Hava Durumu

İhraçlar protesto edildi

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ve KESK’e bağlı Gaziantep Şube Başkanları, Ramazan Bayramı öncesi Ulaştırma ve Altyapı Bakanının onayı ile Haber Sen Gaziantep 2 Nolu Şube Başkanı Mesut Balcan’ın ve KESK üyesi çalışanların ihraç edilmesini protesto ettiler.

Haber Giriş Tarihi: 13.06.2019 07:50
Haber Güncellenme Tarihi: 13.06.2019 08:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
İhraçlar protesto edildi

Eğitim-Sen Gaziantep Şubesinde düzenlenen basın toplantısına KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, KESK Dönem Sözcüsü Ali Ersönmez, Haber Sen Gaziantep 2 Nolu Şube Başkanı Mesut Balcan, KESK’e bağlı Sendikaların Şube Başkanları katıldı. KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Ramazan Bayramı öncesi KESK üyesi çalışanların Ulaştırma ve Altyapı Bakanının onayı ile ihraç edilmesinin doğru olmadığını söyledi. Bozgeyik, “15 Temmuz darbe girişimi öncesinde çıkarılan 2016/4 sayılı Başbakanlık genelgesine istinaden hiçbir gerekçe gösterilmeden yaklaşık üç yıldır açıkta bulunan iki şube başkanımız ve bir sendika aktivistimiz ramazan bayramı arifesinde Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Onayı ile bayram hediyesi olarak, kamudan ihraç edildiler. İlimizde çalışan ve Haber Sen 2 nolu Şube başkanı görevini yürütmekte olan Mesut Balcan da yaklaşık üç yıldır açıkta tutulduktan sonra ihraç edilmiş bulunmaktadır. Şube başkanı arkadaşımız sendikal faaliyet, çalışmalar ve yürütmüş olduğu demokrasi mücadelesinden dolayı hedef haline gelmiş ve bugüne kadar aleyhine sonuçlanan adli bir dava söz konusu değildir. Herhangi bir şekilde hüküm giymedi ve ceza almadı. Masumiyet Karinesi ilkesi çerçevesinden bakıldığında, suçu kesinleşmemiş birine suçlu gibi bakıp değerlendirmek hukuksuzcadır.”

 ANTİDEMOKRATİK ŞEKİLDE İHRAÇ EDİLDİ

“OHAL’in bittiğini ve KHK zulmünün son bulduğunu iddia edenler,  KHK ile yapılan bir değişiklikle: 31 Temmuz 2018 tarihli ve 30495 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7145 sayılı kanunun 26. Maddesiyle 375 sayılı KHK’ye eklenen geçici 35/B fıkrasının 9. Maddesi ile “657 sayılı kanuna ve diğer mevzuata tabi her türlü kadro, pozisyon ve statüde işçi dahil istihdam edilen personel, ilgili kurum veya kuruluşun en üst yöneticisi başkanlığında bağlı ilgili veya ilişkili olan bakan tarafından oluşturulan kurulun teklifi üzerine ilgili bakan onayı ile kamu görevinden çıkarılır.” denilerek kamu emekçilerinin ihraç edilmesi için önceden kılıf hazırlanmış ve hukuksuz bir şekilde hayata geçirilmiştir. Üyelerimizin Anayasada ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan temel hak ve özgürlükler kapsamında gerçekleştirilen eylem etkinlik ve basın açıklamaları suç olarak gösterilmiş ve bunun sonucunda soruşturmalar açılmıştır. Ancak dava açılıp açılmayacağı dahi net değilken arkadaşlarımız hukuksuzca ve antidemokratik bir şekilde ihraç edilmişlerdir.”

CADI AVI DEVAM EDİYOR

“Yaklaşık üç yıldır açıkta bulunan üyelerimiz ile ilgili soruşturma yürütenler tarafından hiçbir somut gerekçe ortaya koyulamamıştır ve cezai işlem başlatılamamasına rağmen ilgili bakanın onayı ile üyelerimizin ihraç edilmesi hukuken yok hükmündedir. İdarenin ve ilgili bakanın kendilerini mahkeme yerine koymaları açıkça hukuk garabetidir. Hukuk devletinde ve demokrasinin egemen olduğu ülkelerde olmayacak uygulamalardır. İktidar uzunca bir süredir kendine muhalif olan kesimlere yönelik başlattığı cadı avına devam etmektedir. Emekçilerin, anayasal ve demokratik bir hak olan çalışma hakkını elinden alarak, açlığa ve sefalete mahkûm etmeye çalışmaktadır. Kamudan İhracı bir silah olarak gören AKP iktidarı, kendine biat etmeyen, barıştan, demokrasiden, insan haklarından, özgürlüklerden, sendikal hak ve özgürlükler mücadelesinden yana kesimleri susturmak, baskılamak amacıyla kullanmaktadır.”

“BOYUN EĞMEYECEĞİZ”

“Haksızlıklara karşı mücadele eden, biat etmeyen, emek, demokrasi, barış ve özgürlüklerden yana olan kamu emekçilerinin iş güvencesi OHAL ve KHK rejimi ile fiili olarak ortadan kaldırılması kabul edilir değildir. Üyelerimiz hala çeşitli yasal düzenlemeler ve düzmece soruşturmalarla çalışma hakkı elinden alınmaktadır. Hükümetin bu uygulamalarının anti demokratik olduğunu bir kez daha dile getiriyoruz. Devletin ve onun yürütücüsü iktidar partisinin kendi ideolojik referansları doğrultusunda hareket etmekten vaz geçmesini, tüm yurttaşlara eşit mesafede, tarafsız ve demokratik bir siyaset izlemesinin etik gereği olduğunu hatırlatıyoruz. Sonuç olarak: İhraç edilen tüm üyelerimiz işlerine iade edilene kadar mücadelemizin süreceğinin bilinmesini istiyoruz. Tüm bu baskılara karşın bu ülkenin onurlu ve mücadeleci kamu emekçileri olarak boyun eğmeyeceğiz” ifadelerine yer verdi. 

M.TÜRKMEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.