Hava Durumu

“GES’ler fabrikalara kurulmalı”

Doğalgaz ve elektrik fiyatlarına yüzde 15 oranında zam yapılması sanayicileri olumsuz etkiledi. Üretimin önemli iki faktörü olan elektrik ve doğalgaz fiyatlarına zam gelmesi ile birlikte kimi işletmelerde kömüre dönüş başladı. Sanayi üretiminde yaşanan gelişmelerin önemli göstergelerinden olan elektrik tüketiminde ise alternatif kaynak arayışları başladı. Makine Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Hüseyin Ovayolu, elektrikte dışa bağımlılığın alternatif, yenilenebilir enerji kaynakları ile ortadan kaldırılabileceğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 25.08.2019 19:37
Haber Güncellenme Tarihi: 25.08.2019 20:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“GES’ler fabrikalara kurulmalı”

Doğalgaz ve elektrik fiyatlarına yüzde 15 oranında zam yapılması sanayicileri olumsuz etkiledi. Üretimin önemli iki faktörü olan elektrik ve doğalgaz fiyatlarına zam gelmesi ile birlikte kimi işletmelerde kömüre dönüş başladı. Sanayi üretiminde yaşanan gelişmelerin önemli göstergelerinden olan elektrik tüketiminde ise alternatif kaynak arayışları başladı. Makine Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Hüseyin Ovayolu, elektrikte dışa bağımlılığın alternatif, yenilenebilir enerji kaynakları ile ortadan kaldırılabileceğini söyledi.

Türkiye’de enerjide dışa bağımlılık, hem sanayiciyi hem de vatandaşları olumsuz etkiliyor. Dünya piyasalarında meydana gelen dalgalanmaların etkisi altında kalan ülkemizde, geçtiğimiz yıl enerji maliyetlerine yüzde 50 dolayında zam yapılmıştı. 2019 yılında ise Yerel Seçimlerin hemen ardından zamlar peş peşe gelmişti. Kış aylarının yaklaştığı bu dönemde ise elektrik ve doğalgaza yüzde 15 oranında zam yapıldı. Temmuz ve Ağustos aylarında peş peşe gelen zamlar ile birlikte iş dünyasında alternatif enerji kaynaklarının yanı sıra kömür ve buhar gibi kaynaklara da yönelim başladı. Gaziantep’te son yıllarda üretim maliyetlerinde meydana gelen artışlar nedeniyle iş dünyası zorlu bir süreçten geçiyor. Artan enerji maiyetleri ile birlikte özellikle Güneş Enerji Santrallerinin önemi bir kez daha ortaya çıkarken, Makine Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Hüseyin Ovayolu, sanayicilere “Yerinde Üretim, Özünde Tüketim” modelini uygulamaları önerisinde bulundu.

“DAĞLIK ALANLAR YERİNE FABRİKALARA KURULMALI”

GES Projelerinin dağlık arazilere değil, fabrikalara kurulması gerektiğini belirten Ovayolu, “Göreve geldiğimiz ilk zamanlardan bu yana enerji maliyetlerini düşürülmesi konusunda tavsiyelerde bulunduk. Dağlık arazilerde ya da kente uzak alanlarda güneş enerji panelleri kurulması yerine “Yerinde üretim, özünde tüketim” anlayışıyla fabrikaların kendi enerji ihtiyaçlarını karşılayacağı GES Projelerinin desteklenmesi gerektiğini söylemiştik. Dağlık, kentten uzak arazilere GES Projeleri yapmak yerine sanayicilerin elektrik ihtiyaçlarını karşılaması için çatılarda GES Projeleri yapılması gerektiğini belirttik. Önceliğin bu alanlara verilerek GES Projeleri hazırlanması gerektiğini izah etmiştik. Hatta 5. Organize Sanayi Bölgesi’nde yapılacak olan fabrika inşaatlarında GES Projeleri yapılması tavsiye ettik.”

