Hava Durumu

“Gaziantep yapamazsa, kimse yapamaz”

İpekyolu Kalkınma Ajansı’nın düzenlediği, Gaziantep Valiliği himayesinde ve Gaziantep Üniversitesi ev sahipliğinde GTO destekli Girişimcilik Sermayesi Melek Yatırım ve Startup Forumu başladı. Forumda konuşan Gaziantep Valisi Davut Gül, “Türkiye’deki diğer üniversitelerin de katıldığı, bu anlamda projesi olanların ve yatırım yapmak isteyenlerin geldiği bir platform oluşturmamız lazım. Bunu Gaziantep yapamazsa hiç kimse yapamaz” ifadelerini kullandı.

Haber Giriş Tarihi: 31.10.2019 18:21
Haber Güncellenme Tarihi: 31.10.2019 20:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Gaziantep yapamazsa, kimse yapamaz”

İpekyolu Kalkınma Ajansı’nın düzenlediği, Gaziantep Valiliği himayesinde ve Gaziantep Üniversitesi ev sahipliğinde GTO destekli Girişimcilik Sermayesi Melek Yatırım ve Startup Forumu başladı. Forumda konuşan Gaziantep Valisi Davut Gül, “Türkiye’deki diğer üniversitelerin de katıldığı, bu anlamda projesi olanların ve yatırım yapmak isteyenlerin geldiği bir platform oluşturmamız lazım. Bunu Gaziantep yapamazsa hiç kimse yapamaz” ifadelerini kullandı.

İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından Valilik himayesinde düzenlenen Gaziantep Üniversitesi ev sahipliğinde GTO destekli Girişimcilik Sermayesi Melek Yatırım ve Startup Forumu açılış konuşmaları ile başladı. Yeni nesil girişimcilerin oluşması ve fikirlerinin görüşülmesi amacıyla başlayan forumda konuşan Vali Davut Gül, Gaziantep’in fark yaratması gerektiğine değindi. Vali Gül, “Gaziantep’te, Türkiye’de bir fark oluşturuyoruz. Diyoruz ki; iyi proje finansmanını bulur. Burada olmazsa başka bir yerde bulur. Bunu geliştirmek ve güçlendirmek lazım. Belki bir sonraki seneler, Türkiye’deki diğer üniversitelerin de katıldığı, bu anlamda projesi olanların ve yatırım yapmak isteyenlerin geldiği bir platform oluşturmamız lazım. Bunu Gaziantep yapamazsa hiç kimse yapamaz. Bizim böyle bir hedefimizin olması lazım. Sermayenizin olup olmaması önemli değil, elinizde bir fikriniz, ürününüz var mı, patenti, markası var mı? Bunlar oluştuğunda dünyanın her tarafına mal satabilme durumumuz var. Bunu yaparken yüksek katma değer üreten ürünler olması lazım.”

“SAVUNMA SANAYİSİNDE ATILIM YAPMAK İSTİYORUZ”

Bir insanın bir ülkenin kaderini değiştirebildiğine dikkat çeken Gül, “Sınır ötesinde terörle mücadele ederken, birçok ülkenin bize açıktan ya da örtülü olarak ambargo tehdidini görüyoruz. Ama kendi milli sermayemizin oluştuğunu görmek de bizi mutlu ediyor. Bunu 10-15 yıl önce İHA-SİHA’lar ile başlatan Selçuk ve bayraktar ve arkadaşları, şimdi hem iç güvenlikte hem sınırlarımızın dışında terörle mücadelede elimizi güçlendirdiği gibi daha az şehit vermemizi sağlıyor. Savunma sanayi başkanımız ve ekibini Gaziantep’te ağırlayacağız. Savunma sanayiinde Gaziantep’in atılım yapmasını istiyoruz. bunu üniversitemizle ve gençlerimizle başaracağız ifadelerine yer verdi.

