Hava Durumu

“Eğitimde sorunlar büyüyor”

2019-2020 Eğitim-Öğretim yılının başlamasına sayılı günler kaldı. CHP Gaziantep İl Başkanı Lütfü Demir, yeni eğitim yılına ilişkin açıklamalarda bulundu. Demir, Gaziantep eğitiminde yaşanan sorunların büyüdüğünü ve çözülmesi gerektiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 01.09.2019 15:58
Haber Güncellenme Tarihi: 01.09.2019 16:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Eğitimde sorunlar büyüyor”

2019-2020 Eğitim-Öğretim yılının başlamasına sayılı günler kaldı. CHP Gaziantep İl Başkanı Lütfü Demir, yeni eğitim yılına ilişkin açıklamalarda bulundu. Demir,  Gaziantep eğitiminde yaşanan sorunların büyüdüğünü ve çözülmesi gerektiğini söyledi.

CHP Gaziantep İl Başkanı Lütfü Demir, 2019-2020 Eğitim Yılına ilişkin açıklamada bulundu. Demir yaptığı yazılı açıklamada, “Eğitim bir toplumun gelişmesindeki en büyük ve en hayati unsurların başında yer almaktadır. Gelişmenin, üretmenin, çağdaş, uygar ve refah bir toplumun şüphesiz ki tek anahtarıdır. Geçen yaz tatilinin ardından 2019 -2020 eğitim ve öğretim yılı 9 Eylül tarihinde start verecek. Peki eğitim ve öğretimdeki sorunları masaya yatırdığımızda ilimiz yeni eğitim yılını nasıl karşılayacak. Hali hazırda Gaziantep’in eğitim durumu istenilen düzeyin oldukça gerisinde bulunmaktadır. Türkiye genelinde illerimizin başarı sıralaması gerek liselere giriş, gerek üniversite sınav başarı sıralaması baz alındığında Gazi şehrimizin 60 – 65 sıralarda yer laması üzerine kafa yorulması gereken bir durumdur.”

DERSLİK VE ÖĞRETMEN AÇIĞI SORUNU DEVAM EDİYOR

“2019 MEB Verilerine Göre Gaziantep’te 629 bin 243 öğrenci, 24 bin 413 öğretmen, 15 bin 493 derslik ve bin 395 okul bulunuyor.  İl Geneli Derslik Başına Düşen Öğrenci Sayılarına bakıldığında İlkokul/Ortaokul da 35, Genel Öğretimde 28, Mesleki ve Teknik liselerde 33 oluyor. Şahinbey İlçesinde 217 bin 728 öğrenci, 8 bin 855 öğretmen, 6 bin 182 derslik bulunuyor. Derslik Başına Düşen Öğrenci Sayılarına bakıldığında İlkokul ve Ortaokulda 44, genel Öğretimde 32, Mesleki ve Teknik Eğitimde ise 26 öğrenci düşüyor. Şehitkamil İlçesinde 226 bin 716 öğrenci, 10 bin 148 öğretmen, 8 bin 268 derslik bulunuyor. Derslik Başına Düşen Öğrenci Sayılarına bakıldığında İlkokul ve Ortaokulda 42, Genel Öğretimde 32, Mesleki ve Teknik Eğitimde ise 31 olarak gerçekleşti. 2019 Milli Eğitim verilerine göre ilimizin öğretmen ihtiyacı(norm kadroya göre)  2 bin 467’dir. İlimizdeki derslik ihtiyacı ise 4 bin 170’dir.”

65 BİN MÜLTECİ EĞİTİM GÖRÜYOR

“Ayrıca ilimizde eğitim çağında 130 bin Suriyeli öğrenci bulunduğunu ve 65 binin eğitime devam ettiği bilinmektedir. İlimizde Suriyeli başta olmak üzere, göçmen çocukların devlet okullarında eğitim görmesi ile okulların mevcutları dengesiz şekilde artmış, öğretmen yükü artmış, derslik başına düşen öğrenci sayıları çoğalmıştır. Bazı okul ve sınıflarda Suriyeli öğrenci sayılarının daha fazla olduğu tesit edilmiştir.(Örnek: Şahinbey-Özel İdare İlkokulu) Bu durumdaki sınıf ve okullarda sosyo, kültürel, kimlik ve dil farklılıklarından kaynaklı zorluklar, Gaziantep’teki eğitim sorunları hacmini daha büyütmüştür.”

“EĞİTİMDE EKSİKLİKLER GİDERİLMELİ”

“Bu bilgiler ışığında eğitim sisteminin çözüme kavuşması beklenen sorunları ele alındığında;

Eğitim Sisteminin Düzenlenmesi (Üniversiteler, Sendikalar, Sivil Toplum Kuruluşları, Siyasi Partiler, Uzman Görüşleri ve Bakanlık Çalışanlarının katılımıyla Ortak uzlaşıyla sorunların belirlenmesi ve çözüm sunulması) Okulların fiziki yetersizliği, Birleştirilmiş sınıf uygulamalarının sona ermesi, Sosyal donatı alanlarının eksikliği, Bilgi, teknoloji, kütüphane, laboratuvar ve atölye eksiklikleri, Yeterli düzeyde branş öğretmenlerinin kadrolu olarak bulunmaması olarak karşımıza çıkmaktadır. Sorunların çözümüne ben yaptım oldu anlayışlından uzak durarak, toplumun her kesinimin görüş ve önerileri doğrultusunda ortak akılla her türlü bencilikten sıyrılıp çağdaş ve bilimsel eğitimi ortaya çıkartarak başlamamız lazım.”

“ARZU EDİLEN DÜZEYDE EĞİTİME KAVUŞAMADI”

“Ülkemiz 17 yıldır tek başına mevcut hükümet tarafından yönetilmesine rağmen sorunlar çözüme kavuşturulacağına içinden daha da çıkmaz hale getirilmiştir. Yarınlarımız olan çocuklarımız arzu edilen düzeyde eğitime kavuşamamıştır. 17 yılda 7 tane bakan görevlendirilmiş olması ve her gelen bakanın kendi sistemini hayata geçirmeye çalışması AKP’nin eğitimde konusunda çuvalladığının en büyük kanıtıdır. Hükümet yanlış yaptığını ve eğitimde tıkanma yaşandığını kabul etmelidir. Eğitime gelince kısılan kaynaklar zaruri olmamasına karşın yollara, köprülere ve israfa harcanarak ülkemizin geleceği heba edilmektedir. Son yıllarda yapılan 2 projeye aktarılan kaynak eğitime ayrılsa ülkemizde eğitim sistemi sorunlarının %90 kendiliğinden çözülmüş olacaktır” ifadelerine yer verdi.

HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.