Hava Durumu

“Hayal kırıklığına uğradık”

Türk-İş Konfederasyonu ile Hükümet arasında 2019 yılında Kamu İşçilerinin maaşlarına yapılacak olan zam ile ilgili görüşmelerde kriz yaşandı. Hükümetin kamu işçilerine verdiği zam oranı tepkilere neden olurken, Türk-İş Gaziantep İl Temsilcisi Mehmet Akif Sarıca hükümetin teklifinin kamu işçilerini hayal kırıklığına uğrattı.

Haber Giriş Tarihi: 10.07.2019 18:00
Haber Güncellenme Tarihi: 10.07.2019 19:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Hayal kırıklığına uğradık”

Hükümetin 3 bin 500 liranın altında maaş alan kamu işçilerine seyyanen 60 TL zam, ilk altı ay için yüzde 5, ikinci alt ay için ise yüzde 4 oranında zam yapılması teklifi geldi. Teklif Türk-İş Konfederasyonu tarafından tepkiyle karşılanırken, görüşmelere ara verildi. Konuya ilişkin olarak Türk-İş Gaziantep İl Temsilcisi Mehmet Akif Sarıca, gazetemize açıklamalarda bulundu. Sarıca, “Hükümet Yetkilileri ile Türk-İş Konfederasyonu arasında yapılan görüşmelerde yapılan zam teklifi kamu çalışanlarını üzdü. Temmuz ayının ortalarına gelinmiş ve Ocak ayından bu yana bekleyen insanların beklentilerinin çok çok altında hükümetin teklif sunduğunu gördük. Bunun da kabul edilebilir bir rakam olmadığını, pazarlık konusu olmayacağını Konfederasyon Genel Başkanımız dile getirdi. Bizlerde aynı minvalde sahada bize gelen dönüşlerin değerlendirilmesi sonunda Ergün Başkanımızın yapmış olduğu çıkışın yerin olduğunu takdirle karşılandı. Hükümetin teklif ettiği 5+4 rakamının kabul edilemez olduğunu arkadaşlarımız ifade ettiler.

“KABUL EDİLEBİLİR RAKAMLAR GETİRİLMELİ”

Yapılan teklifi değerlendiren Sarıca, “Günümüz şartlarına bakıldığında verilen rakamların ciddiyetten uzak olduğunu söylemek gerekiyor. Türk-İş Konfederasyonu 19 Haziran tarihinde hükümet yetkililerine yapmış olduğu teklifte 3 bin 500 TL altında maaş alan kamu işçilerine bu rakamda maaş almaları, seyyanen 300 TL artış talebi vardı. 2019 yılının ilk altı aylık dönemi için yüzde 15, ikinci altı aylık dönemi için ise enflasyon artı yüzde 3 talebi vardı. Bunun çok uzağından geçen bir teklifle karşı karşıya kaldık. Bizleri üzen bir rakam geldi. Son bir yıl içerisinde elektrik başta olmak üzere pek çok ürüne büyük zamlar geldi. Yaşamlarını emeği ile sürdüren insanların yaşamlarını sürdürebilmeleri için kazançlarının giderlerini karşılayacak durumda olması gerekiyor. Bu rakamlar artışları ön görmüyor, bundan dolayı hayal kırıklığına uğradık. Hükümet yetkilileri günün şartlarına göre rakamları revize ederler. Daha kabul edilebilir, mantıklı rakamlarla toplantı masasına Türk-İş’i davet ederler.”

“EMEĞİN MALİYETİ DİKKATE ALINMIYOR”

Ekonomide maliyet kavramı olduğunu söyleyen Sarıca, “Kullanmış olduğumuz her ürünün maliyet hesabı vardır. Maliyetin altında satış ancak olağanüstü durumlarda söz konusu olabilir. Sürekli maliyet ve kar payı sistemi ile maliyet oluşturulur. Ancak emeğin maliyeti yok. Bir kişinin iki dudağı arasında bunun şekillenmemesi gerekiyor. Emeğinde sağlık, yıpranma, ulaşım, yakıt, ısınma, geçinme, ailenin harcamalarının dikkate alınması gerekiyor. Her şeyin maliyeti hesaplanırken, emeğinde maliyeti dikkate alınmıyor. İş gücünün bedelinin günün şartlarına göre tespit edilmesi gerektiğini düşünüyoruz” diyerek sözlerini noktaladı. 

M.TÜRKMEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.