Hava Durumu

Çözüm siyasilerde…

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, inşaat sektöründe yaşanan krizi gazetemize anlattı. Kamu ile iş yapan müteahhitlerin alacaklarını tahsil edemediklerini söyleyen Çeliktürk, “Alacaklarını tahsil edemeyen müteahhitler, iş yapamaz hale geliyorlar. Hal böyle olunca mühendisleri işten çıkarılıyor. Gaziantep’te her gün onlarca işsiz inşaat mühendisi, odamıza ulaşıyor. İşsizlik sorunu siyasetin çözebileceği bir iştir. Odalar bu sorunu çözemezler” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 10.11.2019 19:52
Haber Güncellenme Tarihi: 10.11.2019 21:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Çözüm siyasilerde…

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, inşaat sektöründe yaşanan krizi gazetemize anlattı. Kamu ile iş yapan müteahhitlerin alacaklarını tahsil edemediklerini söyleyen Çeliktürk, “Alacaklarını tahsil edemeyen müteahhitler, iş yapamaz hale geliyorlar.  Hal böyle olunca mühendisleri işten çıkarılıyor. Gaziantep’te her gün onlarca işsiz inşaat mühendisi, odamıza ulaşıyor. İşsizlik sorunu siyasetin çözebileceği bir iştir. Odalar bu sorunu çözemezler” dedi.

Son yıllarda Türkiye’de etkili olan ekonomik kriz, ekonominin dibe çökmesine neden oldu. Türkiye İstatistik Kurumu gibi devlete bağlı kurumlar tarafından açıklanan rakamlar, Türkiye’de normalleşmenin başladığını gösterse de; açlık ve yoksulluk rakamları, yaşam şartları, pahalılık ve işsizliğin artması aksini gösteriyor.

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, inşaat sektöründe yaşanan krizi gazetemize anlattı.

“SEKTÖRDE KANAYAN BİR YARA VAR”

Kamu ile iş yapan müteahhitlerin paralarını tahsil edemediklerini söyleyen Çeliktürk, “Şu anda kamu ile iş yapan müteahhitlerimiz, devletten ve belediyelerden paralarını alamıyorlar.  Eskiden kamu ile yapan işlerde parasal bir sorun yaşanmazdı. Kamu ile iş yapan arkadaşlarımız, yaptıkları işin bedelini alamıyorlar. Sektörümüzde kanayan bir yara var. Meslekte işsizlik artıyor, yeni işler yapılamıyor.  Bizim ülke olarak ekonomimizi düzeltmemiz gerekiyor.”

“İŞSİZ MÜHENDİS SAYISI ARTIYOR”

Mühendislik iş kolunda işsizlik sorununun arttığını kaydeden Çeliktürk, “Yalnızca inşaat mühendislerinde değil, tüm sektörlerde işsizlik sorunu artıyor. Ülkemizde ne yazık ki çok yanlış bir eğitim politikası izlendi. Tüm meslek dallarında üniversitelerden her yıl on binlerce gencimiz mezun oluyor. Ülke genelinde üniversite mezunu işsizlerin sayısı her geçen gün artıyor. 3-4 tane matematik sorusu cevaplandıran öğrenciyi İnşaat Mühendisliği Bölümüne alan üniversiteler var. Son 1,5 yıl içerisinde odamıza kayıt olan insanların büyük bir bölümü işsiz. İş bulamıyoruz, mühendislerin büyük bir bölümü işsiz. Ülkenin genel ekonomisinin düzeltilmesi gerekiyor. Alınan küçük tedbirler, yaralarımızı sarmayacaktır.”

“KAMUDAN CİDDİ ALACAKLARI OLAN MÜTEAHHİTLER VAR”

Gaziantep’te okul ihalesi alan firmaların paralarını alamadıklarını söyleyen Çeliktürk, “İş yapan müteahhitlerimiz paralarını alamıyorlar. Bankalara borçlanmış ve bu borçlarını ödeyemeyecek duruma gelmiş olan arkadaşlarımız var. Müteahhitlerimiz batarsa yarın iş yaptıracak müteahhit bulunamaz. Kamudan ciddi oranda alacağı olan insanlar var. Valilik, okul ve Belediyeden iş alan arkadaşlarımız büyük sorunlar yaşıyorlar. Müteahhitlerin yaşaması için paralarının ödenmesi gerekiyor, böylelikle müteahhitlerimiz yeni ihalelere gireceklerdir. Para alamadıkları için müteahhitlerimiz çok zor durumdalar.”

“KÖKTEN ÇÖZÜM ÜRETİLMELİ”

İnşaat mühendislerinin işsiz kaldığını söyleyen Çeliktürk, “Müteahhitler iş yapamayınca yanlarında çalışan arkadaşlarımız işsiz kalıyorlar. Onların işten çıkarılması ile birlikte Gaziantep’te ciddi anlamda işsizlik sorunu var. Türkiye genelinde ciddi anlamda işsizlik var. Bu noktada yara sarmak yerine kökten çözümlü ekonomik tedbirler almamız gerekiyor. Ülke olarak vatandaşlarımız tasarrufa gidiyorsa, kamu kurumlarının da bizleri yönetenlerin de tasarrufa gitmesi gerekiyor. İsraftan, lüksten uzaklaşması gerekiyor. Tüm kurumlarımızda ekonomik tedbirler almamız gerekiyor. Mezun olan arkadaşlarımız iş arıyorlar. Her gün onlarca iş arayan gençlerimizden telefonlar alıyoruz. İşsizlik sorunu siyasetin çözebileceği bir iştir. Odalar bu sorunu çözemezler” diyerek sözlerini noktaladı.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.