Hava Durumu

“Çözümün parçası olunmalı”

Gaziantep Üniversitesi tarafından düzenlenen Dünya Mülteci ve Göç Kongresi’nin sonuç bildirgesine ilişkin basın toplantısı düzenlendi. Düzenlenen toplantıda konuşan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, dünya kamuoyuna, göçün tüm insanlığın meselesi olduğu hatırlatılarak bireysel ve toplumsal düzeyde sorunun değil, çözümün bir parçası olunması için çaba sarfedilmesi çağrısında bulunulduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 18.10.2019 19:46
Haber Güncellenme Tarihi: 18.10.2019 20:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Çözümün parçası olunmalı”

Gaziantep Üniversitesi tarafından düzenlenen Dünya Mülteci ve Göç Kongresi’nin sonuç bildirgesine ilişkin basın toplantısı düzenlendi. Düzenlenen toplantıda konuşan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, dünya kamuoyuna, göçün tüm insanlığın meselesi olduğu hatırlatılarak bireysel ve toplumsal düzeyde sorunun değil,  çözümün bir parçası olunması için çaba sarfedilmesi çağrısında bulunulduğunu söyledi.

Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avrupa, Uzak Doğu, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’nın 24 ülkesinden 258 konuşmacı 14-17 Ekim 2019 tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi ev sahipliğinde yapılan Dünya Göç Kongresi’nde buluştu. Kongrenin sona ermesinin ardından Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür,  Kongre Başkanı Prof. Dr. Adnan Hammad, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şehmuz Demir ve Metin Bedir, Göç Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Nuri Gültekin, Genel Sekreter Doç. Dr. Ayhan Doğan’ın katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi.

Bildirgenin açıklanması nedeniyle düzenlenen basın toplantısında konuşan Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, Türkçe, İngilizce ve Arapça olarak hazırlanan bildirgenin dünya kamuoyuyla paylaşılacağını belirtirken, “Ülkemiz bir taraftan sınır ötesi operasyonlar yapıp güvenlikli alanlar oluştururken, sahada terörü temizlerken, diğer taraftan üniversitemiz başta olmak üzere Türkiye’nin kurumları sınır ötesinde yaşanabilir alanlar oluşturmakta ve aynı zamanda yaptıklarımızı da doğru bir şekilde kamuoyuyla paylaşmaktadır.”

“258 BİLİM İNSANI KONGREYE KATILDI”

Sözlerini sürdüren Rektör Gür, “Bu kapsamda düzenlediğimiz ve dünyanın 24 ülkesinden, yüzün üzerindeki üniversiteden gelen 258 bilim insanı ve akademisyenin katılımıyla gerçekleşen Dünya Mülteci ve Göç Kongresi’ne ev sahipliği yapan üniversitemiz bu yolla önemli bir görevi başarıyla yerine getirmiştir. Umuyorum ki, bu 4 günlük süreç içerisinde yurt dışından gelen tüm akademisyenlerin de gönül birliğiyle desteklediği bu kongremizde Türkiye’nin doğru anlatılması ve doğru algı üretilmesi açısından büyük bir katkı sağlamıştır” dedi.

“GAZİANTEP, HOŞGÖRÜLÜ BİR KENT”

Kongre Başkanı ve Merkezi ABD’de bulunan Global Sağlık Araştırma ve Çözümleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Adnan Hammad, “Gaziantep çok hoşgörülü ve herkesi iyi karşılayan bir kent. Gaziantep Üniversitesi’nin bu alandaki zihin açıcı yaklaşımları da dikkate değer. Buraya 24 ülkeden geldik. Kongreye katılanların hepsi, çok önemli üniversitelerden akademisyenler, bilim adamlarıydı. Johns Hopkins Üniversitesi’nden Wright State Üniversitesi’ne kadar geniş bir dağılımdaydı. Kanada’daki Trent Üniversitesi’nden, Beyrut’taki Amerikan Üniversitesi’ne kadar geniş bir çerçeve. Bu konferansın hazırlayıcıları aynı zamanda hükümet ve hükümet dışı kuruluşlardan da oluşmaktaydı. Aynı zamanda göçmenlerin ve mültecilerin yaşadığı zorlukları dile getirmesi için çok önemliydi. Sadece Gaziantep ve Türkiye değil bütün dünyadaki zorlukları dile getirmek için önemliydi. Bu konferansın ortaya çıkan sonuçları çok önemliydi.”

“BİR KUŞAK DAHA KAYBETMEYE ZAMANIMIZ YOK”

Açıklamalarını sürdüren Hammad, “Bu toplantının devamında Gaziantep Üniversitesi’nin işbirliğinde diğer yerlerde de bilimsel ve akademik toplantıların, çalışmanın yapılması gerekiyor. Bugün medyayla paylaşmak istediğim çok önemli şey; Gaziantep’te yaşayan çok önemli oranda Suriyeli öğrenciye eğitim vermekte. Bu konuda hem Gaziantep Üniversitesi’ni hem diğer eğitim kurumlarını özellikle de çocukların eğitimi konusunda cesaretlendirmek istiyorum. Bizim başka bir kuşak daha kaybetmeye zamanımız yok. Bunu yapmamamız gerekiyor. Bu çocuklar aynı zamanda kendi aileleri ve toplumlarına ulaşmamızda çok önemli kaynak noktaları bunları kaybetmememiz gerekiyor. Eğitim aynı zamanda başarı, süreklilik ve toplumun başarısı anlamına geliyor. Gaziantep Üniversitesi ve Gaziantepliler burada kalplerimize dokundu. Burada bir dakikamı bile boş geçirmedim, çok dolu dolu günlerimiz oldu. Tekrar geleceğim” diye konuştu.

S.ÖZTÜRK

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.