Hava Durumu

İş dünyasının gözü bankalarda

Merkez Bankası’nda alınan faiz indirimi kararı sonrası gözler bankalara çevrildi. Oldukça yüksek olan banka kredisi faizlerinin düşürülmesi için Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi ve Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, çağrıda bulundular.

Haber Giriş Tarihi: 29.07.2019 20:36
Haber Güncellenme Tarihi: 29.07.2019 21:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
İş dünyasının gözü bankalarda

Geçtiğimiz hafta sonu Merkez Bankası faiz indirimi konusunda karar aldı. Merkez Bankası, aldığı kararla faiz oranını 425 baz puan indirerek faizi yüzde 24'ten yüzde 19.75'e indirdi. Faiz indirimi sonrası gözler, bankalara çevrildi. Faiz artırımı sonrası yükselen banka kredi faizleri her kesimi olumsuz etkiledi. Merkez Bankası kararının ardından Gaziantepli sanayiciler ve iş adamları gözlerini bankalara çevirdi.

FAİZ İNDİRİMİ ÖNEMLİ

Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, “Merkez Bankasının 4,5 yıldır indirim olmayan politika faizini 425 baz puan düşürmesi elbette piyasaların nefes alması adına olumlu bir gelişme. Piyasaların beklentisi bu olumlu gelişmenin finansman maliyetlerine de olumlu yansıması yönünde. Ekonomide yatırım iştahının artması, ticaretin canlanması ve en önemlisi iş dünyasının piyasaya olan güveninin yükselmesi adına faiz indirimi önemli bir gelişme. Ancak öyle her şeyin bir anda güllük gülistanlık olmasını beklemek gerçekçi değil.”

“KAMU BANKALARI ÖNCÜ OLMALI”

Faiz indiriminin önemine değinen Yıldırım, “Politika faizinin düşürülmesi finansmanın maliyetini azaltacaktır ama bunun kredi faizlerine yansıması belli bir süreç alacaktır. Ekonomide daha hızlı bir toparlanma süreci yaşamak, politika faiz indiriminin piyasalara olumlu yansımasını görmek için bankalarımızın daha aktif davranması gerektiğini düşünüyorum. Kamu bankalarının bu noktada öncü olacağını tahmin ediyorum ancak tüm finans sektörünün bu süreci desteklemesi gerekiyor.”

“VERGİLER AŞAĞI ÇEKİLMELİ”

Sözlerini sürdüren Yıldırım, “Elbette ekonomik toparlanma, sürdürülebilir bir toparlanma için maliyet enflasyonuna sebep olan diğer nedenlerin de çözülmesi gerekmektedir. İlk başta akaryakıt, iletişim, doğalgaz, elektrik, ulaşım ve bunun gibi yaşamsal ürün ve hizmetlerin üzerindeki vergilerin aşağı çekilmesi gerekiyor. Ve elbette kurumlar vergisi, işveren primlerinde de düşüşlere ihtiyaç var ki hem maliyetler düşsün hem de kayıt dışı ekonomi azalsın” dedi.

“SANAYİCİLER AÇISINDA OLUMLU BİR GELİŞME”

Merkez Bankası tarafından alınan faiz indirimi kararının ardından açıklamalarda bulunan Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, bankaların faiz indirimine gitmesi gerektiğini söyledi. Ünverdi, “Faiz indirimi konusuna sanayici açısından bakıldığında olumlu bir gelişme oldu. Hükümetin atmış olduğu atmış olduğu olumlu adımı bankalarında sürdürmesi gerektiğini düşünüyoruz. Karlılığımızın artması için faizlerin inmesi gerekiyor. Bankaların bu işin devamını getirmesini bekliyoruz.”

“FAİZLERİN MUTLAKA DÜŞÜRÜLMESİ GEREKİYOR”

Sözlerini sürdüren Ünverdi, “Global bir dünyada yaşıyoruz, faizlerin yüksek olması bizleri olumsuz etkiliyor. Katma değeri yüksek ürün üretimi konusunda zafiyetimiz var, katma değerli ürünler üretemediğimiz için karlılık oranları düşük oluyor. Kredi faizleri de yüksek olunca kazancımız eriyor. Rekabetimizi engelliyor, faizlerin mutlaka düşürülmesi gerekiyor. Yüksek faizin olumsuz yansımaları oluyor.”

“BİZİM ÇALIŞMAYA İHTİYACIMIZ VAR”

Kurban Bayramı’nın yaklaştığını hatırlatan Ünverdi, 9 günlük bayram tatilinin lüks olduğunu belirtti. Ünverdi, “Bayram tatilinin uzun olması bizler açısından olumsuz sonuçlar doğuracaktır. 9 günlük tatil çok fazla olur. Enerji üretimi devam edecek ama biz kullanmadığımız enerjinin parasını ödemek zorunda kalacağız. Türkiye’nin üretmeye, çalışmaya ihtiyacı var. Bizim tatile değil, üretime, çalışmaya ihtiyacımız var” diye konuştu.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.