Hava Durumu

Çiftçinin umudu bakanlıktan gelecek kararda

Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, fıstık üreticisi çiftçiler için birlik kurulması ve üretimi yapılan fıstıkların devlet eliyle satın alınması için Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ile görüştü. Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ve Antepfıstığı üretimi yapılan tüm illerin ziraat odaları başkanlarının katılımı il gerçekleştirilen toplantıda çiftçinin sorunlarına dikkat çeken Çolak, “Antepfıstığı üretimi yapan tüm çiftçilerimizin ürünleri devlet eliyle alınmalı ve bu kapsamda birlik kurulmalıdır. Antepfıstığı Karadeniz’deki bir çaydan ya da fındıktan daha az değerli değildir” dedi. Genel Başkan Bayraktar ise sorunların rapor halinde bakanlığa iletileceğini ve görüşme sağlanacağını dile getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 23.09.2020 15:14
Haber Güncellenme Tarihi: 23.09.2020 16:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Çiftçinin umudu bakanlıktan gelecek kararda

Birlik kurulup fıstık devlet eliyle satın alınmalı

Fıstık üreticisinin tüccarların eline bırakılmasının kabul edilebilir bir durum olmadığını söyleyerek çiftçinin korunması için birlik kurulmasının ve devlet eliyle ürün alımı yapılmasının önemine işaret eden Çolak, “Çiftçilerimizin özellikle de Antepfıstığı üreticisi çiftçilerimizin sahipsiz olduğunu bu zamana kadar sürekli dile getirdik. Nasıl ki Karadeniz’in çayının yine Ordu’nun fındığının devlet eliyle koruması varsa Antepfıstığı için de yine aynı şekilde bir çalışma yapılabilir. Devlet alım yapabiliyorsa Antepfıstığı da ne çaydan ne de fındıktan daha az öneme sahip bir meyve türü değildir. Antepfıstığı üreten çiftçimizin kaderinin üç beş tane tüccarın eline bırakılmaması gerekiyor.  Devletin gerekli durumlarda müdahale etmesi gerektiğini savunuyoruz.  Bugün bir fıstık ağacı kolay yetişmiyor. Bir ağaç için en az 15 yıl beklemesi gerekiyor çiftçinin. 15 yıl sonra ürün vermeye başlıyor. Yine bunun yanında fıstık bilindiği gibi bir yıl ürün verir bir yıl vermez. Tüm bu zahmet ve zorluklara rağmen fıstık üreticisinin tüccarların eline bırakılması ise kabul edilebilir bir durum değildir” bilgilerini verdi.

Genel başkanımız Şemsi Bayraktar sorunun çözümü için bakanlıkla görüşecek

Fıstık üreticisinin elindeki ürünlerinin devlet eliyle alımlarının yapılması ve tüccarların serbest piyasasına düşürülmemesi gerektiğini Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar Bey ile görüştüklerini ve sorunun çözümü için ilgili bakanlıkla görüşme gerçekleştirileceği bilgisinin verildiğini söyleyen Çolak, “Fıstık üreticisinin temel sorununun birlik kurulamaması ve alımların devlet eliyle yapılamamasından dolayı çiftçinin mağduriyetlerini Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar Bey ile görüştük. Genel Başkanımız bu konuda çiftçilerin sorunları ile doğrudan ilgileniyor. Genel Başkanımız çiftçimizin bu sorunları çok haklı buldu ve bu hususta notlarını alarak Bakanlıkla görüşme gerçekleştireceğini ve sorunların giderilmesi için çalışma başlatılacağını dile getirdi.  Bu kapsamda bölgemizin markası olan Antepfıstığı için parti fark etmeksizin tüm milletvekillerimizin de bakanlıklarla görüşme gerçekleştirmesi gerekmektedir. Çiftçi yerel yönetimlerden milletvekillerinden bunu istiyor. Şahinbey Ziraat Odası olarak tüm milletvekillerimize de sesleniyoruz. Çiftçimizin bu sorunu çözülürse şehrimiz kazanır. Oda olarak biz çiftçilerimizin sorunlarını dile getirmek için tüm milletvekillerimizi odamıza da bekliyoruz” dedi.

Çiftçi destekleri arttırılmalı ve organik tarıma yönlendirilmeli

Çiftçilere verilen desteklerin düşürülmek yerine yükseltilerek organik tarıma yönlendirilmesi gerektiğini savunan Çolak, “Tarım ülkesi Avrupa ülkelerinde bugün bakıyoruz çiftçiler organik tarıma yönlendiriliyor. İyi tarım yapan çiftçilere daha büyük destekler veriliyor. Bizim ülkemizde ise iyi tarım uygulaması yapan çiftçilerimiz hayal kırıklığına uğradı ve dekar başı 50 lira destek alan çiftçi şimdi 20 lira alıyor. Yani çiftçi organik tarım yapmaktan da uzaklaştırılıyor. İyi tarım desteği böyle giderse seneye tamamen kaldırılacak. Biz bu desteklerin çiftçiye tekrardan verilmesini istiyoruz. Yükseltilerek devam etmesini istiyoruz” şeklinde açıklama yaptı.

Antepfıstığında çiftçi umduğu fiyatları bulamadı

Fıstık fiyatlarının çiftçinin elinden çok düşük fiyatlara çıktığını söyleyerek çiftçinin emeğinin karşılığını alamadığını söyleyen Çolak, “Şu anda fıstık fiyatları 15-20 lira arasından işlem görüyor. Bu ücret kesinlikle fıstık için yeterli değil. Bu yıl hasat döneminde yaş fıstığın 30 lira olmasını öngörüyorduk. Kurutulmuş ben fıstık 35-40 lira arasında. Bu kurutulmuş fıstıklar tüccarların deposuna girip iki ay bekletildikten sonra piyasaya sürülme fiyatları 90-100 lirayı bulacaktır. Görüldüğü üzere çiftçi 15 yıl ağacın büyümesi için bekler sonra bir yıl ürün alır bir yıl bekler bunun üzerine de çiftçinin elinden fıstıklar yok pahasına alınır ve çiftçi mağdur edilir” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.