Hava Durumu

Gaziantep sanayisini kim ayakta tutuyor?

Türkiye’de kaçak göçmen ve sığınmacılar ile ilgili tartışmalar devam ediyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nın Suriyeli Mültecilerle ilgili yaptığı açıklama, ülke ve yerel gündemde yankı bulurken, AK Parti Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki, mültecilere ilişkin çarpıcı bir açıklamada bulundu. Özhaseki, “Şimdi bazı şehirlerde sanayiyi onlar ayakta tutuyorlar. Gaziantep sanayisine gidin, yüz binlerce insan en ağır ve en zor işlerde çalışıyorlar. Gaziantep’te sanayiciler işçi bulamıyorlar, bu adamlar çalışıyor” ifadelerini kullandı. Özhaseki’nin bu açıklaması, ‘Gaziantep sanayisini kim ayakta tutuyor?’ sorusunu gündeme taşıdı.

Haber Giriş Tarihi: 27.07.2021 16:47
Haber Güncellenme Tarihi: 27.07.2021 17:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Gaziantep sanayisini kim ayakta tutuyor?

 

 

Türkiye’de son dönemlerde kaçak göçmen sorunu artıyor. Ülke genelinde yapılan operasyonlarda çok sayıda kaçak göçmen ele geçirilirken, Afganistan’dan gelen bu kaçak göçmenlerin varlığı tartışma konusu oldu. Öte yandan 2011 yılında Suriye’de yaşanan iç savaştan kaçarak ülkemize sığınan milyonlarca mültecinin varlığı da ülke gündeminde. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ''İktidara geldiğimizde Suriyelileri kendi ülkelerine göndermek istiyoruz'' açıklaması ülke genelinde tartışma konusu oldu.

“SEVK VE İDARE KOLAY DEĞİL”

Siyasette bu tartışma devam ederken AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki, sığınmacılar ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kendi yanında da yabancı uyruklu bir kişinin dış ticarete baktığını belirten Özhaseki "Bu işin birkaç boyutu var. Birincisi insani boyut. Zorda kalan insanlara kapıyı kapatmak ne kadar doğrudur bilmiyorum. Bizim yanımızda şimdi bir arkadaş çalışıyor. Arapçası, İngilizcesi var ve bizim dış ticaretimize bakıyor. Çocuğu da bizimle çalışıyor. Çok zor dönemlerden geçmişler. Bunlar duvarları aşıp gelmiş. Allah kimseyi vatansız bırakmasın bu çok zor bir şey. Orada milyonlarca insan dışarıya kaçmış. Son dönemde orada insanların başına bombalar yağdırdılar. Bu insanlar oradan kaçtığı zaman ne yapacaksınız? Yarın bir gün tarih önünde nasıl hesap vereceksiniz? Bu insanların sevk ve idaresi kolay değil" dedi.

"İŞÇİ BULAMIYORLAR, BU ADAMLAR ÇALIŞIYOR"

Mültecilerin bazı şehirlerde sanayiyi ayakta tuttuğunu söyleyen Özhaseki, şunları kaydetti: Şimdi bazı şehirlerde sanayiyi onlar ayakta tutuyorlar. Gaziantep sanayisine gidin yüz binlerce insan en ağır ve en zor işlerde çalışıyorlar. Kayseri sanayisinde de öyle. İşçi bulamıyorlar, bu adamlar çalışıyor. Asayiş yönünden de öyle. Bizim aramızdaki oranlara bakıldığı zaman bizi geçen bir asayişsizlik yok. Her toplumun içerisinde iyisi de olur, kötüsü de olur. Gelenler içerisinde mutlaka olumsuz insanlar da vardır. Bunların sayı olarak suç işleme oranı bizden çok yüksek değil. Şu ana kadar da herhangi bir sıkıntı doğmadı. Bu insanların ekonomimize de katkıları var. İçlerinde okumu tahsilli olanlar da var” açıklamalarına yer verdi.

“MÜLTECİLER ZOR İŞİ SEVMİYOR”

Özhaseki’nin sözlerine İYİ Parti’den 27.Dönem Milletvekili adayı olan Can Tuğsuz’dan yanıt geldi. Tuğsuz, “Sayın Mehmet Özhaseki Gaziantep'te Suriyeliler için: “Sanayiyi onlar ayakta tutuyorlar. Gaziantep sanayisine gidin yüzbinlerce insan en ağır ve en zor işlerde çalışıyorlar" demiş. İddia ediyorum, Gaziantep Sanayisindeki en ağır ve en zor işlerden birisi bizim fabrikamızda yapılmaktadır. Bu güne kadar bir tane Suriyeli burada çalışmadı. Biz almıyor değiliz, Suriyeliler zor işi sevmiyorlar Sayın Özhaseki. Parti politikalarınız sayesinde Gaziantep'te 4 kişiden 1'i Suriyeli!”

“GAZİANTEP’İN YÜZDE 40’I SURİYELİ OLACAK!”

Gaziantep nüfusunun önemli bir bölümünü mültecilerin oluşturduğunu kaydeden Tuğsuz, “2040 yılına gelindiğinde Gaziantep'in yüzde 40'ı Suriyeli olacak. Türk Milletinin yüzde 93.7'si Suriyelilerin derhal ülkelerine dönmelerini istiyor. Siz bu istatistikleri bilmiyor gibi konuşmamalısınız. Siyasetçinin görevi milletin iradesini temsil etmektir. Siz kimi temsil ediyorsunuz? Merak etmeyiniz Gaziantep sanayisini bu ülkenin öz evladı ayakta tutar elbet! Yeter ki mülteci sorunu çözülsün, yeter ki hukuk, adalet ve parlamenter demokrasiye dönüş yapılsın, yeter ki ülke liyakat ile idare edilsin. Bunları yapacak olan iktidarın gelişi yakındır” ifadelerini kullandı.

TARTIŞMALARA TAYYAR’DA KATILDI…

Öte yandan AK Parti MKYK üyesi Şamil Tayyar’da göçmen tartışmasına katıldı. Sosyal medya hesabı üzerinden açıklamalarda bulunan Tayyar, “Türkiye ‘atalım, kovalım’ efelenmesiyle ‘çökeriz, biteriz’ yanılsaması arasına sıkıştırılamaz, fazla vergi gibi saçmalıklara mahkum edilemez. Ülke menfaati ve insanlık yararına, kırmadan, dökmeden, kutuplaşmaya yol açmadan makul çözüme ihtiyaç var, herkes katkı sunmalıdır” ifadelerini kullandı.

GAZİANTEP’TE 500 BİN MÜLTECİ YAŞIYOR

Özhaseki’nin bu açıklamaları Gaziantep’te de yankı uyandırdı. İçişleri Bakanlığı verilerine göre, 3 milyon 675 bin Suriyeli Mülteci, Türkiye’de yaşıyor. Resmi rakamlara göre 452 bin 985 mülteci Gaziantep’te yaşıyor. Resmi olmayan rakamlara göre ise Gaziantep’te 500 binden fazla mülteci ikamet ediyor.

SANAYİYİ KİM AYAKTA TUTUYOR?

Gaziantep sanayisinde ucuz iş gücü olarak çalıştırılan, ayakkabı, terlik imalatında ise Gaziantepli üreticilerle rekabet eder hale gelen mültecilerin durumu, kentte de tartışılıyor. İş ve siyaset dünyasından çevreler, mültecilerin ekonomiyi katkısının yadsınamayacağını belirtirken, Gaziantep sanayisini yalnızca mültecilerin ayakta tutmadığı konusunda hemfikir.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.