Hava Durumu

​​​​​​​Gaziantep’in geleneksel lezzeti Avrupa yolunda

Gastronomi kenti Gaziantep’in geleneksel lezzetlerinden Antep peynirini Ortadoğu’nun ardından şimdi de Avrupa ülkelerine ihraç etmek için çalışmalar hızlandı.

Haber Giriş Tarihi: 08.05.2020 13:52
Haber Güncellenme Tarihi: 08.05.2020 14:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
​​​​​​​Gaziantep’in geleneksel lezzeti Avrupa yolunda
 

Gastronomi kenti Gaziantep’in geleneksel lezzetlerinden Antep peynirini Ortadoğu’nun ardından şimdi de Avrupa ülkelerine ihraç etmek için çalışmalar hızlandı.

GAZİANTEP’İN TESCİLLİ LEZZETİ

Gaziantep merkezli Erikçe Süt, kentin coğrafi işaretli lezzetleri arasında yer alan Antep peynirini geçtiğimiz yıl Suudi Arabistan’a ihraç etmeye başladı. Yüzlerce yıldır köylerde, evlerde hiçbir katkı maddesi kullanılmadan doğal yöntemlerle imal edilen Antep peyniri böylece ülkemizin ihraç ürünleri arasında yer aldı. Antep peynirinin yurt içinde olduğu gibi Suudi Arabistan’da da büyük ilgi görmesi üzerine firma üretim kapasitesini günlük bir tondan 1,5 tona çıkardı. Antep peyniri Suudi Arabistan’ın yanında Katar ve Irak gibi Ortadoğu ülkelerinde de büyük beğeni toplarken, firma şimdi de Gaziantep’in bu geleneksel lezzetini önce Avrupa’ya sonra da tüm dünyaya tanıtmak için çalışmalarını yoğunlaştırdı. 

KAYNAĞINDAN TÜKETİCİYE SAĞLIKLI GIDA

Erikçe Süt yetkilisi Veteriner Hekim Mehmet Satıl, 2011 yılından bu yana süt ve süt ürünleri sektöründe faaliyet gösterdiklerini belirttikten sonra temel hedeflerinin, teknolojisiyle, üretim kalitesiyle ve lezzetiyle markalaşarak ülke ekonomisine katkı sağlamak olduğunu söyledi. Veteriner Hekim Mehmet Satıl, “Önce sütü kaynağından alıp, güvenli ve taze bir şekilde tüketiciye ulaştırmanın çabası içinde olduk. Bu amaçla Sütmatik dediğimiz sistemi kurarak, sektörde inovasyona imza attık. Ardından doğal ve katkı maddesiz yoğurdumuz ve diğer süt ürünlerimizle pazarda aranan bir marka haline geldik” dedi.

YÖRESEL LEZZETİ EVRENSEL BOYUTA TAŞIYACAĞIZ

Satıl, Gaziantep’in coğrafi işaretli ürünü olan Antep peynirini, yöresel bir ürün olmaktan çıkartarak, evrensel bir ürün haline getirmek için yapılan çalışmaları şöyle anlattı:

“Doğal ve sağlıklı bir ürün olan Antep peyniri, hem sofralarımızın hem de bir çok tatlı türünün vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Peynirimizin yurt içinde ve özellikle Ortadoğu ülkelerinde gördüğü ilgi ve talep, hedeflerimizi büyütmemize neden oldu. İlk başlarda sadece Gaziantep’teki marketlerde tüketiciye sunulan ürünümüz şimdi çevre illerdeki marketler aracılığıyla da tüketiciye ulaştırılıyor.  Hem yurt içinden hem de özellikle Suudi Arabistan’dan büyük talep alıyoruz. Ancak, üretim kapasitemizi günlük bir tondan 1,5 tona çıkarmamıza rağmen çoğu zaman talebe yetişmekte güçlük çekiyoruz. Yeni hedefimiz Gaziantep’in adıyla anılan bu mükemmel lezzeti önce Avrupa ülkelerine ardından da tüm dünyaya tanıtmaktır. Bugün Fransa, Hollanda ve İtalya gibi ülkeler, peynir üretimi ve ihracatıyla ekonomilerine büyük katkı sağlıyor. Bizim de bu anlamda büyük potansiyelimiz var. Bu potansiyeli harekete geçirerek, dünyaya bu lezzeti tattırmak istiyoruz. Suudi Arabistan ve diğer Ortadoğu ülkelerinin ardından altyapımızı güçlendirerek, Avrupa pazarında yer almayı hedefliyoruz.”

ANTEP PEYNİRİNİN LEZZETİ NEREDEN GELİYOR?

Antep peynirinin tamamen doğal ve besin değeri yüksek bir ürün olduğunu, bu nedenle de “Sağlıklı ve Doğal Gıda” arayanların tercih edeceği bir ürün olduğuna dikkat çeken Veteriner Hekim Mehmet Satıl, şöyle devam etti:

“Türkiye bir peynir cenneti. Her yöremizin birbirinden kıymetli peynirleri var. Bu peynirlerimizden birisi de Antep peyniridir. Antep peyniri yüzlerce yıldır özellikle köylerde, evlerde hiçbir katkı maddesi kullanılmadan imal ediliyor. Antep peyniri, şirden mayasından yapılan bir ürün yani hayvanın kendi kursağında oluşmuş bir maya ve bu enzimle çalışıyor. Mükemmel bir peynir. Yüzyıllardır aynı yöntemle üretiliyor. Hiçbir kimyasal işlemden geçmez. Kendi doğasında, hiçbir katkı maddesi ve fabrikasyon işlemine tabi olmadan imal edilir. Yüksek ısıda haşlanır, tüm bakterilerden arındırılır ve yüksek tuzla tuzlanır. Uzun ömürlü olan Antep peyniri kendi suyunda haşlanır, lezzeti oradan geliyor. Biz geleneksel üretim yöntemlerini modern tesislerimize taşıdık. Ve üretimi sadece ilkbahar ve yaz ayları ile sınırlı olmaktan çıkararak, tüm yıla yaydık.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.