Hava Durumu

Gıda enflasyonu artıyor…

Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Onur Aydın, Gaziantep’te gıda enflasyonunun her geçen gün arttığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 26.06.2019 18:07
Haber Güncellenme Tarihi: 26.06.2019 19:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Gıda enflasyonu artıyor…

Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Onur Aydın, Gaziantep’te gıda enflasyonunun her geçen gün arttığını söyledi.

Geçtiğimiz yıl baş gösteren ekonomik kriz, tüm ürünlerde fiyat artışlarına neden oldu. Enflasyon oranlarının giderek arttığı günümüzde vatandaşların alım gücü her geçen gün düşüyor. Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Onur Aydın, gıda enflasyonuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Aydın, “Gıda egemenliği bir toplumun en elzem ihtiyacıdır. Savaş ve savunma teknolojilerine milyar dolarlık yatırımlar yaparken tarımsal kaynakların verimli kullanılması konularında projelere ayrılan fonlar güdük kalıyor. Kendi tankını füzesini yapmak yerine kendi etini, patatesini üretmek daha acil bir ihtiyaç. Savaş baronları tarafından dünya barışının tehdit altında olduğu kaygısı 2. Dünya savaşından bu yana uluslararası mecralarda sürekli pompalanmakta, devlet ve toplumların savaş endüstrisine yatırım yapması teşvik edilerek elimizdeki avucumuzdaki kaynaklarımızı tanka, topa, füzeye yatırmamız isteniyor.”

“ARTIŞLAR KONTROL EDİLEMEZ HALE GELDİ”

“Türkiye de halen sulama ve yenilenebilir enerji kaynakları altyapılarının sağlanması tamamlanmamışken, halen saman, et, patates, tohum ve zirai girdilerin büyük bölümü ithal edilirken, köylü köyden göçürülmüş, tarımsal araziler inşaat rantına açılırken savaş sanayine yapılan astronomik yatırımlar yerine bu fonların gıda egemenliği için gerekli alt yapıların sağlanması için harcanmalıdır. Gıda fiyatlarını kademeli azaltma ile ilgili makro stratejik plan ve önlemler acilen başlamaz ise her 4 kişiden 3 ü yoksulluk sınırının altında yaşama riskiyle karşı karşıya. Temel besin maddelerinin döviz kurundan etkilenmesi ve ekonomik kırılganlıkla doğrudan ilişkilenen gıda fiyatlarındaki artış kontrol edilemez hale gelmiştir.”

ÜRETİM EKONOMİSİNE GEÇİLMELİ

“Gaziantep te 2009 yılında kemiksiz kuzu eti ortalama kasap fiyatı 15 TL iken 70 TL ye çıktı. 10 TL olan fıstık 65 TL Oldu. İyi kalitede bir baklavanın kg fiyatı 115 TL ye dayandı. Bu durum gastronomi kenti olan Gaziantepli esnafında satış ve kar oranlarında düşüşe neden olmaktadır. Gaziantep yerli ve yabancı turistlerin fıstık baklava ve yöresel lezzetleri deneyimlediği uğrak noktası ve gıda fiyatlarındaki artışı doğrudan tüketiciye yansıtmakta zorluk çeker. Fiyatların daha da artması yerli ve yabancı turistin tepkisine neden olabilir.  Atasözünün dediği gibi topsuz silahsız savaşabilirsin ama ekmeksiz savaşamazsın. Türkiye’nin acilen kendi kendine yeten, gıda egemenliğini sağlamış bir ülke konumuna gelmelidir” ifadelerine yer verdi.

M.TÜRKMEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.