Hava Durumu

Eskiye döneriz!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, düşük ve orta riskli illerde sokağa çıkma kısıtlaması başta olmak üzere kısıtlamaların önemli bölümünün kaldırıldığını duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının ardından orta riskli iller arasında yer alan Gaziantep’te, kısıtlamaların önemli bir bölümü kaldırılırken, kent genelinde sosyal hareketlilik başladı. Kentte Normalleşme Sürecinin başlaması ile ilgili açıklamalardan bulunan Gaziantep-Kilis Tabipler Odası Başkanı Dr. Ayşegül Ateş Tarla, vatandaşlara ‘rehavete kapılmayın’ uyarısında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 02.03.2021 16:27
Haber Güncellenme Tarihi: 02.03.2021 18:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Eskiye döneriz!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısının ardından Normalleşme Sürecinin detaylarını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarına göre, düşük ve orta riskli illerde sokağa çıkma kısıtlaması, 65 yaş ve üzer yaştaki ve 20 yaş altı vatandaşların sokağa çıkma kısıtlamaları kaldırıldı. Okullarda yüz yüzde eğitim başlarken, faaliyetleri kısıtlanan restoran, kafeterya, lokanta, tatlıcı, pastacı, kıraathane, çay bahçesi gibi yerler faaliyetlerine başlayacak. Hafta içi ve hafta sonu akşam 21.00, sabah 05.00 arasında ise sokağa çıkma kısıtlamaları tüm illerde devam edecek.

“İLLERE GÖRE VAKA HARİTASININ YAYIMLANMASI ÖNEMLİ”

Gaziantep’te kısıtlamaların kaldırılması ile ilgili kararları değerlendiren Gaziantep-Kilis Tabipler Odası Başkanı Dr. Ayşegül Ateş Tarla, “Vaka sayılarının ve mutasyonlu virüsün durumunu bilemediğimiz için kentte kısıtlamaların kaldırılmasının ne gibi sonuçlar doğuracağını tam olarak bilemiyoruz. Haftalık olarak illerin durumunu gösteren haritaların yayımlanmasını bu yönden doğru buluyoruz. Böylelikle hangi il ve bölgede yoğunluk olduğunu görebiliyoruz.”

“AŞI KONUSUNDA ŞEFFAF BİLGİ SUNULMALI”

Pandemi döneminde aşı çalışmalarını önemsediklerini kaydeden Tarla, “Nüfusun yüzde 60’ının aşılanmasının ardından kademeli olarak kısıtlamaların kaldırılmasını öneriyoruz. Ancak aşılamanın yeterli oranda olmadığını görüyoruz. Peder pey gelen aşılarla süreç yürütülüyor. 129 binden fazla kişiye aşı uygulandı. Bu oran Gaziantep için yeterli değil. 65 yaş ve üstü yaştaki vatandaşların aşı randevusu almaları ile ilgili süreç sorunlu oldu. Öte yandan aşı konusunda vatandaşlarda bir tereddüt olduğunu görüyoruz. Aşı ile ilgili tereddütlerin giderilmesi noktasında vatandaşlara doğru ve şeffaf bilginin ulaştırılması önemli. Aşı karşıtlığı ve tereddüdünü ortadan kaldırılması için çalışmalar yapılmalı.”

“ASM’LERDE YOĞUNLUK SORUNU SÜRÜYOR”

ASM’lerde aşı sürecinde yığılmalar yaşandığını kaydeden Tarla, “Aile Sağlığı Merkezlerine aşı yaptırmak üzere gelen vatandaşların neden olduğu bir yoğunluk vardı. Bu noktada Sağlık Bakanlığının Aile Sağlığı Merkezlerinde aşılama işlemi mi yoksa diğer işlemlerin mi yapılacağı konusuna açıklık getirmesi gerekiyor. Bazı ASM’lerimiz aşı noktasında oldukça yoğun çalışıyorlar. Bakanlıkların yoğunlukların yaşandığı, personel sorunu olan ASM’lere yönelik çalışmalar yapması gerekiyor. Personel konusunda destek verilmesi gerekiyor. ASM’ler ile ilgili planlama yapılması gerekiyor. Aşılamanın yanı sıra diğer işlemlerin de ASM’lerde yürütülmesi yoğunluklara neden oluyor.”

“REHAVETE KAPILMAYIN”

İnsanların rehavete kapılmaması gerektiğini söyleyen Tarla, “Kısıtlamaların kaldırılması, eskiye dönüş anlamına gelmiyor. İnsanların rehavete kapılmadan maske, mesafe ve hijyen kuralları başta olmak üzere kurallara uymaları önem taşıyor. “

“VAKALAR ARTABİLİR”

Vaka sayılarında önemli bir artış yaşanmadığını kaydeden Tarla, “Gaziantep’te şu an için vakalarda bir yoğunluk söz konusu olmuyor. Hastanelerde bu yönlü bilgi gelmedi. Ancak daha önce normalleşme döneminde aynı durum ile karşılaştık. Vakalarda yükselme meydana gelmişti. Önümüzdeki süreçte vatandaşların rehavete kapılmaması önemli. Yakın temas, kalabalık ortamlarda bulunma durumuna göre vakalarda artış olabilir. Koronavirüsün bulaştırıcılığı halen devam ediyor. O nedenle vatandaşlarımızın çok dikkatli olmaları gerekiyor” diye konuştu.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.