teki cezaevlerinde salgın kapsamında gerekli önlemlerin alınıp alınmadığı ve düzenli aralıklara dezenfektelerin yapılıp yapılmadığına dair kamuoyunun şüpheleri bulunmaktadır.”

TOĞRUL’DAN ZOR SORULAR

“Bakanlığınız cezaevlerinde salgının engellenmesine yönelik hangi önlemleri almıştır? Her insan gibi tutukluların da sağlık haklarından yararlanmaları en insani haktır. Cezaevlerinde binlerce insanın kronik hastalıkları var. Cezaevlerindeki tutukluların tahliye edilmesine yönelik bakanlığınızın bir girişimi olacak mıdır? Cezaevlerindeki kronik hastaların korunması için ne tür tedbirler alınmıştır? Cezaevlerindeki İnfaz koruma memurları sayımları kaç kişi olarak yapmaktadır? İnfaz koruma memurlarının sayımları kalabalık gruplar halinde yaptığı, maske ve eldiven kullanmadıkları doğru mudur? Cezaevlerindeki mahpusların havalandırma haklarını tüm gün kuralına uygun olacak biçimde yeniden düzenlenmeyi düşünüyor musunuz? Açık ve kapalı görüşlerin iptal edilmesi de göz önünde bulundurularak mahpusların telefonla görüş haklarını artırmayı ve bu uygulamanın ücretsiz olmasını sağlamayı düşünüyor musunuz? Kişisel koruyucu malzemeler ile temizlik malzemelerinin kantinden ücret karşılığında değil, ücretsiz bir şekilde dağıtılması konusunda bir düzenleme yapılacak mıdır? Gaziantep’teki cezaevlerinde toplam kaç kişi kalmaktadır? Koğuşlarda kaçar kişi kalmaktadır? Gaziantep cezaevlerindeki hasta tutuklu sayısı kaçtır? Gaziantep’teki cezaevlerine şimdiye kadar Covid-19 virüs testi yapılmış mıdır? Yapılmış ise test sonucu pozitif çıkan mahpus sayısı kaçtır?  Gaziantep Cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin revir ve hastane sevkleri düzenli olarak yapılmakta mıdır? Gaziantep’teki cezaevleri, günlük ve haftalık hangi rutinlerle dezenfekte edilmektedir? Gaziantep cezaevlerinin yeterince hijyenik olduğunu düşünüyor musunuz? Gaziantep Ceza İnfaz Kurumlarında çalışan personellerin dışarıyla temaslarından dolayı ne gibi tedbirler alınıyor?  Alınan bu tedbirler yeterli midir? Gaziantep Cezaevlerinde risk altındaki kişilerin acil tahliyesi gerekmektedir. Bu kişilerin elektronik kelepçe ile evde infazların sağlanmasına yönelik bir çalışmanız var mıdır?” diye sordu.

HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.