“SANAYİCİ MALİYETLERDEN ETKİLENMEYECEK”

GES Projelerinin sanayiciler tarafından gerçekleştirildiğini belirten Ovayolu, “GES Projeleri, kredi kullanımı konusunda sıkıntı yaşamayan iş dünyasından olan isimler tarafından hayata geçiriliyor. Proje kredi ile yatırım ipotek altına alınarak yapılıyor. Sadece proje teminatı ile dağlık alanlara GES’ler kuruluyor. Dağlık alanlara kurulmasının nedeni 8 yılda projenin kendini amorti edebilmesidir. İş adamı kendi fabrikasına kurduğu zaman amorti süresi 1-2 yıl daha uzayabiliyor. Ancak burada kısa süreli olarak düşünülmemesi gerekiyor. Devlet tarafından verilecek teşviklerle sanayicilerimiz bu projeleri hayata geçirebilir. Önümüzdeki süreçte elektrik fiyatları artmasa bile 8 yıl sonra elektrik maliyetlerini amorti etmesi ile kullandığı elektriğin hiçbir maliyeti kalmayacak. Üretmiş olduğu sıfır maliyetli elektrik ile üretimini yapacak, dolayısıyla yüksek elektrik maliyetlerinden etkilenmemiş olacak.”

ENERJİ MALİYETLERİ DİKKATE ALINMALI

GES Projelerinin önemini anlatan Ovayolu, “Maliyetlerin azalması ile sanayicilerimizin rekabet gücü artacak. Almanya, İtalya, Fransa gibi ülkelerde GES Projelerine geçişler yapılıyor. Bizim sanayicilerimiz bu ülkelerle rekabet etmek istiyorlarsa enerji maliyetlerini dikkat etmek zorundalar. Dünya bu yöntemi uygulamaya başlıyor, bu anlamda sanayicilerimizin önümüzdeki on yılda rekabet güçlerini kaybetmemesi için GES Projelerine ağırlık vermeleri gerekiyor. Konunun çok boyutlu olarak alınması gerekiyor. Ülkemizin rekabet gücünün korunması için GES Projelerine geçiş yapmalı.”

“MALİYETLER SIFIRA İNDİRİLEBİLİR”

OSB Başkanlığı ile yapılan görüşmeleri aktaran Ovayolu,” OSB Yönetim Kurulu eski Başkanı Mustafa Topçuoğlu ile verimli görüşmeler yapmıştık. Bu görüşmelerde 5.Organize Sanayi Bölgesi’nde inşaat edilecek olan firmalardan enerji panelleri olacak gibi projeler istemeleri dolayısıyla teşekkür ettik. İkinci konu ise sanayicilerin durumu oluyor. Sanayicilerimizin bu konunun farkında olması gerekiyor. Sanayicilerimiz günübirlik düşünerek, dağlık alanlarda GES Projeleri yapacaklarına uzun vadeli düşünerek kendi fabrikalarının çatılarına inşa ederek, maliyetleri sıfıra indirebilirler. 10 yıl sonra devletin bu santrallerden enerji alımı yapacağının garantisi yok.”

FATURALARA YEKDEM DARBESİ

YEKDEM konusunda açıklamalarda bulunan Ovayolu, “Devlet, Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme (YEKDEM) çıkarttı. Elektrik faturalarına bu konuda yansıtıyor. Devlet yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji alarak ucuza vatandaşlara satıyor. Devlet pahalıya aldığı enerjiyi ucuza sattığı için zarar ediyor. Devlet bu noktada pahalıya aldığı enerjinin bedelini vatandaşlara yansıtmaya başlıyor. Önümüzdeki süreçte YEKDEM maliyetleri faturalara artarak yansımaya devam edecek. YEKDEM sürdürülebilir bir yöntem değil. Devlet aldığı elektriği daha ucuza satıyor bu nereye kadar gider bilemiyoruz. Geldiğimiz süreçte elektrik zamlarının yaşanmasının nedenlerinden bir tanesi de YEKDEM oluyor. Onun için sanayicilerimizin kendi fabrikalarına GES Projeleri yapmaları önümüzdeki 10 yılda rekabet güçlerini artıracaktır” diye konuştu.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.