Hava Durumu

Çocuk işçiliği önlenecek…

Gaziantep 4.İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Olağan Toplantısı Gaziantep Valisi Davut Gül Başkanlığında toplandı. Toplantıda konuşan Gaziantep Valisi Davut Gül, Mesleki Eğitim Merkezlerinin sayısının 22’ye yükseleceğini, bu merkezler sayesinde kayıt dışı çocuk işçiliği sorununu ortadan kaldırmayı hedeflediklerini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 30.10.2019 19:21
Haber Güncellenme Tarihi: 30.10.2019 21:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Çocuk işçiliği önlenecek…

Gaziantep 4.İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Olağan Toplantısı Gaziantep Valisi Davut Gül Başkanlığında toplandı. Toplantıda konuşan Gaziantep Valisi Davut Gül, Mesleki Eğitim Merkezlerinin sayısının 22’ye yükseleceğini, bu merkezler sayesinde kayıt dışı çocuk işçiliği sorununu ortadan kaldırmayı hedeflediklerini söyledi.

Gaziantep 4.İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Olağan Toplantısı yapıldı. Toplantıda bir konuşma gerçekleştiren Gaziantep Valisi Davut Gül, “Her yıl ihtiyaçlar değişiyor, bazı mesleklere talepler artıyor. Meslek Liselerinde piyasada karşılığı olan, velilerin ve öğrencilerin talep ettiği branşlarda bölümler açıyoruz ve kapatıyoruz. Burada önemli olan nokta Mesleki Eğitim Merkezleri ile ilgili oluyor. Daha önce 5 olan Mesleki Eğitim Merkezlerinin sayısı artarak 13’e yükseldi, bugün kararımız ile birlikte 9 tane daha Mesleki Eğitim Merkezi açılacak. Böylelikle toplam 22 adet Mesleki Eğitim Merkezimiz olacak. Yeni yapılan düzenleme ile Mesleki Eğitim Merkezlerine devam eden öğrenciler, tıpkı meslek lisesi öğrencileri gibi diploma sahibi oluyorlar. 8.sınıftan sonra Mesleki Eğitim Merkezi’ne devam ettiği zaman diplomaya sahip olacak. Haftanın 4 günü işletmede çalışacak, 1 günü ise okulda ders görecek. Dolaysıyla teoriden çok pratik eğitim almış olacak. Diğer yandan mezun olduğu zaman öğrencinin ustalık belgesi olacak. Bu ustalık belgesi ile hibe ve desteklerden yararlanmış olacak. Mesleki Eğitim Merkezine devam eden öğrencilere Asgari Ücretin 3’te 1’i kadar ücret verilecek, sigortaları da devlet tarafından yapılacak.”

“USTA-ÇIRAK İLİŞKİSİ SÜRECEK”

Sözlerini sürdüren Vali Gül, “Bu noktada çocuk işçiliğinin önlenmesi konusunda bizlere görev düşüyor. Kayıt dışı ekonomi olmasın, çocuklar okuldan uzaklaşmış olmasın, reel sektörün çırak ihtiyacı karşılanmış olacak. Mesleki Eğitim Merkezine kayıt olan çocuklar, kayıt dışı çalışmak yerine sigortalı çalışacak, okuldan kopmamış olacak. Ustalık belgesi ve diploması olacak. Kendi işini kurmak istediğinde KOSGEB aracılığıyla imkan verilmiş olacak. Bu çalışma ile sokakta dilendirilen, çalıştırılan çocukları, okula gitmeyen çocukları tamamen gündemimizden kaldırmak istiyoruz. Gaziantep bu konuda oldukça iyi durumda” diye konuştu.

“7. İNSAN KAYNAKLARI FUARI YAPILACAK”

Toplantıda sunum yapan İŞKUR İl Müdürü Siraç Ekin, “2018 verilerine göre mesleklere göre işe yerleştirmede beden işçiliğinin en fazla istihdam sağlanan alan olduğunu kaydeden Ekin, “Beden işçiliği nitelik gerektirmediğinden ön plana çıktı. 17 bin 983 kişiyi bu şekilde iş yerleştirmiş olduk. Dünya Bankası ile dış kaynaklı projemiz var. 450 Suriyeliye dil eğitimi verilmektedir ve Dünya Bankası finanse etmektedir. Geçen yıl Aralık ayında 6’ncısını yaptığımız İnsan Kaynakları Fuarı, kuruldan geçtiği takdirde belirlenecek tarihte 7’ncisini yapmayı planlıyoruz. İş gücü piyasası araştırması çok önemli bir çalışmadır. Nisan ayından beri devam eden bu çalışma kapsamında bin 850 işletmeyi ziyaret ettik, yüz yüze anket ettik. Bu ziyaret edilen iş yerlerinin tamamı 20’nin üzerinde işçi çalıştırıyor. İşverenlerin yüzde 76’sı işçileri İş-Kur üzerinden talep etmektedir. Geriye kalan yüzde 24’lük kısım ise çevrelerini istihdam ediyor” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’DE 2.OLDUK”

Toplantıda konuşan Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Karayılan, Gaziantep'te 682 bin hektar alanlarının olduğunu belirtti. Karayılan, "Bu alanlarımızda daha çok meyve alanlarımız ön plana çıkmaktadır. Meyvede Antep Fıstığı ve zeytin ön planda. Türkiye'de tarımsal sıralamada yüzde 4'lük bir payımız var. 2019 yılı içerisinde yapmış olduğumuz desteklemelerle 176 milyon TL ödeme gerçekleştirdik. Ekonomik yatırımlarla ilgili 2014 yılından bu yana 2 yıl üst üste Türkiye 2.si olduk. Toplam da 113 milyon TL hibe ödemesi yaptık. Toplamda 286 projeye ödeme gerçekleşti. Genç çiftçi projeleriyle köye dönüş projelerinin artması için elimizden geleni yapıyoruz. GAP Eylem Planı Süt Sığırcılığı projesi kapsamında 231 proje kabul edildi ve bunun 202 projesi tamamlanmış durumda. Burada toplam bedeli 144 milyon TL iken tarafımızca ödenen hibe miktarı yaklaşık 50 milyon TL. Balıkçılık ve Su Ürünleri konusunda şu anda her ne kadar denizimiz yoksa da üretim açısından Türkiye'de ilk 20'nin içerisindeyiz” diye konuştu.

S.ÖZTÜRK

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.