Hava Durumu

Esnaf, durgunluktan Şikâyetçi

Kentin yöresel ürünlerinin satışa sunulduğu Almacı Pazarı’nda durgunluk devam ediyor. Turistlere hitap eden ve yöresel ürünlerin satıldığı Almacı Pazarı’nda  her geçen yıl daha da azalan satışları esnaf ile konuştuk.

Haber Giriş Tarihi: 21.07.2019 19:22
Haber Güncellenme Tarihi: 21.07.2019 20:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Esnaf, durgunluktan Şikâyetçi

Kentte yöresel lezzetleri içinde barındıran kurutmalıklar, baharat, salça ve tahinli helvalarıyla turistleri ve kent sakinlerin uğrak mekânı olan Almacı Pazarı’nda sessizlik hâkim. Yaz aylarının gelmesiyle kurutmalık ve salça sezonunun başlamasından sonra pazarda bir hareketlilik bekleniyordu. Fakat Almacı Pazarı’nda geçen yıllara nazaran şehir dışından, yurtdışından ve gurbetçi vatandaşların henüz gelmemesiyle durgunluk yaşanıyor. Sesliğin hâkim olduğu Almacı Pazarı’nın son durumunu esnaf ve vatandaşlarla görüştük.

“DÖRT GÖZLE BEKLİYORUZ”

Esnaf Sezai Yılmaz, “ Yaz aylarını gelmesiyle Almacı Pazarı’nda bir hareketlilik bekleniyordu.  Tatil sezonları başladığı için gurbetçi vatandaşlarımızın ve turistlerin çoğu deniz kesimlerine akın akın gidiyorlar. Bu yüzden bizim işler çok sakinledi. 2 veya 3 hafta sonra bizim işler açılıp Almacı Pazarı kalabalıklaşmaya başlar. Gurbetçi vatandaşlarımızın pazara gelmesini dört gözle bekliyoruz. Almacı Pazar’ında yoğunluk gurbetçi vatandaşlarımızın ve turistlerin kentimizden gidecekleri zaman hareketlenir. Bugünlerde pazar çok durgun ve işler neredeyse yok gibi duruyor. Yeni mahsul ürünlerimiz çıktı. Kurutmalık patlıcan, Gaziantep biberi, kabak ve acur gibi ürünlerimiz gurbetçi vatandaşlarımızı ve yerli halkı bekliyor. Salça, nar ekşisi ve sumak ekşisi gibi ürünlerin üretimine devam ediyoruz. Helva ve tahin gibi tatlı ürünleri sıcak havalardan dolayı pek rağbet görmüyor. Bizim işler kışın daha fazla rağbet görmektedir fakat çarşı olarak işler genellikle durgun devam ediyor. Bizim isteğimiz vatandaşlar, turistler ve gurbetçi misafirlerimiz gelip ürünlerimiz görsünler. Yöresel lezzetler olarak ürünlerimiz çok güzel. Fiyatları elimizden geldiğince uygun yapmaya çalışıyoruz. Geçen yıla göre talep çok azaldı  “ diye konuştu.

“TURLAR KURNAZLIK YAPIYOR”

Esnaf Mehmet Çelik, “ Almacı Pazar’ında henüz bir hareketlilik yok ve işler çok durgun gidiyor. Yaz aylarının gelmesiyle beklenen rağbet görülmüyor. Müşterilerimizin talepleri azaldı. Kazancımızı şehir dışından yurt dışından ve gurbetçi misafirlerimizin gelmesiyle sağlıyoruz. Yerli halk tarafından pek müşteri kazanamıyoruz. Almacı Pazar’ında fiyatlar normalleşiyor fakat kente yapılan seyahat turlarıyla sorunlar yaşıyoruz. Turlar genellikle belirli işletmelerle anlaşıp o işletmelerden yüzde 30 komisyon alıyorlar. Turlarla gelen müşteriler ve esnafımız bu durumdan çok şikâyetçi oluyor” diyerek sözlerine son verdi.

FİYATLAR YÜKSEK

Mustafa Özçiçek, “ Geçen yıla göre Almacılar Pazarı ve Bakırcılar Çarşısı çok sakin görünüyor. Fiyatlar ise yerli halk tarafından çok yüksek bulunuyor. Her yıl neredeyse satılan ürünlerin hepsini 5 lira zam geliyor. Geçim sorunlarıyla uğraşan vatandaşlar yapılan zamlardan dolayı pazarlara pek uğramıyor. Bugün bir salçanın kilosu 30 liradan satılmaya başlıyor. Yurt dışından gelen gurbetçi misafirlerimize pek rastlanılmıyor” dedi.

GAZİANTEP’TE HAYAT PAHALI

Onur Güney, “ Gaziantep’te sadece Almacı Pazarı değil hemen her yerde yaşam çok pahalılaştı. Vatandaşlar fiyatlar çok yüksek olunca neredeyse evlerinden çıkmıyor. Esnafımızda her sabah siftah yapabilmek için kepenklerini kaldırıyor. Almacı Pazarı’nda ve Gaziler Caddesi’nde yerli halk ve Suriyeli mültecilerden başka kimse görülmüyor. Kurutmalık ve salça sezonunun başlamasıyla görünen bu sessizlik bizi korkutuyor. Esnafımızın umudu birkaç hafta sonraya ertelendi. Fiyatlar geçen yıllara göre çok yükseldi” açıklamasında bulundu.

M.TÜRKMEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.