Hava Durumu

Ekmeğimiz de zamlandı!

Döviz kuru üzerinden ülkemize gelen buğday fiyatlarındaki artış, vatandaşı ve esnafı vurdu. Döviz kurundaki artış nedeniyle un fiyatlarının kısa bir süre içerisinde 110 liradan 150 liraya yükselmesi sonra fırıncı esnafı zam talebinde bulundu. Ekim ayında dile getirilen talebin ardından 1 lira 25 kuruştan satışa sunulan ekmeğin fiyatı 1 lira 50 kuruşa yükseldi.

Haber Giriş Tarihi: 29.11.2020 16:38
Haber Güncellenme Tarihi: 29.11.2020 18:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Ekmeğimiz de zamlandı!

Türkiye’de yürütülen tarım politikaları sonunda temel tüketim maddelerinin büyük bir kısmı yurt dışından ithal edilmeye başlandı. Geçtiğimiz haftalarda un fiyatlarının döviz kuruna bağlı olarak aşırı yükselmesi nedeniyle buğday ve arpa gibi ürünlerde gümrük vergisi sıfıra indirildi. Söz konusu indirim Un Sanayicilerini sevindirirken, un fiyatlarındaki artışın önüne geçilemedi. İki ay önce 110 TL’den satılan bir torba unun fiyatı kısa süre içerisinde artarak 150 TL’ye yükseldi. Un fiyatlarının iki ay gibi kısa bir süre içerisinde artması, fırıncı esnafının sıkıntı yaşamasına ve ekmek fiyatlarına zam yapılması konusunun gündeme gelmesine neden oldu.

“ZAM KAÇINILMAZ OLDU”

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, un ve diğer girdi fiyatlarının 2 aydır yükseldiğini belirterek, "Zor durumda olan fırıncı esnafımızın fiyat artışına gitmesi kaçınılmaz olmuştur. Bir fiyat artışı olacaktır. Yetkililere sesleniyorum, gerekli çalışmayı bir an önce yapmaları gerekiyor. Girdi fiyatlarındaki artışları kabullenmek söz konusu olamaz" açıklamalarında bulunmuştu.

“40 GÜN ÖNCE ZAM ALMAMIZ GEREKİYORDU”

Balcı’nın açıklamalarını daha önce gazetemizde değerlendiren Gaziantep Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Sevimli, un fiyatları başta olmak üzere maliyetlerin artması nedeniyle ekmek fiyatlarına zam yapılmasının kaçınılmaz olduğunu belirtti. Sevimli, “Ekmek fiyatlarına zam yapılması konusu gündemimizde, şu anda un fiyatlarının düzene girmesini bekliyoruz. Dolar arttıkça un fiyatlarına da zam geliyor. Federasyon Başkanımızın da belirttiği gibi zam kaçınılmaz. Un fiyatlarının düzene girmesi için zam talebimizi geciktirdik. Aksi halde 40 gün önce zam almamız gerekiyordu. Zam oranı konusunda önümüzdeki süreçte toplantı yapacağız.”

DÖVİZE BAĞLI OLARAK ARTIYOR

Un fiyatlarının sürekli arttığını söyleyen Sevimli, “İki ay kadar önce bir torba unun fiyatı 110 TL idi. Kısa süre içerisinde meydana gelen sürekli artışlar ile geçtiğimiz gün itibariyle 150 TL’ye ulaştı. Ürettiğini satarak geçimini sağlayan esnaf için bu fiyatlar oldukça yüksek. Zamların durup dururken olduğunu düşünmüyoruz, un satıcılarının da mecbur kaldıkları için zam yapmak durumunda kaldıklarını düşünüyoruz. Buğdayı döviz üzerinden yurt dışından alıyoruz, dolayısıyla döviz artışı fiyatları etkiliyor. Fiyat artışları hepimizi etkiliyor. Kasım ayı içerisinde zam talebimizi sunacağız” açıklamasında bulunmuştu.

Sevimli’nin Ekim ayında yaptığı açıklamaların ardından 29 Kasım tarihi itibariyle ekmek fiyatları 1 lira 25 kuruştan 1 lira 50 kuruşa yükseldi.

MALİYET ARTIŞLARI ÇÖZÜMLENMELİ

Fiyatlardaki bu artış, ekonomik güçlüklerle karşı karşıya olan dar gelirli vatandaşları olumsuz etkiledi. Esnaf ise zammın yeterli olmadığını, artan maliyetlere karşı çözüm üretilmesi gerektiğini savundu. Ekmek fiyatlarına yapılan zam, arpa ve buğday ithalatında uygulanan sıfır gümrük vergisi kararının piyasalarda beklenen etkiyi yaratmadığının göstergesi olarak yorumlandı.

F.ÇENGEL

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.