Hava Durumu

İnşaat sektörü krizin ortasında

Gaziantep’te beton fiyatları neden yüksek?

Haber Giriş Tarihi: 06.05.2019 20:19
Haber Güncellenme Tarihi: 06.05.2019 21:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
İnşaat sektörü krizin ortasında

Gaziantep’te beton konusunda bir tekelleşme olduğunu ifade eden Şehitkamil Belediye Meclisi eski üyesi Hurşit Yıldırım, “İnşaat sektörü son yılların en kötü sürecini yaşıyor. “Türkiye’nin hiçbir yerinde beton fiyatları bu kadar yüksek değil.”dedi.

Geçtiğimiz yıldan bu yana etkili olan döviz kurundaki artış inşaat sektörünü derinden etkiledi. Şehitkamil Belediye Meclisi eski üyesi ve Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği üyesi Hurşit Yıldırım, meydana gelen dalgalanma nedeniyle inşaat maliyetlerinin yüzde 100’e yakın bir oranda artış gösterdiğini ancak konut fiyatlarında değişim olmadığını söyledi.

Döviz kurunda geçtiğimiz yıldan bu yana etkili olan kur artışları inşaat sektöründe ekonomik sıkıntılara neden oldu. Gaziantep başta olmak üzere pek çok ilde müteahhitler ürettikleri konutları satamazken, bankalar tarafından verilen kredi oranlarının yükselmesi nedeniyle vatandaşlar, kredilerden faydalanamıyor. Şehitkamil Belediye Meclisi eski üyesi ve Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği üyesi Hurşit Yıldırım, inşaat sektöründe yaşanan sıkıntılara ilişkin gazetemize açıklamalarda bulundu.

“SON YILLARIN EN KÖTÜ DÖNEMİ YAŞANIYOR”

Yıldırım,  “İnşaat sektörü son yılların en kötü sürecini yaşıyor. Bunun nedenlerine baktığımızda, geçtiğimiz dönem meclis üyesi iken de dile getirmiştim, Gaziantep’te yerel yöneticiler kesinlikle müteahhitlik yapmamalı. Sektörde kullanılan malzemelerde yüzde 100’e varan oranlarda fiyat artışı yaşandı. Malzeme artışları sektörümüzü büyük sıkıntıya soktu.”

MALZEME FİYATLARI ARTTI, KONUT FİYATLARI DEĞİŞMEDİ

Konut fiyatlarında bir değişim yaşanmadığını söyleyen Yıldırım, “Şu anda konut almak isteyen vatandaşlar kar etmiş olacaklar. Sektörde meydana gelen fiyat artışlarına rağmen konut fiyatlara geçtiğimiz yılla aynı seviyede, yani konut fiyatlarında bir değişiklik olmadı. Malzeme yüzde 100 arttı ama fiyatlar halen aynı düzeyde. Görünen o ki ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntı yavaş yavaş su yüzeyine çıkmaya başladı.”

“DENETİM MEKANİZMASI FAALİYETE GEÇMELİ”

Sözlerini sürdüren Yıldırım, “Müteahhitlik sektöründe devlet kurumlarının daha fazla denetleyici olması gerekiyor. Gaziantep’te bugün beton tekelleşiyor, demir-çelik ürünlerinde fiyat artışları had safhada. Biz bunları bahane etmiyoruz ancak emekçinin emeği çok ucuz, malzeme fiyatları ise çok pahalı. Bir inşaatın maliyeti geçen yıla oranla yüzde 80 oranında arttı. Ancak konut fiyatları geçtiğimiz yıl ile aynı fiyatta seyrediyor.”

MÜTEAHHİTLER DERNEĞİ ÇALIŞIYOR

Gaziantep Müteahhitler Derneğinin  çok büyük bir özveri ile çalışmalar yürüttüğünü söyleyen Yıldırım, “Sayın Başkanımızı da buradan kutluyorum, biraz daha bu konuda çalışmaların sıklaştırılması gerektiğini düşünüyorum. Devletin denetleyici kurumlarının harekete geçmesi gerekiyor. Rekabet Kurulunun büyük firmaları denetlemediğini düşünüyorum.”

“GAZİANTEP’TE BETON FİYATLARI YÜKSEK”

Gaziantep’te beton konusunda bir tekelleşme olduğunu ifade eden Yıldırım, “Türkiye’nin hiçbir yerinde beton fiyatları bu kadar yüksek değil. Demir-Çelik ürünleri Türkiye’nin her yerinde ayrı ayrı fiyatlara satılıyor. Komşularımızla yaşanan sıkıntılar nedeniyle ihracatın olmadığı ancak fiyatların fahiş oranda arttığı ortadadır. Rekabet Kurulunun bu konuda denetleme yapması gerekiyor. Kredi oranları çok yüksek, vatandaşlar kredi kullanamıyorlar. Vatandaş kredi kullanamayınca konutlar satılamıyor. Bu noktada yöneticilere büyük görevler düşüyor” diye konuştu.

M.TÜRKMEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.