Hava Durumu

“Ders çıkarılmalı”

Makine Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Hüseyin Ovayolu, Zonguldak Ereğli İlçesi’nde 9 öğrenciyi taşıyan öğrenci servisinde meydana gelen yangına ilişkin açıklamalarda bulundu. Ovayolu, yaşanan olaylardan ders çıkarılması gerektiğini, servis araçlarının ve diğer araçların denetimlerinin Makine Mühendisleri Odası tarafından yapılması gerektiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 29.11.2019 15:51
Haber Güncellenme Tarihi: 29.11.2019 17:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Ders çıkarılmalı”

Makine Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Hüseyin Ovayolu, Zonguldak Ereğli İlçesi’nde 9 öğrenciyi taşıyan öğrenci servisinde meydana gelen yangına ilişkin açıklamalarda bulundu. Ovayolu, yaşanan olaylardan ders çıkarılması gerektiğini, servis araçlarının ve diğer araçların denetimlerinin Makine Mühendisleri Odası tarafından yapılması gerektiğini söyledi.

28 Kasım 2019 Perşembe günü Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde Kdz. Ereğli Endüstri Meslek Lisesi’nde eğitim öğrenim gören öğrencileri taşıyan ve içerisinde 9 lise öğrencisinin bulunduğu öğrenci servis aracı akşam öğrencileri köylerine götürdüğü sırada seyir halindeyken yandı. Öğrenciler ve ailelerinin büyük bir korku ve panik yaşamasına neden olan servis aracı yangını, itfaiye ekipleri tarafından söndürülmüştü. Konya ilişkin Makine Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Hüseyin Ovayolu açıklamalarda bulundu. Ovayolu, “Araç ise kullanılamaz hale geldi. Tek teselli ise can kaybı olmayışı.  Geçtiğimiz yıllarda da öğrenci servisleri ile ilgili birçok kez yaşadığımız tatsız olaylar ne yazık ki tekrar ediyor. Velilerimizi, öğrencilerimizi ve kamuoyunu böylesine önemli olan bu konuda bilgilendirmek istiyoruz. Okul servislerimizde güvenlik, mevzuat ve denetim eksikleri bulunmaktadır ve bunlar mutlaka kamusal denetim anlayışı ile giderilmelidir.

Ülkemizde sadece okul servis araçları nezdinde her yıl meydana gelen trafik kazaları ve ihmallerle birçok çocuğumuz hayatını kaybetmekte, yaralanmakta veya sakat kalmaktadır. Kamusal bir alan olan toplu taşımacılıkta kullanılan her türlü araçta, standart dışı mevzuata aykırı güvenlik seviyesini düşürücü hiçbir durum söz konusu olmamalıdır. Araçta bakım ve parça değişimi yetkili servisler eliyle yapılmalı ve takip edilebilir olmalıdır. Ayrıca bu araçlar normal teknik muayenenin yanında yaşına bağlı olarak daha kısa periyotlarda yetkili yapılar eliyle bu alanda yetişmiş belgeli teknik elemanlarca daha detaylı teknik muayeneden geçirilmelidir.

Yıllardır defalarca söylediğimiz bu konuyu tekrar kamuoyunun ve ilgililerin dikkatine sunuyoruz. Okul Servis Araçları ile ilgili denetim mekanizmalarının sağlıklı bir şekilde kurulması ve işletilmesi gerekmektedir. Çocuklarımızı gözümüz arkada kalmadan, gönül rahatlığı ile emanet etmek istediğimiz Servis Araçlarında olması gerekli ve zorunlu şartlar vardır ve bunlar da kamusal denetim ve kontroller ile sağlanabilir.

Okul servis araçlarında, "OKUL TAŞITI" yazısı, “DUR” ışıklı tabelası, camlarının sabit olması, emniyet kemeri standarttı ve kullanımı, kapıların hâkimiyetinin sürücüde olması, haberleşebilmek için telsiz veya mobil telefon bulundurulması, görüntü ve müzik sistemlerinin taşıma hizmeti sırasında kullanılmaması, ilgili yönetmeliklerde belirtilen standart, nitelik ve sayıda araç, gereç ve malzemeler bulundurulması, sürücülerin haiz olması gerekli şartlar, rehber personel bulundurulması gibi zorunlu kurallar ilgili yönetmeliklerde belirlenmiştir. Ayrıca, aracın kaportası, dikiz aynaları, dış görünüşü, dış yüzeyi, kabin içi, lastikleri, koltukları, iç aydınlatması, dış aydınlatması, mekanik aksamları, motoru, aktarma organları, frenleri, reflektörleri, yangın söndürücüleri gibi ilgili yönetmeliklerde zorunlu olan tüm aksamlarının kontrol edilmesi, ilgili ve yetkili kurumlarca rapor edilmesi gerekmektedir.

Makina Mühendisleri Odası uzmanlık alanına giren bu konuda, gerek denetim, gerekse kontrol ve işleyiş konusunda üzerimize düşen her türlü göreve de talip olduğumuzu ilgili ve yetkili kurumlara hatırlatıyoruz. Önümüzdeki süreçte herhangi bir sıkıntı yaşanmaması ümidi ile ucuz atlatılan bu son kazadan ders çıkarılması gerektiğini belirtiyor, ilgili yönetmelik ve şartların kâğıt üzerinde kalmaması, gerekli kontrol ve denetimlerin yapılması, ilgili ve yetkili kurum ve kuruluşların bu konuya azami önem göstermelerini bekliyoruz.  İlgili kurumlara, daha önce birçok kez söyledik ve tekrar söylüyoruz.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası olarak trafik kazalarının azaltılması, karayolu güvenliğinin geliştirilmesi ve can kayıplarının ortadan kaldırılması, en aza indirilmesi için teknik esaslara ve standartlara uygun ek teknik denetimleri kamusal denetim anlayışla yapmak üzere her türlü desteği vermeye, işbirliği ve çalışmaya hazır olduğumuzu da belirtiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.