“YENİ BANKACILIK MODELİNE İHTİYAÇ VAR”

İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Burhan Akyılmaz yaptığı konuşmada, “Günümüz koşullarında bir ülkenin uluslararası sistemde rekabet edebilmesi o ülkenin teknoloji tabanlı inovasyon yapabilme becerisine ve girişimcilik yatırım kapasitesine bağlıdır. Küresel sistemde değişen sermaye birikim modeli ve teknolojik gelişmeler dünyanın ve Türkiye’nin inovasyon ekonomisine dayalı ivme modeli üzerinde mesafe almasını zorunlu hale getirmiştir. Bu modelin merkezinde de hiç şüphesiz sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçişi temsil eden, bilim ve teknoloji çağının felsefesine göre yetiştirilen sermayeleri bilgi ve yaratıcılık olan,  yenilikçi ürünleri üretebilme ve marka yaratabilme kabiliyetine sahip yeni nesil girişimciler bulunmaktadır. Yeni nesil girişimciler ise AR-ge tabanlı üniversitelerde,  inovasyon merkezlerine iktisaklaşmış teknoloji geliştirme bölgelerde bilişim vadilerinde yetiştirilmektedir. Bu yeni teknoloji ve inovasyon tabanlı bilişim ekonomisini destekleyecek ülkemizin çok ciddi yeni bankacılık modeline ihtiyacı vardır.”

“YETERLİ DEĞİL”

Yeni nesil girişimcileri desteklediklerini aktaran Akyılmaz, “Yeni nesil girişimci, üniversiteyi bitirdikten sonra bir iş yerine girip çalışmak yerine hayalinin peşinde koşan kişi demektir. Dünyada yeni nesil girişimciler iyi üniversitelerde, silokon vadilerde, tekno parklarda ve bilim parklarında yetişmektedir. Ülkemizin nasıl girişimci yetiştireceğine yönelik sistemli ve stratejik bir ulusal planı en kısa zamanda ortaya koyması ve devlet destekli yeni bir finans sistemini gelişmesini büyük bir önem arz etmektedir. Üniversiteler, ARGE merkezleri, tekno parklar bünyesinde oluşturulmaya çalışan teknoloji transfer ofisleri,  kuluçka merkezleri, proje yarışmaları girişimci yetiştirmeye hizmet etmekte fakat yeterli gelmemektedir. Tarihi boyunca yaptığı büyük yatırımlarla kendisi ile birlikte bölgesini de kalkındırarak ülkemizi bir cazibe merkezi haline getirmeyi başaran Gaziantep bugünlerde geleneksel girişimciliğini modernite teknoloji ile buluşturarak yeni nesil girişimciliğe geçme çabasını göstermektedir.”

“DESTEK VERMEYE HAZIRIZ”

Ajansın desteklerini anlatan Akyılmaz, “İpekyolu Kalkınma Ajansı olarak şehrimizin girişimcilik ekosistemini güçlendirmek Amacıyla Hasan Kalyoncu Üniversitemiz bünyesinde Kalyon Garaj Girişimcilik Prototipleme ve İnovasyon Merkezi, Gaziantep Sanayi Odası bünyesinde ise Kadın Girişimci Destek Merkezi’ni kurduk. Ajansımız Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile koordineli çalışmalar yürüterek bölgesel girişim sermesi modelini önümüzdeki dönemde hayata geçirmeyi amaçlıyor. Bu modele göre ajansımız iyi bir iş kurma fikrine ve girişimcilik kabiliyetine sahip ancak finansman imkânı olmayan girişimcilere gerekli finansmanı sağlayacak ve ilk etapta girişimciler ile sermaye sahipleri arasında bir ara yüz oluşturmaya çalışacaktır. İlerleyen aşamalarda ise bölgesel girişim sermaye formalarını kurulması ve ajansımızın bu konuda mali ve teknik destek sağlaması planlanmaktadır.  Ayrıca bölgemizdeki diğer kalkınma ajansları ile birlikte GAP Melek Yatırımcı Ağı kurarak küresel ölçüde 55 milyar dolarlık bir pazara sahip olan Melek Yatırımcı pazarına GAP bölgesini de dahil etmenin gururunu yaşıyoruz. Dünyada ve Türkiye de Kalkınma Ajansları tarafından kurulan ilk Melek Yatırım ağı olan GAP Melek Yatırımcı Ağı üyelerine ve özellikle de fikri projesi veya inovasyonuyla ortaya çıkan girişimcilerimize her zaman destek vermeye hazırdır” dedi.

