Hava Durumu

“Emekçilerin sendikal hakları engelleniyor”

Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Güler Çuval fabrikasında, sendikalı oldukları için işçilere yapılan baskılar ve işten atmalarla ilgili basın açıklaması düzenlendi. Grup adına basın açıklamasında bulunan DİSK-Tekstil İşçileri Sendikası Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, işçilerin sendikal haklarının engellediğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 29.11.2019 18:42
Haber Güncellenme Tarihi: 29.11.2019 20:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Emekçilerin sendikal hakları engelleniyor”

Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Güler Çuval fabrikasında, sendikalı oldukları için işçilere yapılan baskılar ve işten atmalarla ilgili basın açıklaması düzenlendi. Grup adına basın açıklamasında bulunan DİSK-Tekstil İşçileri Sendikası Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, işçilerin sendikal haklarının engellediğini söyledi.

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Güler Çuval Fabrikasında çalışan DİSK - Lastik-İş Sendikası üyesi işçilere sendikalı oldukları iddiasıyla işten çıkarıldığı ve baskıya uğradığı iddia edildi. Konuya ilişkin DİSK-Tekstil İşçileri Sendikası Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, DİSK Lastik İş Sendikası işçileri adına açıklamalarda bulundu. Türkmen, “Bir süre önce Güler Sentetik Çuval fabrikası işçileri sendikalı olmak talebiyle sendikamıza geldiler. Zaten ücretlerin oldukça düşük ve çalışma koşullarının son derece kötü olduğu Çuval fabrikaları içinde, sektörün en düşük ücretiyle çalıştırılan Güler Çuval işçileri, insanca yaşanacak bir ücret ve insanca çalışma koşullarına kavuşmak için, yasaların ve Anayasanın tanıdığı bir hak olan sendikal örgütlenme hakkını kullanmak istediler. Yıllardır çalıştıkları, ter döktükleri, emek verdikleri Güler Çuval da düşük ücretle ve son derece kötü koşullarda çalışıp sefalet içinde yaşadıkları yetmiyormuş gibi, üstüne bir de fabrika müdüründen sürekli azar ve küfür işitmek, hakarete uğramak durumunda kalıyorlar.”

“EMEKÇİLER SENDİKALI OLMAK İSTİYOR”

“Bu fabrikada işçiler, Pazar günleri dahi 12 saat mesai yaparak haftanın yedi günü tatil yapmadan çalışıyorlar. İşçilere, iş kıyafeti ve iş kazası riskine karşı gerekli olan iş ayakkabısı dahi verilmiyor. İşte bu ve buna benzer pek çok soruna karşı, insanca yaşanabilecek bir ücret, insanca çalışma koşulları ve insan yerine konmak için sendikamız çatısı altında örgütlenmek ve birlik olmak istediler. Ama hepsinden önemlisi de, kaderlerinin işverenin ve müdürlerin iki dudağı arasında olmadığı, çalışma koşulları, ücretler, fazla mesailer ve sosyal haklar başta olmak üzere, işyerinde kendileriyle ilgili her konuda söz ve karar hakkına sahip olacakları, tüm hakları Toplu İş Sözleşmesi ile güvence altına alınmış şekilde ve iş güvencesine sahip olarak çalışmak için sendikalı olmak istiyorlar.”

“İŞVEREN SUÇ İŞLİYOR”

“Çünkü bu hak, sendikalı olma hakkı, sendikal örgütlenme özgürlüğü,  işçi sınıfının 150 yıllık mücadelesi sonucu kazanılmış ve dünyanın her yerinde yasalara girmiş bir haktır. Sendikalı olma hakkı, sendikal örgütlenme özgürlüğü, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin yasalarıyla ve Anayasayla güvence altına alınmış bir haktır. Ancak Güler Çuval işvereni ve işletme müdürü devletin yasaları ve Anayasasıyla işçilere tanıdığı bir hakkı tanımıyor, zorla istifa, baskı, tehdit ve işten atmayla işçilerin yasal hakları olan sendikalı olma özgürlüğüne engel olmak istiyor. Güler Çuval işvereni ve fabrikadaki işveren temsilcileri hem Anayasa'ya hem de TCK'ya göre suç işlemektedir. İşçilerin sendikalı olma hakkını kullanmasına engel olmak, işçileri istifaya zorlamak, işçileri tehdit etmek, işyerinde işçiye baskı yapmak, işini ve bölümünü değiştirmek kaydıyla mobbing uygulamak, işçileri e-devlet şifresini vermeye zorlayarak kişisel ve resmi bilgilerine zorla erişmek, sendikalı olduğu için işçileri işten atmak... Bunların hepsi yasalara göre suçtur. Ve bu işyerinde, Güler Sentetik Çuval firmasında bu suçların hepsi işlenmektedir. Geçtiğimiz hafta bir işçi arkadaşımız sendikalı olduğu için işten atılmıştır.”

“HAKLARINI SAVUNACAĞIZ”

“Sendikamız Lasitk-İş, üyemiz işçilerden aldığı bilgiler ve şikayetlerle birlikte, sendika olarak, bu suçları işleyen işveren ve işyerindeki yöneticiler hakkında dün itibariyle suç duyurusunda bulunmuştur. İşçilerin sendikalaşma özgürlüğüne engel olmak suretiyle işlenen bu suçlara karşı hukuki ve yasal yollara başvurmanın yanı sıra, meşru ve demokratik mücadelemizi de sonuna kadar sürdüreceğiz. Güler Çuval işverenine ve fabrika yönetimine buradan çağrıda bulunuyoruz; işçilerin sendikalaşma özgürlüğünü engel olmaktan, işçileri tek tek odaya çağırıp sorguya almaktan, işçilere suçlu muamelesi yapmaktan, baskı ve işten atma tehditi istifaya zorlamaktan, e-devlet şiflerini vermeye zorlamaktan vazgeçin. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suç olan bu uygulamalara derhal son verin. İşçilerin Anayasa ve yasalarla güvence altına alınmış haklarını kullanmasına saygı gösterin. Sendikamıza üye olan bütün işçi arkadaşlarımızın haklarını sonuna kadar savunacağız. Bundan kimsenin en küçük bir şüphesi olmasın” ifadelerine yer verdi.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.