Hava Durumu

Fırsatçılar durmak bilmiyor!

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Reklam Kurulu tarafından haksız fiyat artışı uyguladığı tespit edilen 198 firmaya 10 milyon 90 bin TL idari para cezası kesildiğini açıkladı. Bakan Pekcan’ın açıklamaları, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın tıbbi maske gibi ürünleri stokladığı tespit edilen firmalara yönelik uyarıları, Türkiye’de fırsatçılığı geldiği boyutları gözler önüne serdi. Gaziantep’te de haksız fiyat artışlarına karşı yapılan denetimler sıklaştırıldı.

Haber Giriş Tarihi: 27.03.2020 19:15
Haber Güncellenme Tarihi: 27.03.2020 21:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Fırsatçılar durmak bilmiyor!

 

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Reklam Kurulu tarafından haksız fiyat artışı uyguladığı tespit edilen 198 firmaya 10 milyon 90 bin TL idari para cezası kesildiğini açıkladı. Bakan Pekcan’ın açıklamaları, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın tıbbi maske gibi ürünleri stokladığı tespit edilen firmalara yönelik uyarıları, Türkiye’de fırsatçılığı geldiği boyutları gözler önüne serdi. Gaziantep’te de haksız fiyat artışlarına karşı yapılan denetimler sıklaştırıldı.

Koronavirüs’e karşı alınan tedbirler sonrasında fırsatçılar harekete geçti. Ülke genelinde kolonya, temel gıda maddeleri, tıbbi maske ve eldiven gibi ürünlere fahiş oranda fiyat artışları meydana geldi. Vatandaşların yoğun talep gösterdiği ürünlere yönelik fahiş artışlar üzerine Ticaret Bakanlığı ve Reklam Kurulu harekete geçti.

189 FİRMA HAKKINDA İNCELEME YAPILDI

Yapılan denetimlere ilişkin açıklamalarda bulunan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “incelemesi tamamlanan 268 ticari işletme ve internet siteleri tarafından gerçekleştirilen uygulamalar gündeme alınmıştır. 6 bin 335 firma hakkında ise inceleme ve yasal süreçler devam etmektedir. Reklam Kurulu tarafından yürütülen inceleme neticesinde 189 firmanın uygulamalarının Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'a aykırı olduğu tespit edilmiş olup, bu firmalar hakkında toplam 9 milyon 147 bin 31 lira idari yaptırım uygulanması kararı alınmıştır.”

İŞLETME VE FİRMALARA CEZA YAĞDI

“Söz konusu idari yaptırım kararının ayrıntılarına bakıldığında, internet üzerinden satış yapan 76 ticari işletmeye, her bir firma hakkında 104 bin 781 Türk lirası olmak üzere, toplam 7 milyon 963 bin 356 lira, fahiş fiyat uyguladığı tespit edilen 113 diğer işletmeler hakkında ise her bir firmaya yönelik 10 bin 475 lira olmak üzere, toplam 1 milyon 183 bin 675 lira idari yaptırım uygulanmıştır. İdari yaptırıma konu uygulamaların 111'inin maske, 6’sının maske ve dezenfektan, 1'inin maske ve kolonya, 36'sının dezenfektan, 26'sının kolonya, 1'inin ıslak mendil ve kolonya, 2'sinin ıslak mendil ve 6'sının gıda ürünleri ile ilgili olduğu görülmektedir.”

“DENETİMLER ARALIKSIZ DEVAM EDECEK”

Reklam Kurulunun yaptığı toplantıların önemine dikkati çeken Bakan Pekcan, “Kurulca mart ayında yapılan iki toplantıda haksız fiyat artışı uyguladığı tespit edilen 198 firma hakkında 10 milyon 90 bin 60 lira idari para cezası uygulanmıştır.  Bakanlığımız tarafından temel ihtiyaç ve gıda maddelerinin arz zinciri güvenliğinin sağlanması için ithalatçılar, üreticiler, satıcılar nezdinde gerekli denetim faaliyetlerine ara vermeden devam edilecek ve aykırı bulunanlara da gerekli yaptırımlar uygulanacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

STOK YAPAN FİRMALAR VAR

Öte yandan geçtiğimiz gün basın toplantısı düzenleyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye genelinde bazı firmaların tıbbi maske stokladıklarını açıkladı. Bakan Koca, stok yapan firmalara yönelik ağır eleştirilerde bulundu.

GAZİANTEP’TE DE DENETİMLER ARTIRILDI

Koronavirüs’e karşı alınan tedbirler kapsamında Gaziantep’te de denetimler artırıldı. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı ekipleri Gaziantep Valiliği İl Ticaret Müdürlüğü ile yaptığı ortak çalışmada market, eczane ve medikal olmak üzere toplam 171 işletmeyi ve bin 197 ürün denetledi. Konu ile ilgili uygunsuz olan işletmeler tespit edilerek 6502 sayılı kanunun 63. maddesi gereğince haksız fiyat artışıyla ilgili ceza uygulama yetkisi Ticaret Bakanlığı’na ait olduğu için düzenlenen tutanaklar bakanlığa elektronik ortamda gönderildi, 19 işletmeye cezai yaptırım uygulandı. Öte yandan İçişleri Bakanlığı tarafından korona virüs salgını için yayınlanan genelge kapsamında, Büyükşehir Zabıta ekipleri, halk sağlığını tehdit eden kaldırımlarda, iş yeri içinde, dışında, açık gıda, sebze ve meyve satan işletmeleri kontrol ederek karara uyulması, lokantalarda bulunan masalarının mesafesinin bir buçuk metre olması hususunda uyarıda bulundu, hijyen denetimleri yapıldı. Alıveriş merkezlerinin dezenfektesi denetlendi, genelgede belirtilen ve geçici süre kapatılan iş yerlerinin denetimleri sıklaştırıldı.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.