“FARK YARATMAYA ÇALIŞIYORUZ”

GTO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, “Hepimizin bir dönem bulunmaktan büyük keyif aldığı üniversite yıllarındasınız. Yarın iş hayatına atılacaksınız. İsterseniz diplomanız 4 tam puan olsun, isterseniz üniversiteyi 10 yılda bitirin, önemli değil. İş hayatına girince unutmamanız gereken tek şey; fark yaratmak. Fark yarattığınız müddetçe ivme kazanır, bir adım öne çıkarız. Eğer iş hayatında var olmak istiyorsak fark yaratacağız, inovatif fikirlerimiz olacak, çağa ayak uyduracak adımlar atacağız. Diyelim ki bu şehrin ruhu size bulaştı, iş kurmak istiyorsunuz. Gaziantep bulunduğu coğrafi konumu ve İpekyolu’nun üzerinde bulunması gereğiyle DNA’sına ticaretin işlendiği bir kent. Bundan dolayıdır ki; girişimci ruhu hep kendisini bir adım ileri taşımış, bir adım önde olmuştur. Dünyanın tanınmış 195 ülkesinin 180’ine mal satacak kadar da atak bir kenttir. Her fikri olanın sermayesi olmayabiliyor. Hatta çoğunun sermayesi yok, yalnızca parlak bir fikir sahibiyiz. İşte bu noktada bizlere, yöneticilere ve sivil toplum örgütlerine büyük iş düşüyor. O parlak fikirlerin tarihe karışmaması için, ülkemizin geleceği, katkı değeri yüksek ürünler ya da hizmetler için kurumların el vermesi gerekiyor. Biz de kendi alanımızda fark yaratmaya çalışıyoruz. Hem Türkiye’deki hem Dünya’daki kuruşlarımızın arasında fark yaratacak işlere Gaziantep Ticaret Odası olarak imza atmaya çalışıyoruz.”

“GETHAM TÜRKİYE’NİNDİR”

Ticaret Odası olarak girişimcilere yol gösterdiklerini vurgulayan Yıldırım, “Bizim en çok gurur duyduğumuz projelerimizden bir tanesi; dünya odalar arası proje yarışmasında, sıra dışı projeler arasında dünya birincisi olmuş bir odayız. Fark yarattığımız için birinci olduk. GTO olarak girişimciyi koruyup kollayan, girişimcinin önünü açan bir hizmet anlayışıyla hareket ediyoruz. Gaziantep Genç Girişimciler Kurulu koordinasyonunda yıllardır proje çalışmaları, eğitimleri yürütüyoruz, koçluk yapıyoruz. Zamanında bize destek olan birileri olmadı. GTO olarak Gaziantep Bölgesel Endüstriyel Tasarım ve Hibrit Modelleme Merkezi’ni kurduk. Çalıştırmak için elimizden geleni yapıp kendi üyelerimizin, genç girişimcilerimizin, melek yatırımcılarımızın önlerindeki taşları temizliyoruz. Biz de bir nevi melek yatırımcıyız. Para vermiyoruz, ama koçluk yapıyoruz, yol gösteriyoruz. Hayalinizle gelin, ürününüzle gidin, diyoruz. İş fikri olanın ihtiyaç duyabileceği ofis ortamından, ürün geliştirme ekipmanlarına, ajans hizmetlerinden danışmanlık hizmetlerine kadar her şey GETHAM’da mevcut. Biz GETHAM, GTO’nun demiyoruz, GETHAM Türkiye’nindir, Gaziantep’indir, gençlerindir. Yeter ki bir hayaliniz olsun ve bize gelin, işinizi kolaylaştırmak için elimizden geleni yaparız. Asla vazgeçmeyin, dünya vazgeçenlerin adını hiçbir zaman hatırlamayacaktır. Ancak ki inançla, direnerek, azimle, el ele verip, birlikte çalışma kültürüyle, ekip ruhuyla çalışanları hatırlayacaktır. Denemekten asla vazgeçmeyin” dedi.

Y.ANKAY

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.