Hava Durumu

Fiyatlar neden artıyor?

Son yıllarda yumurta fiyatlarından meydana gelen artışlar, tartışılıyor. Geçtiğimiz haftalarda koli fiyatı 19 liraya yükselen yumurtanın fiyatı kısa süre içerisinde artarak 23 liraya çıkması, vatandaşların tepkisine neden oldu. Yumurta fiyatlarında meydana gelen artışlara ilişkin açıklamalarda bulunan Gaziantep Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı ve Bilken Yumurtacılık Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Uygur, yumurta fiyatlarının geçen yıla oranla yüzde 20 arttığını, maliyetlerin ise yüzde 45 oranında artış gösterdiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2020 16:22
Haber Güncellenme Tarihi: 26.10.2020 18:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Fiyatlar neden artıyor?

Önemli besin kaynaklarından olan yumurta da fiyat artışı sürüyor. Pandemi dönemi ile birlikte sektörün zarar görmesi ile birlikte yumurta fiyatlarında artış meydana gelmişti. Ekim ayı ile birlikte yumurta fiyatları yeniden arttı. Geçtiğimiz hafta marketlerde 19 liradan satışa sunulan 30’lu koli yumurtanın fiyatı hafta başında artarak 23 liraya yükseldi. Yumurta fiyatlarında meydana gelen bu artış tepkiyle karşılandı.

“ÜRETİCİ 18 AYDAN BU YANA ZARAR EDİYOR”

Gaziantep Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı ve Bilken Yumurtacılık Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Uygur, yumurta fiyatlarında meydana gelen artışlara ilişkin gazetemize açıklamalarda bulundu. Üreticinin maliyetlerinin arttığını söyleyen Uygur, “Yumurtanın tane fiyatı geçen yıl 45 kuruş idi. 2020 Ekim ayında yumurtanın tane fiyatı 55 kuruşa yükseldi. Fiyatlarda geçen yıla oranla yüzde 20 artış var. Üreticilerimiz 18 aydan bu yana zarar ediyorlar.”

“MALİYETLER ARTTI”

Döviz kurunda meydana gelen artışın üreticiyi olumsuz etkilediğini söyleyen Uygur, “Maliyet artışları üreticinin zarar etmesine neden oldu. Mısırın satış fiyatı geçen bin 275 lira iken bu yıl bin 850 lira, geçen yıl 370 dolar olan Soyanın fiyatı 525 dolara yükseldi. Yumurtan ürününde geçen yıla oranla yüzde 20 artış var iken, maliyetlerde yüzde 45 artış var. Üretici halen sıkıntılı, maliyet artışlarında dolayı fiyat artışı var. Dolar bazında yüzde 40, dolar bazında yüzde 60 artış var. Yumurta fiyatları ise yalnızca yüzde 20 oranında yükseldi.”

“YEM VE MALİYET ARTIŞLARI YAKAMIZI BIRAKMIYOR”

Maliyet artışlarına değinen Uygur, “Yumurta paritesinde biz halen gerideyiz. Üretici 18 aydan bu yana çok zor durumda. Türkiye’nin en köklü firmalar başta olmak üzere iflaslar yaşandı, üreticiler zararda. Maliyet artışlarımızı biraz dengeledik ancak yem ve maliyet artışları yakamızı bırakmıyor” diye konuştu.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.