Hava Durumu

Durdurulamaz artış!

Türkiye’de döviz kuru ve pandemi dönemi ile birlikte inşaat maliyetlerinde meydana gelen artış, müteahhitleri tedirgin ediyor. Çimento maliyetlerindeki artış nedeniyle 15 gün iş bırakan müteahhitler, son bir yıl içerisinde 3 bin TL’den 8 bin 300 TL’ye yükselen demir fiyatları konusunda ne yapacaklarını kara kara düşünüyorlar.

Haber Giriş Tarihi: 18.10.2021 16:31
Haber Güncellenme Tarihi: 18.10.2021 17:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Durdurulamaz artış!

Döviz kurundaki artış ile başlayan ve pandemi döneminde iyiden iyiye kendini hissettiren maliyet artışları, inşaat sektöründe krize neden oldu. Döviz kurundaki artış ile birlikte her gün değişen demir fiyatları son bir haftada, 1000 TL arttı. Geçtiğimiz hafta 7 bin 300 TL dolayında bulunan demirin tonu hafta başında yükselerek 8 bin 300 TL oldu. Döviz kuru ve pandemi nedeniyle piyasadaki üretim daralmasının bahane edildiği inşaat demirinde, yaşanan krize çözüm arayışı sürüyor.

MÜTEAHHİTLER, 15 GÜN İŞ BIRAKMIŞTI…

Demir fiyatlarındaki artış karşısında ne yapacaklarını şaşıran müteahhitler, bu şart altında konut üretmenin zorlaşacağını ifade ettiler. Daha önce çimento fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle zor günler yaşayan ve 15 gün süreyle iş bırakan müteahhitlerin, demir fiyatları ile ilgili ne gibi karar alacakları bilinmiyor.

YÜZDE 100’DEN FAZLA ARTTI

Gazetemize açıklamalarda bulunan inşaat müteahhitleri, kentte arsa maliyetlerinin demir ve çimento maliyetlerinin önemli bir kalem oluşturduğunu söylediler. Müteahhitler, “Arsa maliyetlerinin önüne geçilmesi güç ancak demir ve çimento gibi kalemlere müdahale edilebilir. Döviz kuru artınca demir fiyatlarına zam geliyor ancak düşmesi halinde bu zamlar geri alınmıyor. Geçtiğimiz yıl 3 bin TL olan demir fiyatları bu yıl yüzde 100’ü aşan oranlarda artarak, 8 bin 300 TL’ye yükseldi. Son haftalardaki döviz yükselişi bu oranın daha yükseleceğini gösteriyor. Bu noktada yetkililerin çözüm üretmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

M.TÜRKMEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.